Krigen i Ukraine

Russiske kupplaner i Moldova er meget reelle, mener eksperter - men også andre lande kan være i risiko

Både Ukraines præsident og Danmarks statsminister advarer om russiske soldater i andre lande end Ukraine.

Der er en overhængende fare for, at Rusland fortsætter sin krig ind i andre lande, lod Mette Frederiksen (S) forstå lørdag i forbindelse med sikkerhedskonferencen i Tyskland.

Kort efter uddybede statsministeren, at det kunne være Moldova, der er i fare.

- Der er en egentlig bekymring for, at Moldova kan være det næste land, som russerne har øje på, sagde hun.

Udmeldingen kan være udtryk for, at Mette Frederiksen – og andre vestlige regeringschefer – med en hård retorik vil fastholde fokus på Ruslands invasion i Ukraine, mener Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i russiske forhold.

Samtidig vurderer han dog, at det ikke er utænkeligt, at Rusland udvider krigen til andre lande.

- Jeg anser det for at være realistisk og meget sandsynligt, at russerne allerede er i gang med at påvirke forskellige steder. Jeg kunne sagtens forestille mig, at der er kupplaner i Moldova, og det er meget reelt, siger Flemming Splidsboel.

Moldovas præsident, Maia Sandu, har ligeledes udtrykt bekymring for russiske kupplaner.

Flere lande i risiko for russisk invasion

Seniorforskeren har svært ved at forestille sig, at planerne består i et kup af præsidentpaladset. Det kunne nærmere opstå i forbindelse med uro og demonstrationer i Moldova, hvor russerne kunne se en mulighed for at rykke ind, siger han.

- Eller russerne kan vente på, at der kommer valg i Moldova og forsøge at påvirke det, så de kan få en pro-russisk regering, siger Flemming Splidsboel.

Det er heller ikke urealistisk, at Rusland vil forsøge at erobre andre tidligere sovjetiske lande end Moldova, mener Flemming Splidsboel.

Det skyldes ifølge ham, at vi befinder os i et ”historisk øjeblik”, hvor Ruslands præsident, Vladimir Putin, enten vil forsøge at vinde det gamle Sovjetunionen tilbage, eller hvor Vesten endegyldigt får det lagt i graven.

- Hvis russerne vil holde fast i det, der er deres tidligere kolonier, så er det nu. Hvis Putin formår at holde fast i Ukraine, det stærkeste land af dem alle sammen, så kan jeg forestille mig, at Putin tænker, at han kan holde fast i dem alle sammen, siger han.

Udover Moldova peger Flemming Splidsboel på Georgien og Armenien som mulige lande, Putin overvejer at erobre. Han tilføjer, at Rusland desuden har tropper i begge lande, som Putin nægter at trække ud.

Mindst sandsynlige scenarie er angreb mod NATO-land

Også Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, peger på flere lande, som den russiske præsident kunne have i overvejelserne.

- Hvis Rusland vinder over Ukraine og på en eller anden måde får kontrol over landet i lighed med kontrollen over Hviderusland, så kunne Georgien, eller måske Kasakhstan, stå for tur på et tidspunkt, siger Claus Mathiesen.

Han fortæller videre, at det er mindre sandsynligt – men ikke udelukket – at Rusland kunne angribe Finland, inden medlemskabet af NATO er i hus.

- Mindst tænkeligt er et angreb på de baltiske lande eller for eksempel Polen, da det jo efter al sandsynlighed vil udløse et kollektivt NATO-svar, siger Claus Mathiesen.

Det er indlysende, at Ukraine ikke bliver hans sidste stop

Volodymyr Zelenskyj, Ukraines præsident

Selvom det er en reel mulighed, at Putin udvider krigen til flere lande, så har Flemming Splidsboel svært ved at se ”den direkte militære trussel” mod de tidligere sovjetiske lande.

- Russerne har fået så mange bank i Ukraine allerede. Så selvom det ender på en måde, hvor Putin kan sige: ”Vi vandt”, så kan det godt være, han tænker, at "det ikke er lige nu, vi skal ud i et nyt militæreventyr", siger han.

- Hele Vesten taber, hvis Putin vinder

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde fredag til deltagere på konferencen, at det er "indlysende", at Ukraine ikke bliver det sidste land.

- Det er indlysende, at Ukraine ikke bliver hans sidste stop. Han vil forsætte hele vejen. Inklusive alle de andre stater, der på et tidspunkt var en del af den sovjetiske blok, sagde han.

Lørdag sagde Mette Frederiksen, at "hvis Ukraine taber, risikerer vi, at hele Europa og hele Vesten taber".

- Jeg er selv ikke i tvivl. Jeg tror ikke, at Putin slutter med Ukraine. Så vil han gå videre til det næste land. Det mener jeg, at der en overhængende risiko for, siger hun.