Krigen i Ukraine

Vesten affejer Kinas bud på en fredelig løsning i Ukraine

Kina har lavet en plan for fred i Ukraine. Men Natos generalsekretær kalder kineserne for utroværdige.

Kina har fredag opfordret Rusland og Ukraine til at indgå i fredsforhandlinger.

Opfordringen kommer som led i en større plan for, hvordan der ifølge Kina kan sættes punktum for krigen i Ukraine.

Men den type opfordringer giver flere af Ukraines allierede i Vesten - herunder Nato-chef Jens Stoltenberg - ikke meget for.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Stoltenberg: Ikke megen troværdighed

Styret i Beijing har ifølge Stoltenberg "ikke megen troværdighed, for de har ikke været i stand til at fordømme den ulovlige invasion af Ukraine".

Heller ikke USA har meget tilovers for planen. Det understreger Jake Sullivan, der er præsident Joe Bidens sikkerhedsrådgiver.

- Min første reaktion er, at den (Kinas handlingsplan, red.) kunne stoppe ved punkt et, som handler om at respekteres alle nationers suverænitet, siger Sullivan til den amerikanske tv-station CNN.

Kinas handlingsplan for fred indeholder 12 punkter. Den opfordrer til en "politisk løsning" på krigen.

Af planen fremgår det, at alle parter bør arbejde for, at Rusland og Ukraine hurtigst muligt begynder at tale med hinanden igen.

Udbredt bekymring i Vesten

Samtidig giver Kina med planen udtryk for, at det kinesiske styre er imod brug af atomvåben såvel som trusler om brug af atomvåben.

Der er en udbredt bekymring i Vesten om Kinas relativt tætte bånd til Rusland.

Tysklands præsident, Frank Walter-Steinmeier, påpeger da også, at Kina "ikke kun skal tale med Moskva, men også med Kyiv".

Også denne kommentar er faldet efter offentliggørelsen af Kinas handlingsplan.

Ifølge Steinmeier er "hvert konstruktivt forslag, som bringer os tættere på vejen til retfærdig fred, i høj grad velkommen".

- Hvorvidt den globale magt Kina ønsker at spille sådan en konstruktiv rolle er stadig tvivlsomt, siger Tysklands præsident.