Analyse: Ti år gammelt jordskælvs-citat belaster nu Erdogan

Engang lovede Erdogan at forberede Tyrkiet bedre på jordskælv, men siden godkendte han ulovlige byggerier. Hans krisestyring vil afgøre valget i maj.

I 2013 sagde en mand noget klogt om Tyrkiet og jordskælv.

- Bygninger dræber, ikke jordskælv. Vi skal lære at leve med jordskælv, lød det.

Ordene er Recep Tayyip Erdogans – dengang var han ministerpræsident og i dag præsident, men både dengang og nu den mest magtfulde mand i Tyrkiet.

Utallige videnskabelige rapporter fra tyrkiske og internationale videnskabsfolk har detaljeret vist, hvordan landet kan gardere sig mod de katastrofale konsekvenser af de jordskælv, der fra tid til anden rammer landet.

Tyrkiet ligger på en seismologisk korsvej, hvor flere store jordplader støder sammen. Det udløser hyppige, mindre jordskælv, men med mellemrum også store som i sidste uge.

Efter det sidste rigtigt store jordskælv i 1999 lovede Recep Tayyip Erdogan et opgør og en ny stil. Han ville af med den korruption i byggebranchen og den uduelighed i den offentlige forvaltning, som, han pegede på, forværrede konsekvenserne af skælvet og forsinkede hjælpen til ofrene.

Mindst 18.000 døde dengang.

Minister: Ja, der har været svindel

Ingen, der har fulgt med i tyrkisk byggeri og forvaltning siden da, kan for alvor have troet, at der er sket store forandringer.

Bygninger styrter sammen selv uden jordskælv, og sjuskeri, svindel og nepotisme gennemsyrer både branchen og forvaltningen i landet.

- Ja, der har været svindel og fejl, erkendte miljøminister Mehmet Ozhaseki for seks år siden ifølge den amerikanske radiostation NPR.

- Vores byer har udviklet sig meget hurtigt de sidste 15 år og korrupte, og ulovlige lokalplanbeslutninger har været til fordel for entreprenører og til vrede i befolkningen.

Erdogan gav amnesti

De ulovligt opførte bygninger er så mange, at der er stemmer i at tilgive dem, der mangler tilladelse. Den slags amnestier bliver ofte bevilliget af politikere og typisk lige før et valg.

Senest skete det i 2018, hvor præsident Erdogan selv var med til at drive lovliggørelsen af 7,4 millioner ejendomme i Tyrkiet. Mange af dem i de områder, der nu er ødelagt af jordskælvene.

- Med lokalplanforliget har vi løst problemerne for 205.000 borgere fra Hatay, sagde Erdogan i en tale før lokalvalget i 2019.

Med den slags beslutninger i bagagen og 20 år ved magten har Erdogan nu sat alt ind på at tage kontrol med fortællingen om jordskælvet.

Hvis han skal lykkes med at genvinde magten ved præsidentvalget 14. maj, skal han overbevise nok vælgere om, at problemerne i byggeri og hos myndigheder ikke er blevet værre i hans regeringsperiode, og at ingen kunne have håndteret redningsarbejdet bedre.

Det er den version, de serverede i de fleste tyrkiske medier, men på sociale medier, på gaden og fra oppositionen vælter kritikken frem.

For som Erdogan selv sagde i 2013, peger pilen på dem, der har ansvar for byggeriet:

- Bygninger dræber, ikke jordskælv.

Hør om rapporteringen fra jordskælvszonen i podcasten 'Korrespondenterne' lige her:

Se denne uges udgave af 'Verden ifølge NEWS' om jordskælvet i Tyrkiet på TV 2 PLAY lige nu.