EU enes om tiende sanktionspakke på årsdag for russisk invasion

Præcis et år efter, at Rusland invaderede Ukraine, er EU-landene nået til enighed om en tiende sanktionspakke.

Sent fredag aften er EU-landene nået til enighed om en tiende sanktionspakke mod Rusland. Det oplyser det svenske EU-formandskab på det sociale medie Twitter.

- Det er et år siden Ruslands brutale invasion af Ukraine, skriver det svenske formandskab.

- I dag har EU godkendt den tiende sanktionspakke mod Rusland.

Dermed er enigheden opnået på årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine. Det er den russiske invasion, der er årsagen til EU's sanktioner.

Pakken indeholder blandt andet strammere restriktioner på import af såkaldte dual use-produkter. Det er teknologi og produkter, der kan bruges til både militære og civile formål.

Polen og Italien har været uenige

Sanktionerne skal også ramme personer, organisationer eller virksomheder, der har støttet den russiske krigsindsats eller spredt propaganda, skriver det svenske formandskab.

De vil også ramme leverancer af droner, som bruges af Rusland i krigen.

Der har op til årsdagen været forhandlet mellem særligt Polen og Italien ifølge nyhedsbureauet Reuters. De to lande har været uenige om, hvor stramme sanktionerne på gummiimport skulle være.

- Sammen har EU-landene indført de mest kraftfulde og omfattende sanktioner nogensinde for at hjælpe Ukraine med at vinde krigen, skriver EU-formandskabet.

EU-formandskabet går på tur hvert halve år. Sverige fik formandskabet 1. januar og giver det 1. juli til Spanien. Danmark får formandskabet 1. juli i 2025.