Krigen i Ukraine

Ukraine vil have kampfly – to danske eksperter er ikke enige om, hvorvidt det kommer til at ske

Kampvognene er godkendt, men nu vil ukrainerne have kampfly. To eksperter er uenige om, hvor tæt de er på at flyve over Ukraine.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, og soldaterne på slagmarken har et brændende ønske om kampfly, og emnet er nu højt på dagsordenen ved et NATO-topmøde i Bruxelles.

Zelenskyj besøgte i forrige uge Storbritannien, hvor premierminister Rishi Sunak strakte sig så langt som til at sige, at “der er intet, der ikke kan diskuteres”.

Min vurdering vil være, at det ikke vil krydse en farlig rød linje

Anders Puck Nielsen, militæranalytiker, Forsvarsakademiet

Også EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, mener, at kampfly kan komme på tale:

- Nu må landene hurtigt overveje som det næste skridt at tilbyde kampfly og langtrækkende systemer, som I har brug for, sagde hun i sidste uge til Zelenskyj.

To danske eksperter ved Forsvarsakademiet giver deres udlægninger af, hvorvidt kampfly kommer på tale i donationerne til Ukraine.

Og de er ikke helt enige.

Ifølge Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er det kun et spørgsmål om tid, før kampfly sendes til Ukraine.

- På et eller andet tidspunkt er vi nødt til at åbne for, at Ukraine kan få nogle andre fly, fordi ellers holder Ukraine op med at have et flyvevåben, siger han:

- Der har været en del udmeldinger, som tyder på, at en donation af kampfly måske ikke er så langt væk.

USA står i vejen

Ukraines flyvevåben består primært af ældre sovjetiske fly af modellerne MiG-29 og Su-27, og deres reservedele er i sin tid købt i Rusland. Dem kan ukrainerne af åbenlyse årsager ikke få længere.

Anders Puck Nielsen mener derfor, at ukrainerne på et tidspunkt skal lave en omstilling til vestlig teknologi. Og med udmeldinger som dem leveret af den britiske premierminister og EU-Parlamentets formand kunne noget tyde på, at vigtige aktører er ved at bløde op.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet, er den største hæmsko for en donation af kampfly USA.

- Amerikanerne har klart tilkendegivet, at de endnu ikke synes, at tiden er kommet. I sidste instans handler det om, hvad de tunge lande siger og ikke mindst amerikanerne, siger han.

For Peter Viggo Jakobsen at se er NATO-landene afventende over for, hvordan krigen på slagmarken udvikler sig.

Russerne vinder terræn i byerne Bakhmut, der går under navnet 'kødhakkeren', og i Soledar. Men de russiske fremskridt går langsomt, mener lektoren.

Tirsdag mødte TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt ukrainske frontsoldater på gaden i Kramatorsk i det østlige Ukraine.

- Vi har desperat brug for dem (kampflyene, red.), for jeg ved som en del af luftvåbnet, hvad luftstøtte betyder, og hvor effektive kampfly kan være, siger en soldat til TV 2.

- Jeg er sikker på, at disse kampfly kunne ændre situationen ved fronten til det bedre. Vi har helt sikkert brug for luftstøtte, siger ukrainsk soldat. Video: TV 2 Danmark

Vesten frygter de røde linjer

I slutningen af sidste år og starten af dette år var kampvogne det helt store emne for Ukraine.

Landet ønskede sig kampvogne af typen Leopard. For godt en uge siden indvilgede Danmark side om side med en række andre lande i at donere Leopard-kampvogne af modellen 1A5 til ukrainerne.

Eksperter har dog understreget, at Vesten er opmærksom på krigens “røde linjer”. Linjer, som rummer risikoen for uoverskuelige russiske modsvar, hvis de overskrides.

Rusland har gjort det til en vane at tordne mod Vestens donationer til Ukraine, og for hver donation flytter grænserne sig for, hvad EU og NATO føler sig bekvemme med at levere, fortæller Anders Puck Nielsen.

Vil det ikke være at krydse en rød linje over for Rusland at give kampfly?

- Nej, jeg har svært ved at se det. Jeg kan ikke rigtig se, hvad Rusland skulle gøre i den situation for, at det kunne føre til en farlig eskalation for Vesten. Min vurdering vil være, at det ikke vil krydse en farlig rød linje, siger han.

Peter Viggo Jakobsen er enig i, at Vesten frygter et russisk modsvar, men i modsætning til Anders Puck Nielsen mener han ikke, at leverancerne af fly kommer på tale i den nærmeste fremtid.

Hvad skulle der konkret ske, før Vesten kommer på andre tanker?

- Det skal begynde at gå baglæns for ukrainerne på slagmarken, og det gør det ikke rigtig i øjeblikket. Ja, russerne har flyttet frontlinjerne en lille smule i det østlige Ukraine, men ellers er der stort set stilstand, siger han.