Udland

Mens USA søger svar på nedskudte objekter, har lille amatørklub meldt ballon savnet

Nu spekuleres der i, om USA's militær har skudt en ballon til 12 dollars ned med et missil til 400.000 dollars.

På tre dage skød amerikanske kampfly tre stadig uidentificerede objekter ned over det nordamerikanske luftrum, og jagten på vragdele er fortsat i gang.

Samtidig i delstaten Illinois savner en lille flok hobby-ballon-entusiaster deres ballon.

Er der en sammenhæng?

Muligvis.

Sidst amatørerne i Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade, NIBBB, havde signal fra deres ballon og dens radiosender, var lørdag 11. februar nær Hagemeister Island i den sydvestlige del af Alaska. På det tidspunkt havde den været i luften i 123 dage og 18 timer og netop afsluttet sin syvende tur rundt om Jorden.

Det skriver gruppen i et opslag på sin hjemmeside 14. februar.

En ballon til 12 dollars

Samme lørdag sendte et amerikansk F-22-fly et missil mod et uidentificeret højtflyvende objekt over Yukon-territoriet i Canada.

På det tidspunkt burde den lille ballon fra NIBBB ifølge beregninger befinde sig højt på himlen over Yukon-territoriet nogenlunde i samme højde som det objekt, der blev skudt ned. Det skriver mediet Aviation Week.

Den canadiske forsvarsminister, Anita Anad, har beskrevet objektet over Canada som ”lille og cylindrisk”.

Beskrivelsen passer udmærket på den cylindriske, 32 tommer, sølvfarvede, heliumfyldte pico-ballon, som NIBBB sendte i vejret for fire måneder siden.

En pico-ballon er en lille, primitiv, men hårdfør ballon udstyret med sendeudstyr, som kan kombinere interessen for amatørradio og højtflyvende balloner. Det er tilmed en relativ billig hobby, da en pico-ballon typisk kan købes for mellem 12 og 180 dollars, og på grund af deres lave vægt er de undtaget regler for luftfart, skriver Aviation Week.

Ifølge mediet Business Insider koster et af de Sidewinder-missiler, militæret brugte til at skyde det uidentificerede objekt ned med, mere end 400.000 dollars. For de penge kunne man altså købe mere end 33.000 pico-balloner.

Har sendt 25 balloner i vejret

Det Hvide Hus vil ikke gå i detaljer med de nedskudte objekter, da de endnu ikke er fundet – fredag blev det meldt ud, at man måske aldrig finder det objekt, som søndag blev skudt ned over Lake Huron i Michigan, da det formentlig ligger på meget dybt vand.

Men der er næppe tale om overvågningsudstyr fra fremmede magter, har præsident Joe Biden slået fast.

I stedet formoder amerikansk militær, at der var tale om privatejede balloner, som for eksempel kan have været brugt til forskning eller fritidsaktiviteter, sagde præsidenten på et pressemøde torsdag.

Den slags er der mange af. Alene den lille gruppe ballon-entusiaster fra Illinois, som består af både voksne og børn, har sendt mere end 25 balloner i vejret siden gruppens oprettelse i 2021, skriver den på sin hjemmeside. Flere af dem har været kloden rundt mere end én gang.

Aviation Week og CNN har uden held forsøgt at få en kommentar fra en række amerikanske myndigheder.

En talsperson for North American Aerospace Defense Command, der overvåger luftrummet over USA og Canada, siger til mediet Politico, at hun ikke har yderligere informationer om objekterne.

- Som jeg forstår det, har FBI talt med den hobby-klub, tilføjer talspersonen, Elisabeth Mathias.