Krigen i Ukraine

Moldovas præsident anklager Rusland for kupplaner

Talsmand for USA's forsvarsministerium kalder de russiske planer "meget bekymrende" og forsikrer, at USA står sammen med Moldova.

Moldovas præsident, Maia Sandu, anklager Rusland for at have planer om at ville vælte Moldovas regering ved et kup, skriver BBC.

- Måler er at vælte den lovligt valgte regering og erstatte den legitime magt som udøves i Chisinau (Moldovas hovedstad, red.) og erstatte den med en illegitim magt, siger Maia Sandu i en tale mandag.

- Dette ville stille vores land til Ruslands rådighed, og det ville stoppe processen med europæisk integration, så Moldova ville kunne bruges i krigen mod Ukraine, siger hun om de påståede kupplaner.

Hun oplyser i talen, at det er Ukraine, der har forsynet Moldova med oplysninger om et forestående russisk kup mod Moldovas demokratisk valgte – og vestligt orienterede – regering.

- De dokumenter, vi har modtaget fra Ukraine, viser god dokumentation for steder og logistiske dele af organiseringen af disse omvæltende handlinger. Planen involverer også brugen af udenlandske statsborgere til voldelige aktioner, siger Maia Sandu.

Skal stilles til ansvar

Hun opfordrer nu parlamentet til at indlede en proces, der vil sikre, at de, der står bag planerne, kan retsforfølges af anklagemyndigheden i Moldova.

- Alle de, der deltager i aktioner rettet direkte mod Moldova; fremmede elementer, medlemmer af politiske partier og kriminelle grupper og alle de, der beskytter dem, må holdes ansvarlige, siger Maia Sandu.

Hun slutter talen med at forsikre om, at kupplanerne ikke vil lykkes.

- Kremls forsøg på at bringe vold til vores land vil slå fejl. Lad os have tillid til Republikken Moldova, siger Maia Sandu.

Moldova er Ukraines naboland, og i øjeblikket kontrollerer Rusland den lille udbryderrepublik Transnistrien, et område på 4000 kvadratkilometer mellem floden Dnestr og Moldovas østlige grænse til Ukraine, som officielt er en del af Moldova.

USA: Vi står sammen med Moldova

På et pressemøde i Det Hvide Hus, som ellers handlede om nedskydningen af overvågningsballoner fra Kina, kommenterede John Kirby, talsmand for det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon, kupplanerne.

Han kaldte meldingerne om kupplanerne "dybt bekymrende" og sagde også, at de "ikke er udenfor grænserne for russisk opførsel".

- Vi står helt og fuldt sammen med regeringen og folket i Moldova, sagde John Kirby ifølge BBC.