Amerikansk flådechef slår alarm: Kinas flåde bliver for stærk
Styrkeforholdet mellem den amerikanske og kinesiske flåde kan tippe, hvis udviklingen fortsætter, vurderer forsker og marinehistoriker.
Den kinesiske flåde er nu betydeligt større end den amerikanske målt i antal, og forventningen er, at den i de kommende år kun bliver større.
Det har fået Carlos Del Toro, der er den øverste chef for USA's flådedepartement med ansvar for 900.000 ansatte, til at reagere. Den amerikanske flåde har brug for en opgradering, hvis den skal følge med, mener han.
- Det er ingen hemmelighed, at Folkerepublikken Kina søger at ophæve vores dominans på verdenshavene over hele kloden, sagde Carlos Del Toro tirsdag i sin tale ved National Press Club i Washington.
- Vi kan ikke tillade, at det nuværende frie og åbne internationale system bliver omstødt, fortsætter han.
Ifølge Carlos Del Toro har USA derfor brug for en større flåde og mere moderne skibe for at imødekomme denne trussel.
Kina opruster kraftigt
Med udgangspunkt i den udvikling, som den kinesiske flåde har været inde i de seneste år, er det en fornuftig udmelding at komme med nu. Det vurderer marinehistoriker og forsker ved Forsvarsakademiet Søren Nørby til TV 2.
- Det kan godt være, at kineserne er på et niveau under amerikanerne lige nu, men hvis man ser på, hvad de bygger, både i kvalitet og kvantitet, så rykker de helt vildt i øjeblikket, siger han.
Selvom Kina numerisk har den største flåde, er det ifølge Søren Nørby svært at sammenligne styrkeforholdet på den baggrund.
Det er nemlig også relevant at kigge på, hvordan skibene er udstyret, og hvordan besætningerne er uddannet.
På trods af dette kan antallet af skibe alene være en fordel, da det giver Kina mulighed for at være til stede i flere områder.
Værftskapacitet
Selv hvis USA skulle bestemme sig for at hale ind på antallet af kinesiske krigsskibe, så vil det ikke være muligt på nuværende tidspunkt.
- USA har en værftskapacitet, der gør, at selvom amerikanerne i dag beslutter sig for at indhente Kina, så vil det ikke være muligt. Det har de simpelthen ikke værftskapacitet til, siger Søren Nørby.
Ifølge forskeren er de amerikanske værfter så pressede, at de har svært ved blot at vedligeholde de operative krigsskibe.
Modsat har Kina udviklet en kæmpe kapacitet, og USA vurderer, at deres flåde vil øges til 440 fartøjer i 2030.
På trods af en værftskapacitet, der er væsentlig lavere end den kinesiske, er der ifølge Carlos Del Toro stadig parametre, hvor amerikanerne er foran Kina.
Teknologi og uddannelse
Den amerikanske flåde er den dygtigste og mest dødbringende i verden, understreger flådechefen. Han er sikker på, at de amerikanske tropper er meget bedre uddannet end de kinesiske.
Herefter fremhæver han, at den amerikanske flåde sidste sommer har påbegyndt konstruktionen af den første af en ny Columbia-klasse af ballistiske atomubåde, og derudover har man påbegyndt prækonstruktionen af krigsskibet USS Wisconsin.
I forhold til den samlede militære styrke hos de to nationer bruger USA stadig væsentligt flere penge end Kina.
Søren Nørby påpeger dog, at det er mere nuanceret end som så, for man får meget mere militær styrke for pengene i Kina, der har langt lavere lønninger og udvikler deres teknologi nationalt.
Når det kommer til at sammenligne nationernes maritime styrke, er der et afgørende punkt, hvor USA stadig er Kina overlegne.
Hangarskibe
For de største krigsskibe har USA, og det er dermed stadig med afstand det førende land.
Med 11 operative hangarskibe er amerikanerne på den front langt foran kineserne. De har i skrivende stund tre søsatte hangarskibe, men ifølge marinehistorikeren er det kun et enkelt af dem, der er operationelt.
- Det at operere fly fra søs er en kunstart, der tager mange år at lære. Derfor kan det sagtens tage ti år endnu, før kineserne har fuldt styr på processen, forklarer han.
Senest har USA søsat hangarskibet Gerald R. Ford i 2017. Det fik daværende præsident Donald Trump til at udtale følgende:
- Hvor end dette skib skærer gennem horisonterne, vil vores allierede være lettede, og vores fjender vil ryste af frygt. For alle vil vide, at Amerika kommer, og Amerika kommer stærkt.
Gerald R. Ford blev 4. oktober 2022 sendt afsted på sin første mission for at udføre operationer og træningsøvelser sammen med NATO-allierede i Atlanterhavet. Det understreger, hvor lang tid det tager at gøre et hangarskib operationelt.
Konfrontation i Taiwan
I sin tale siger Carlos Del Toro, at den kinesiske flådes tilstedeværelse i Taiwanstrædet er særdeles bekymrende.
Skulle det komme til en konfrontation mellem den kinesiske og amerikanske flåde, så vil styrkeforholdet i høj grad påvirkes af, hvor flåderne mødes.
Hvis den amerikanske flåde eksempelvis vil forsvare Taiwan fra Det Sydkinesiske Hav, så vil det øge den kinesiske styrke, at det er i deres nærområde.
- De vil hurtigt kunne komme i havn, få reparationer, nye missiler og kan lettere holde deres besætninger friske, siger Søren Nørby.
Han vurderer, at styrkeforholdet under den nuværende udvikling på sigt vil ændre sig, men siger, at det er umuligt at vide, hvornår det tipper.