Krigen i Ukraine

Zelenskyj kalder kinesiske ønsker "forståelige" – men hvad ligger der bag ordene, spørger han

Kina fremlagde fredag en plan for fred i Ukraine. Den ukrainske præsident mener, at planen anerkender Ukraines "territoriale integritet".

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj er glad, for at Kina nu vil tale om fred i Ukraine.

Han siger fredag på et pressemøde, at nogle punkter i en ny kinesisk fredsplan er "forståelige", mens "der er andre, som ikke er".

- Kina er begyndt at tale om Ukraine, og det er ikke dårligt. Den kinesiske plan anerkender vores territoriale integritet, siger Zelenskyj ifølge The Guardian.

- Men spørgsmålet er, hvad der ligger bag ordene. Spørgsmålet ligger i de skridt, man tager, og hvor de fører hen, siger den ukrainske præsident.

Fremlagde plan

Kina fremlagde fredag en plan for "politisk løsning på krisen i Ukraine", som Kina kalder planen, der har 12 punkter.

Blandt de 12 punkter i planen er en opfordring til at fjerne alle sanktionerne mod Rusland, starte genopbygningen i de konfliktramte zoner, og at få udvekslet krigsfanger - kineserne opfordrer også til at undgå brugen af atomvåben.

Volodymyr Zelenskyj har en overordnet principiel indvending mod den kinesiske plan - han mener, en fredsplan bør komme fra Ukraine. Det sted, hvor krigen bliver udkæmpet, bør være det sted, hvor en fredsplan kommer fra, mener han - men:

- Jeg synes, det er mest rigtigt at tænke, at hvis der er ideer (i den kinesiske plan, red.) som på en eller anden måde stemmer overens med respekten for international lov, for territorial integritet, så lad os arbejde sammen med Kina om det. Hvorfor ikke?, siger den ukrainske præsident.

Han opfordrer kineserne til ikke at forsyne Rusland med våben, men kalder det lovende, at Kina, som er en af Ruslands allierede, foreslår fred.

- Vi vil gerne samle alle lande - for at isolere ét land, siger han.

Rusland: Ny virkelighed i Ukraine skal anerkendes

Hos Kinas allierede, Rusland, hilses den kinesiske fredsplan også velkommen.

Den russiske udenrigsminister Maria Zakharova siger, at man i Moskva er glad for den kinesiske plan, og at man er klar til at se på, om målene for det, man kalder "specielle militære operationer" i stedet kan nås med politiske og diplomatiske midler.

Men hun siger også, at det vil medføre, at man er nødt til at anerkende "nye territoriale realiteter" i Ukraine.

Det kinesiske fredsudspil har derimod fået en mere ubetinget hård medfart i vesten.

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg mener ikke, det kinesiske fredsudspil er troværdigt "for de har ikke været i stand til at fordømme den ulovlige invasion af Ukraine".

Heller ikke den amerikanske præsident Joe Bidens sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan er imponeret.

- Min første reaktion er, at den (Kinas fredsplan, red.) kunne stoppe ved punkt ét, som handler om at respekteres alle nationers suverænitet, siger Sullivan til den amerikanske tv-station CNN.

TV 2's korrespondent Christina Boutrup skriver i en analyse af planen, at Kina hælder mest til at holde med Rusland.

- Kina har hele tiden fastholdt sin position som neutral, når det gælder krigen i Ukraine, men læner tydeligvis til den russiske side.

- De to lande udsendte få dage inden Ruslands invasion af Ukraine for et år siden en erklæring om et ”venskab uden grænser” til trods for, at de langt fra er enige om alt og har en kompliceret historie, skriver hun blandt andet.

Kina holder med Kina

Fredsplanen handler mere om, hvad Kina ønsker, skriver hun.

- Kina holder med Kina, og det er netop blevet understreget endnu en gang.

Andre analytikere påpeger også over for BBC, at fredsplanen er drevet af kinesiske interesser - og ikke af, hvad der er bedst for Ukraine og verdensfreden.

Alexander Koroloev, ekspert i kinesisk-russiske forbindelser ved universitet i New South Wales, siger, at timingen for fredplanen ikke er tilfældig - relationerne mellem Kina og USA har sjældent været dårligere, blandt andet på grund af den amerikanske nedskydning af en kinesisk vejrballon.

- Kina har haft talrige lejligheder til at vise lederskab. Man blev tidligt inviteret til at bidrage til en ende på krigen. Hvis målet er, virkelig at vise billedet af en global leder, så behøver man ikke blive siddende på stakittet i ér år og danse diplomatisk linedans, siger Alexander Koroloev.