Krigen i Ukraine

Ukrainske frontsoldater: Vi har desperat brug for kampfly

TV 2s Rasmus Tantholdt har mødt soldater, der kæmper på den østlige front. For dem står vestlige jagerfly øverst på ønskesedlen.

Avancerede kampfly vil være den allerbedste hjælp, som Vesten kan tilbyde Ukraine lige nu.

Det ønske bliver gentaget igen og igen, når præsident Volodymyr Zelenskyj taler med sine vestlige allierede.

Og ønsket er det samme, da TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt tirsdag møder ukrainske frontsoldater på gaden i Kramatorsk i det østlige Ukraine.

- Vi har desperat brug for dem, for jeg ved som en del af luftvåbnet, hvad luftstøtte betyder, og hvor effektive kampfly kan være.

Især de vestlige modeller – den slags har vi ikke selv, siger en hærdet soldat med soldaternavnet ”Polyak”.

- Det er et præcist våben, og det vil være en meget stor hjælp, vurderer han.

Fronten ved Bakhmut

Soldaterne, som TV 2 møder i Kramatorsk, kæmper ved fronten i Bakhmut, bare få kilometer længere mod øst.

Kampene ved Bakhmut beskrives som nogle af de blodigste slag i hele krigen og har fået tilnavnet ”kødhakkeren” på grund af de meget store tab af menneskeliv.

De russiske styrker gør langsomme, men stædige fremskridt, mens ukrainerne forsvarer sig indædt. Så de ukrainske soldater drømmer om et våben, der kan vende udviklingen.

Og for dem er det vestlige kampfly, der står øverst på ønskesedlen:

- De ville være meget mere effektive. For eksempel kunne vi ødelægge deres depoter og så gå i offensiven, siger en skægget kæmpe med soldaternavnet ”Whiskey” til TV 2.

- Vi er dem, der forsvarer sig, mens de angriber. Vi har først og fremmest brug for kampfly til at ødelægge deres kolonner af køretøjer, deres ammunitionsdepoter og så videre, siger han.

Hans soldaterkammerat, der går under navnet ”Taknado”, er enig:

- Jeg er sikker på, at disse kampfly kunne ændre situationen ved fronten til det bedre. Vi har helt sikkert brug for luftstøtte, siger han.

Kampfly er en mulighed

Tirsdag var spørgsmålet om vestlige kampfly på dagsordenen i NATO, da alliancens forsvarsministre var samlet til møde i Bruxelles.

Her sagde NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, at han ikke vil afvise at sende kampfly til Ukraine. Men at det ikke står lige for:

- Fly er ikke det mest presserende emne nu, men det er en fortsat diskussion. Vi taler løbende med vores allierede om, hvilke systemer man bør levere til Ukraine. Den type støtte, vi yder til Ukraine, har ændret sig med tiden. Og den vil fortsat ændre sig med krigens udvikling, sagde Jens Stoltenberg.

I sidste uge var samme spørgsmål højt på dagsordenen, da den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj besøgte Storbritannien og EU.

Både den britiske premierminister Rishi Sunak og EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, signalerede ved den lejlighed, at levering af kampfly kunne blive næste skridt.

Rishi Sunak sagde det med ordene ”der er ikke noget, der ikke kan diskuteres”, mens Roberta Metsola sagde det mere direkte fra EU-Parlamentets talerstol og henvendt til æresgæsten, Volodymyr Zelenskyj:

- Nu må landene hurtigt overveje, som det næste skridt, at tilbyde kampfly og langtrækkende systemer, som I har brug for, sagde hun.

Og vestlige kampfly er det allervigtigste lige nu, siger soldaten ”Polyak”:

- For eksempel, så har orkerne (ukrainernes øgenavn for de russiske soldater, red.) allerede bygget stillinger af beton i nærheden af Kremennaya (en by 50 kilometer nord for Batkhmut, red.). Så vi har enten brug for luftvåben eller præcisionsartilleri for at kunne ødelægge de stillinger herfra. Så kampfly ville hjælpe os mere nu end nogensinde, siger han.