Krigen i Ukraine

Moldova forbereder sig på flere scenarier – Rusland kan have lufthavn som mål

Både i Moldova og Ukraine er der konkret bekymring for, at Rusland har planer om at tage kontrol over Moldova for at åbne en ny front i krigen.

Moldova forbereder sig på flere mulige scenarier for russiske forsøg på at destabilisere situationen i landet.

Det fortæller landets premierminister, Dorin Recean, til det moldoviske medie TV8.

Blandt scenarierne er en påstået russisk plan om at tage kontrol over lufthavnen i Moldovas hovedstad, Chisinau, som også den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har advaret om.

- Der var og er fortsat flere scenarier for destabilisering. De omfatter flere elementer, herunder dem, der er nævnt af Zelenskyj. Men vores institutioner er klar til at møde sådanne udfordringer, fastslår Dorin Recean.

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt Rusland også planlægger at invadere Moldova.

Russerne har allerede en militær tilstedeværelse i den lille udbryderregion Transnistrien, der deler grænse med Ukraine, og tidligere på måneden anklagede Moldovas præsident, Maia Sandu, Rusland for at planlægge et kup mod Moldovas regering.

Også disse oplysninger kom fra Ukraine, men ifølge premierminister Dorin Recean har Moldova arbejdet med den russiske trussel siden det øjeblik, Rusland indledte sin krig i Ukraine.

- Vi har styrket vores kapacitet og er forberedt på forskellige scenarier rettet mod sikkerheden i Moldova. Vores mål er at sikre fred og stabilitet, også i forhold til Transnistrien. Moldova vælger en fredelig løsning af Transnistrien-konflikten, og vi skal tilpasse vores mål med hensyn til sikkerhed, fred og stabilitet i regionen, siger han til TV8.

Premierministeren har de seneste dage opfordret Rusland til at trække sine tropper ud af udbryderregionen.

Lufthavn er afgørende

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, bekræftede tidligere på ugen i et interview med La Repubblica, at han havde delt efterretninger med Moldova om, at Rusland har konkrete planer om at afsætte Moldovas regering.

Oplysningerne er ifølge Zelenskyj efterfølgende også blevet bekræftet af europæiske lande.

I interviewet beskrev Zelenskyj også detaljer om den påståede russiske plan, der indebærer kontrol over lufthavnen i Moldovas hovedstad.

- Russerne har planlagt alt. Der er dog ingen landegrænse mellem Moldova og Rusland. Så hvordan kunne de udføre deres plan? Hvor skal man sende soldater og våben fra? Russerne har brug for flyvepladser, og der er kun én lufthavn i Moldova – i hovedstaden, Chisinau. Så de har brug for den lufthavn og alle deres aktiver i Transnistrien, forklarede han.

Ifølge Volodymyr Zelenskyj har Moldovas præsident takket ham for oplysningerne, men hun har ikke bedt Ukraine om hjælp til at modstå en russisk trussel.

- Men I kender vores standpunkt. Ukraine er altid klar til at hjælpe Moldova, sagde den ukrainske præsident.

Bekymringen i Ukraine er, at Rusland ved at indtage Moldova kan åbne en ny front fra vest i krigen mod ukrainerne.

Frygter kup forklædt som protester

Moldova er som mange andre lande afhængig af gas fra Rusland, men i efteråret reducerede russerne gasleverancen.

Det udløste demonstrationer i landet mod stigende priser på gas og elektricitet.

Ifølge præsident Maia Sandu er energikrisen et bevis på, at Rusland allerede forsøger at destabilisere situationen i Moldova ved at skabe splittelse og vrede i befolkningen.

Sandu siger, at de russiske kupplaner omfatter brugen af personer med militærtræning, som skal lave et voldeligt oprør og angribe myndighedsbygninger.

Tilsvarende lød det i weekenden fra den ukrainske præsidents rådgiver, Mykhajlo Podoljak, der til TV8 fortalte, at Rusland forsøger at få magten, præcis som de gjorde i Ukraine for et år siden.

- Men i Moldova vil Rusland gøre det anderledes – ikke med kampvogne, men med banditter, sagde han.

"Lad dem komme"

Søndag – få dage efter Sandus advarsel om kupplanerne – var der igen demonstrationer mod regeringen i Chisinau.

Protesterne var arrangeret af Moldovas prorussiske Sor-parti, og ifølge BBC og Financial Times var mange af demonstranterne blevet fragtet fra andre dele af landet til hovedstaden med busser betalt af Sor-partiet.

Partiets leder er den moldoviske oligark Ilan Shor, der er flygtet til Israel efter at være blevet dømt for medvirken til banksvindel. Han har siden oktober været underlagt vestlige sanktioner.

Blandt de anslået 5000 fremmødte ved søndagens demonstrationer gav flere udtryk for, at de er utilfredse med regeringens politik, men at de ikke støtter en russisk overtagelse.

Andre var ifølge BBC mere positive, da de blev spurgt om deres syn på de påståede russiske kupplaner.

- Ja, lad dem komme. Vi ønsker, at de skal komme hertil. Vi ønsker at være en del af Rusland, svarede en gruppe demonstranter.

Rusland afviser komplot

Moldova har allerede taget sine forholdsregler, og i sidste uge blev flere end 50 personer fra russiskvenlige lande nægtet indrejse til Moldova. Heriblandt en gruppe serbiske fodboldfans og nogle boksere fra Montenegro.

Chefen for Moldovas grænsepoliti siger til BBC, at truslen har eksisteret i et år, men at den undervejs har skiftet karakter, og at "truslen nu kommer fra både internt i landet og uden for landets grænser".

- Det er meget klart, at Rusland er en angrebslysten stat, siger politichefen, Rosjan Vasjloj.

Han mener, at truslen mod Moldova er direkte forbundet til krigen i Ukraine, og at risikoen er lavere, hvis ukrainerne kæmper videre og er i stand til at slå russerne.

- Hvis Ukraine falder, er Moldova de næste. Men jeg er ikke bange, siger han til BBC.

Rusland har afvist anklagerne og beskylder i stedet regeringen i Moldova for at bruge påstanden om et russisk kupforsøg til at forsøge at fjerne fokus fra dens egne problemer.

Lørdag sagde det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova, at Moldova "af sine vestlige støtter bliver ført ned ad samme vej som Ukraine og de baltiske lande".