Wagner-chef har indført en "eksamen", hvor 1 ud af 100 rekrutter mister livet
En netop offentliggjort video med chefen for Ruslands lejesoldater giver et nyt indblik i, hvordan straffefanger overtales til at slås i Ukraine.
Fangerne stod opmarcheret i gården mellem barakkerne, da han kom.
Der var flere hundrede af dem.
Alle var mænd, og de var ens klædt i mørkeblå jakker med refleksstriber på skuldrene og med sorte huer i syntetisk pels på hovederne.
Gæsten var iført en armygrøn dunjakke og matchende kasket. Få øjeblikke efter at han havde gjort sin entré, forsøgte han at råbe fangerne op:
- Kan I høre mig?
Han stod i øjenhøjde med de dømte mordere, røvere og voldtægtsmænd i gården, men kødranden af fanger var så tyk, at gæsten godt kunne fornemme, at hans budskab ikke ville nå helt ned til de bagerste.
Og det var vigtigt også at nå de bagerste.
Han var her nemlig for at sprede sit budskab til så mange fanger som muligt.
Et budskab om, at de alle sammen kunne blive frie mænd om seks måneder, hvis de ville tjene ham indtil da.
Videoen
Gæsten opgav sin plan om at være i øjenhøjde med fangerne, og han klatrede i stedet op ad metaltrappen til en af vagternes platforme, hvorfra han kunne råbe folkemængden op.
- Ja, jeg er repræsentant for et privat militært selskab. Det hedder Wagner. I har sikkert hørt om det gennem medierne, lød det fra manden på platformen.
Han hedder Jevgenij Prigozjin og er chef for Ruslands korps af lejesoldater i Wagner-gruppen.
Wagner-gruppen har de seneste måneder hvervet titusindvis af straffefanger i russiske fængsler, og en stor del af fangerne er omkommet, næsten lige så hurtigt som Jevgenij Prigozjin og hans folk har kunnet hyre dem.
Men hvad bliver de fanger, der ender som kanonføde i Ukraine, egentlig lokket med, når de melder sig til at gå i krig?
Det løfter en netop offentliggjort video nu sløret for.
Løfterne
Scenen fra fængslet, der er beskrevet herover, er fra videoen, hvor man for første gang hører i detaljer, hvad Jevgenij Prigozjin siger, når han hverver fanger i Ruslands fængsler og straffekolonier.
Klip fra videoen deles af en række russiske Telegram-kanaler, blandt andet af kanalen Grey Zone, der drives af folk med tilknytning til Wagner-gruppen.
Den er ifølge Grey Zone formentlig optaget i november 2022, men først offentliggjort nu.
Og der er flere opsigtsvækkende nye oplysninger på videoen.
For eksempel om hvor stor risikoen ifølge Jevgenij Prigozjin er for at dø i Ukraine, om hvordan Wagner-gruppen begår medlidenhedsdrab på hårdt sårede, og om straffefangernes livsfarlige eksamen, hvor dem, som ikke består sendes hjem i ligkister.
Løn og arbejdsforhold
På de netop offentliggjorte optagelser lagde Wagner-chefen ud med at give mændene i fængselsgården et kort overblik over deres løn og arbejdsforhold som kommende lejesoldater.
- Betingelserne er som følger: I bliver benådet efter seks måneder. I seks måneder er lønnen 100.000 rubler, og belønningen for kamp er 100.000, sagde Jevgenij Prigozjin.
Oversat til dansk valuta er lønnen altså omkring 9300 kroner om måneden plus 9300 for at komme i kamp.
Overlever man i seks måneder, bliver selv årelange fængselsstraffe annulleret.
At nogle fanger dog ville dø i processen, lagde Jevgenij Prigozjin ikke skjul på,
- Der er fem millioner rubler i kompensation, hvis I dør. Det betyder godt nyt til den person, I skriver i jeres testamente, lød det fra ham.
Dernæst gav han fangerne i gården et indblik i, hvor stor risiko, han mener, der er ved at kæmpe som tidligere straffefange for Wagner-gruppen i Ukraine.
- Realiteterne er som følger: Ud af 100 personer vil 10 til 15 vende hjem i zinkkister, mens 20 vil blive såret. Ud af de sårede, vil 15 vende tilbage til tjeneste, mens 5 af dem ikke vil vende tilbage, forklarede Jevgenij Prigozjin.
Ingen guldtænder
Prigozjin gjorde det også klart, at der gælder en række helt specielle regler i Wagner-gruppen, som også kan ende med, at fangerne ikke kommer levende hjem.
- Der er tre synder, som resulterer i, at man bliver skudt på stedet. Den første er desertering, sagde han.
- Synd nummer to er alkohol og stoffer i krigszonen. Der er et strengt forbud mod alkohol i alle mængder samt psykotropiske stoffer, lød det fra Jevgenij Prigozjin.
Tredje dødssynd er ifølge Wagner-chefen plyndring.
Dog en dødssynd med modifikationer, for døde fjender er det ifølge Wagner-chefen okay at plyndre.
- Hvis du dræber en fjende, tager du, hvad du vil. Inklusiv livet, sagde han.
Men han opfordrede dog til mådehold.
- Vi har selvrespekt og tænker på vores omdømme. Vi skærer ikke fingre med ringe af, vi trækker ikke guldtænder ud med tænger, og vi indlader os ikke på voldelige seksuelle relationer med fjenden. Vi trænger hverken ind i kvinder, mænd eller mindre husdyr, sagde Jevgenij Prigozjin.
Nede fra fængselsgården lød der latter fra fangerne.
Wagner-chefen talte deres sprog.
I 1980'erne sad Jevgenij Prigozjin selv i fængsel for et brutalt røveri, hvor han efterlod en bevidstløs kvinde uden sko og overtøj på gaden i Sankt Petersborg.
Det brugte han til at vinde fangernes tillid.
- Jeg sad selv inde i et årti, inden jeg blev en af Ruslands helte, så jeg har nogle få talenter. De talenter hjalp mig meget senere i livet. Jeg er sikker på, at I har mange talenter, sagde han.
Hellere mordere end voldtægtsofre
Han fortalte, at hårdføre, stærke mænd med selvtillid og en eller flere domme for drab på straffeattesten er hans foretrukne kandidater til lejehæren.
Alternativt kan domme for voldelige røverier også gå an.
- Vi har brug for jeres kriminelle talenter. Vi har ikke brug for det, I laver nu, det er jeres kriminelle talenter, vi har brug for, sagde han.
I de russiske fængsler er der et særligt hierarki, hvor de svageste fanger bliver misbrugt seksuelt og bliver anset for urene af de stærke fanger.
Disse mandlige voldtægtsofre kaldes for "haner" af de andre, og under sit besøg gjorde Jevgenij Prigozjin det klart, at "haner" ikke kan få plads i almindelige militærenheder med fanger.
- Vi tager ikke imod alle slags. For eksempel tager vi ikke krænkede. Det er, så I er trygge ved at kæmpe sammen som en gruppe, sagde han.
Ifølge Jevgenij Prigozjin er Wagner-gruppen dog stadig en inkluderende organisation, så han vil finde en løsning til de "haner" som gerne vil til fronten for at slå ukrainere ihjel.
- For dem, som ønsker det, kommer der en specialtrænet oberst, som er i gang med at sammensætte en særskilt enhed, fortalte han.
A-holdet og B-holdet
Ingen af de fanger i gården, som tænkte på at melde sig frivilligt, kunne dog forvente at komme i samme enheder som de af Wagner-gruppens lejesoldater, der er professionelle militærfolk.
- Wagners mandskab består af to grupperinger. De første 40 procent giver ildstøtte, og de andre 60 procent er angrebsgrupper. De 40 procent har helikoptere, fly, pansrede mandskabsvogne, kampvogne og al slags artilleri, sagde Prigozjin.
De fanger, som meldte sig, ville få plads blandt de 60 procent i angrebsgrupperne, sagde han.
I modsætning til mange af de ustraffede russiske mænd, der blev sendt til Ukraine som mobiliserede soldater uden ret meget træning, lovede Prigozjin fangerne, at de ville blive uddannet grundigt i våbenbrug.
- I får færdighederne og begynder snart at kunne bruge dem godt. Pistol, automatriffel, maskingevær, granatkaster og tungt maskingevær, sagde han, og fortalte, at fangerne ville modtage uddannelse hver dag fra klokken 04.00 om morgenen til 20.00 om aftenen.
- I vil blive i stand til at røve den lokale bank, men I vil ikke være helt klar til at kæmpe endnu, fortalte Jevgenij Prigozjin.
Den livsfarlige eksamen
Alle fanger skal nemlig bestå en eksamen for at de – ifølge Jevgenij Prigozjin – er helt klar til at kæmpe ved fronten.
En eksamen med skarpe skud, hvor fangerne deles op i små grupper.
Dernæst graver en gruppe sig ned, mens en anden gruppe skyder efter gruppen i hullet med rigtige våben.
- Denne eksamen er nødvendig, så I får jeres ilddåb og forstår, at krig er en alvorlig affære, sagde Jevgenij Prigozjin til fangerne og beroligede dem med, at der ikke dør ret mange under Wagner-gruppens eksamen.
- Under eksamen er tabene sædvanligvis små. Ikke mere end en halv til én procent kommer i en zinkkiste. Det er naturlig udvælgelse af de dummeste, de mest selvtilstrækkelige og dem, som ikke ønskede at lære noget, sagde han.
Efter bestået eksamen bliver fangerne sendt til Ukraine.
Ifølge Wagner-lederen bliver de først placeret mellem 1500 og 5000 meter bag frontlinjen for dernæst at rykke frem i forreste linje efter cirka 14 dage.
Oppe foran bliver fangerne indlemmet i en af angrebsgrupperne, som stormer de ukrainske stillinger.
Det er disse angrebsgrupper, som soldater fra Ukraines militær ved flere lejligheder har sammenlignet med bølger af zombier, som bliver ved med at angribe trods frygtelige tab.
En erhvervsrisiko
Jevgenij Prigozjin gjorde da også klart for fangerne i gården, at død, lemlæstelse og medlidenhedsdrab er en erhvervsrisiko i Wagner-gruppen.
- Russiske læger trækker alle dem ud, der kan trækkes ud. Dem, som forvandles til grøntsager, slukker vi lyset på, sagde han til fangerne.
De lemlæstede, som ikke kan kæmpe videre, men som stadig er ved deres fulde fem, bliver ifølge Wagner-chefen sendt hjem efter endt hospitalsophold.
Inden han overlod fangerne til de medarbejdere, som skulle foretage korte ansættelsesinterviews, fortalte han dem, at krigen nok ikke slutter foreløbig.
- Udsigterne er ikke de bedste. Der er meget, som er svært at ordne. Alt var planlagt, og vi troede, at ukrainerne ville blive bange. Men ukrainerne er ligesom os. De har de samme nosser af stål. Hvis man tager en fange og spørger: "Hvorfor giver du ikke op", svarer han: "Hvorfor giver du ikke op", sagde Jevgenij Prigozjin.
Hvor mange af fangerne i gården, der meldte sig frivilligt, vides ikke med sikkerhed.
9. februar i år meddelte Jevgenij Prigozjin, at Wagner var stoppet med at rekruttere straffefanger til lejehæren.
Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange indsatte, Wagner har rekrutteret, men i december 2022 anslog amerikanske efterretningskilder, at der var tale om omkring 40.000.