Trumps tidligere FN-ambassadør stiller op til præsidentvalget

Nikki Haley har tidligere arbejdet for forhenværende præsident Donald Trump som FN-ambassadør.

Republikaneren Nikki Haley udfordrer sin tidligere chef Donald Trump og stiller op til præsidentvalget i 2024.

Det oplyser hun i en video, hun har delt på Twitter.

Nikki Haley har tidligere arbejdet for forhenværende præsident Donald Trump som FN-ambassadør. Inden da var hun guvernør i delstaten South Carolina.

I videoen nævner Nikki Haley ikke Donald Trumps navn og omtaler ikke sit kandidatur som en udfordring til Trump, der indtil videre er den eneste, der har meldt sit kandidatur til præsidentvalget i 2024.

Men den 51-årige kandidat siger, at Det Republikanske Parti har brugt for at ”skifte generation” – en bemærkning, der let kan tolkes som en hentydning til Donald Trump, der i dag er 76 år. Hun har tidligere sagt, at "man behøver ikke være 80 år for at bestemme i Washington".

I videoen lover hun at bekæmpe USA's fjender, både udenlandske og indenlandske:

- Nogle mennesker kigger på USA og sårbarhed. Den socialistiske venstrefløj ser en mulighed for at omskrive historien. Kina og Rusland rører på sig. De tror alle sammen, at vi kan blive mobbet og sparket rundt, siger hun.

Men hun tilføjer, at det vil en kvinde som hende aldrig finde sig i:

- I skal vide det her om mig: Jeg finder mig ikke i bøller. Og når du sparker igen, så gør det ekstra ondt, når du har høje hæle på, siger hun.

Flere Trump-medarbejdere overvejer

Indtil videre er Nikki Haley og Donald Trump de eneste, der formelt har meddelt, at de vil forsøge at blive republikanernes kandidat ved næste præsidentvalg.

Flere prominente republikanere har dog luftet ideen om at stille op. Det gælder Ron DeSantis, der er guvernør i Florida, Trumps tidligere vicepræsident Mike Pence, Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton og Trumps tidligere udenrigsminister Mike Pompeo.

Trump skød sin egen valgkamp i gang i januar. Her gjorde han det klart, at han er mere end klar til valgkamp og "mere vred end nogensinde".

- Jeg er mere vred nu, og jeg er mere engageret, end jeg nogensinde har været, lød det.

Forbereder primærvalg

Det næste præsidentvalg i USA afholdes 5. november 2024, men Nikki Haley går allerede nu i gang med at føre valgkamp i stater som New Hampshire og South Carolina, skriver New York Times.

De er blandt de første stater, der gennemfører primærvalg – altså vælger, hvilken kandidat Det Republikanske Parti skal opstille til præsidentvalget – og det er vigtigt for enhver kandidat at komme godt fra start.

Også Donald Trump har allerede været på besøg i de stater, der indleder rækken af primærvalg.