Krigen i Ukraine

Rusland forventer falsk angreb i Moldova og er "klar til at reagere"

Meldingen kommer, efter at præsident Putin har ophævet et dekret, der anerkendte Moldovas suverænitet i en løsning på Transnistrien-konflikt.

Rusland er klar til at reagere på enhver ændring på grænsen mellem Ukraine og den moldoviske udbryderrepublik Transnistrien.

Det skriver det russiske forsvarsministerium tidligt torsdag morgen i en meddelelse på sin Telegram-kanal.

Baggrunden for udmeldingen er, at Rusland har informationer om, at Ukraine "i den nærmeste fremtid" vil udføre et falsk angreb mod regionen.

Ifølge russerne vil ukrainske soldater gennemføre en væbnet provokation, der skal fremstå som et angreb fra de russiske soldater, der befinder sig i Transnistrien.

- Som påskud for en invasion er det planlagt at iscenesætte en påstået offensiv af russiske tropper fra Transnistriens territorium. For at gøre dette vil de ukrainske sabotører, der deltager i den iscenesatte invasion, være klædt i uniformer fra de væbnede styrker i Den Russiske Føderation, skriver ministeriet.

Den russiske udmelding minder på mange måder om de beskyldninger, som Rusland kom med om oprørsregionerne det østlige Ukraine som retfærdiggørelse for sin "særlige militæroperation".

Putin ophæver betydningsfuldt dekret

Transnistrien er et smalt landområde i Moldova, der ligger mellem floden Dnestr og grænsen til Ukraine.

Prorussere erklærede i 1990 regionen uafhængig af Moldova som en selvstændig republik, men løsrivelsen er ikke internationalt anerkendt. Siden start-90'erne har Rusland haft soldater indsat som fredsbevarende styrker i området.

I Moldova har der siden Ruslands invasion af Ukraine været frygt for, at russerne også havde øje på Transnistrien som et fremtidigt mål, og den bekymring blev ikke mindre, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, tirsdag ophævede et dekret fra 2012.

Dekretet tegnede linjerne for Ruslands udenrigspolitik og var i grove træk et tilsagn fra Rusland om, at en løsning på konflikten om Transnistrien skulle ske med respekt for Moldovas suverænitet og territoriale integritet.

Af det nye dokument fremgår det, at Putin erklærer det gamle dekret ugyldigt "for at sikre Ruslands nationale interesser i forbindelse med de omfattende ændringer, der finder sted i internationale relationer".

Rusland har tidligere givet udtryk for, at forholdet til Moldova er blevet mere anspændt, i takt med at Moldovas regering har indtaget en mere vestlig retning og blandt andet søgt om optagelse i EU. Ifølge russerne bliver der lagt en stadig mere anti-russisk linje.

Minister: Rusland været imod os længe

Alexandru Flenchea, der er moldovisk formand for en fælles kontrolkommission i sikkerhedszonen omkring Transnistrien, mener ikke, at Putins ophævelse af det tidligere dekret ændrer på Ruslands anerkendelse af Moldovas suverænitet.

- Dekretet er et politisk dokument, som implementerer konceptet i den russiske udenrigspolitik. Moldova og Rusland har en basal politisk aftale om gensidig respekt for vores landes territoriale integritet, siger han til Publika-TV.

I Moldovas udenrigsministerium mener udenrigsminister og minister for europæisk integration Nicolae Popescu, at Putins beslutning om at ugyldiggøre dekretet fra 2012 er en forlængelse af Ruslands håndtering af konflikten om Transnistrien.

- Det står klart for os, at Rusland med eller uden dette dekret har støttet separatisme i Moldova i 30 år. Og at de fortsætter med at støtte myndighederne i Tiraspol (hovedstaden i Transnistrien, red.), som ikke kan betragtes som venlige over for Moldova. Men vi vil fokusere på vores mål – den fredelige løsning af Transnistrien-konflikten, siger Popescu til JurnalTV.

Anklager Rusland for kupplaner

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt Rusland også planlægger at invadere Moldova.

Tidligere på måneden anklagede Moldovas præsident, Maia Sandu, og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, Rusland for at planlægge et kup mod Moldovas regering.

Blandt andet har de to landes regeringer italesat muligheden for, at Rusland vil forsøge at indtage lufthavnen i hovedstaden Chisinau for at etablere en luftbro til Moldova og Transnistrien.

Ifølge den moldoviske udenrigsminister har Moldova arbejdet med dette scenarie siden Ruslands invasion af Ukraine og forberedt foranstaltninger for at blokere eller ødelægge landingsbanen, hvis det bliver nødvendigt.

Under sit netop overståede besøg i Polen understregede den amerikanske præsident, Joe Biden, at USA vil fortsætte sin støtte til Moldova.

Rusland har afvist og mener, at Moldova med sine beskyldninger mod russerne "at Vesten bliver ført ned ad samme vej som Ukraine og de baltiske lande".