Krigen i Ukraine

Stoltenberg vil ikke udelukke at sende NATO-kampfly til Ukraine

Ved fronten i Ukraine er soldaterne ikke i tvivl. De har hårdt brug for Vestens våben – og det gælder også kampfly.

Selvom Rusland gang på gang har advaret Vesten mod at overskride "den røde linje", så vil NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ikke afvise at sende kampfly til Ukraine.

Det siger Stoltenberg, inden der tirsdag i Bruxelles først er møde mellem Ukraines allierede i den såkaldte Ramstein-gruppe og senere mellem NATO's forsvarsministre.

- Fly er ikke det mest presserende emne nu, men det er en fortsat diskussion. Vi taler løbende med vores allierede om, hvilke systemer man bør levere til Ukraine. Den type støtte, vi yder til Ukraine, har ændret sig med tiden. Og den vil fortsat ændre sig med krigens udvikling, siger Jens Stoltenberg.

Ifølge Stoltenberg er det især kampvogne, ammunition og nye reservedele, som landene skal blive enige om at sende til Ukraine.

- Da krigen blev indledt, leverede vi mandbårne Javelin-missiler og derefter mere og mere avanceret artilleri. Så hastede det med luftforsvar. Nu stiger behovet for tunge våben som kampvogne og pansrede mandskabsvogne, lyder det fra NATO's generalsekretær.

Den danske regering vil endnu ikke tage stilling til en mulig donation af kampfly.

- Vi tager ikke stilling til konkrete donationer, men vi følger det løbende. Og det er også mit budskab her i dag, sagde fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til TV 2 før dagens møde mellem NATO-landenes forsvarsministre.

- Kampfly vil være en uvurderlig hjælp

TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt, har talt med ukrainske soldater i Kramatorsk om, hvad det vil betyde for Ukraine, hvis landet får kampfly af NATO-landene.

Ifølge soldaterne Ruslan Vovk og Eugene Pechenitskyi vil kampfly være en "uvurderlig hjælp" for både soldater og civile.

- Kampfly kan bidrage til at nedskyde de missiler, som russerne sender ind i vores luftrum, som rammer både militære mål og civil infrastruktur.

- Samtidig kan vi bruge kampfly til at angribe de områder, russerne har erobret. Det bruger vi lige nu vores HIMARS-missilsystem til, men med jagerfly bliver det endnu mere effektivt, siger soldaterne til Rasmus Tantholdt.

Begge soldater bekræfter desuden, at den ventede russiske forårsoffensiv er gået i gang.

Putin kommer til at vente forgæves

Selvom Vestens allierede ikke umiddelbart er klar til at sende kampfly på vingerne i luftrummet over Ukraine, så fortsætter støtten til det krigsplagede land.

- Ukraines allierede vil fortsætte med at støtte Ukraine med våben, siger USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, i sine indledende bemærkninger på mødet i Bruxelles.

Amerikaneren understreger, at Putin kommer til at vente forgæves, hvis han tror, at støtten til Ukraine vil falme.

Tværtimod er en række lande begyndt at indgå samarbejder, som vil føre til nye, store våbenleverancer til Ukraine:

- USA, Tyskland og Holland arbejder sammen for at levere Patriot-luftforsvarssystemet. Frankrig og Italien arbejder sammen for at levere et SAMP/T-luftforsvarssystem.

- Og et konsortium af lande inklusive Tyskland, Polen, Canada, Portugal, Spanien, Norge, Danmark og Holland samarbejder for at levere Leopard-kampvogne til Ukraine, siger Lloyd Austin.

Mens nationer som USA og Tyskland indtil nu har sagt klart nej, har enkelte lande allerede erklæret sig åbne for at levere kampfly til Ukraine. Der er dog ikke givet nogen endelige tilsagn.