Nu er fire mystiske objekter skudt ned – her er overblikket over sagerne

Objekter og balloner på størrelse med tre busser har skabt iskold luft mellem USA og Kina.

En hvid, kugleformet genstand blev for ti dage siden observeret pĂĄ den skyfri himmel over den amerikanske by Billings.

Den skulle vise sig kun at være den første i rækken af mystiske objekter, der siden har pustet til ilden i spændingerne mellem Kina og USA.

Kina forbeholder sig retten til at anvende de nødvendige midler

Kinas forsvarsministerium

Spørgsmålene er mange: Hvor kommer de flyvende objekter fra? Hvad er formålet? Og er der en forbindelse mellem alle hændelserne?

FĂĄ her et overblik over sagerne. Vi starter ved begyndelsen.

1. februar: Kinesisk spionballon i amerikansk luftrum

Luftballonen havde svævet tværs over USA i flere dage, før præsident Joe Biden gav ordren til at skyde den ned ud for delstaten South Carolinas kyst 4. februar.

Ifølge amerikanske myndigheder havde den ulovligt overfløjet og spioneret på militært sensitive områder i hele Nordamerika. Blandt andet da den bevægede sig over den vestlige delstat Montana onsdag 1. februar, hvor ballonen for første gang blev observeret. Her har USA lagret atomsprænghoveder.

Kina har afvist, at der er tale om en ”spionballon”, og hævdet, at det var en civil vejr- og forskningsballon ude af kurs.

Luftballonen svævede i 18 kilometers højde over USA og var på størrelse med tre rutebusser. Først da amerikansk militær vurderede, at det var forsvarligt, blev den skudt ned af amerikanske F-22-jagerfly over Atlanterhavet 4. februar.

Efter nedskydningen er det blevet kendt, at luftballonen fløj i amerikansk og canadisk luftrum i en uge. Luftballonen kom ind i det amerikanske luftrum 28. januar, var over Canada 30. januar, hvorefter den kom ind over USA igen.

Store dele af den kinesiske luftballon er allerede blevet fisket op af vandet. Men den amerikanske flåde arbejder fortsat på at bjerge den kinesiske ballon, lyder en opdatering fra USA's nordlige kommando lørdag. Det amerikanske forbundspoliti, FBI, deltager også.

Håbet er, at ballonresterne kan give større indsigt i, hvilke typer overvågningsteknologier Kina er i besiddelse af.

3. februar: Endnu en ballon – nu over Latinamerika

Kort efter første ballon blev spottet, blev endnu en kinesisk overvågningsballon observeret. Denne gang over Latinamerika 3. februar, hvor ballonen befandt sig i 17 kilometers højde. Både Colombias luftvåben og USA bemærkede det mystiske fartøj.

Styret i Beijing har siden bekræftet, at ballonen tilhører Kina og bruges til civile formål. USA's forsvarsministerium, Pentagon, har modsat hævdet, at der er tale om en overvågningsballon.

Mao Ning, talsperson for det kinesiske udenrigsministerium, forklarer, at ballonen ved et uheld fløj ind over Sydamerika og Caribien på grund af visse vejrforhold, og fordi den har "begrænsede muligheder for at manøvrere".

Ballonen blev fulgt af Colombias forsvarssystemer, indtil den forsvandt ud af landets luftrum.

10. februar: Ukendt objekt skudt ned over Alaska

Fredag fløj et ukendt objekt på størrelse med en lille bil i 12 kilometers højde over delstaten Alaska i det nordligste USA.

På ordre fra præsident Joe Biden blev det ”højtflyvende objekt” skudt ned af amerikanske F22-jagerfly. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Amerikanske myndigheder arbejder fortsat på at finde og bjærge det nedskudte objekt, men arbejdet besværliggøres af arktiske vejrforhold, skriver USA's nordlige kommando i en opdatering lørdag aften.

- Vi har på nuværende tidspunkt ingen yderligere oplysninger om objektet, herunder formåen, formål og oprindelse, fremgår det af opdateringen.

11. februar: Cylindrisk objekt skudt ned i Canada

Et amerikansk kampfly skød lørdag aften et "uidentificeret objekt" ned over Canada efter ordre fra den canadiske premierminister, Justin Trudeau.

Objektet blev skudt ned af et amerikansk F-22-fly over Yukon-territoriet i det nordvestlige Canada nær Alaska. Det oplyser premierministeren på Twitter.

Ifølge Canadas forsvarsminister, Anita Anand, udgjorde objektet, der beskrives som ”lille og cylindrisk”, en trussel for den civile luftfart.

Det stĂĄr ikke klart, hvad objektet var, og hvem der ejede det.

12. februar: Luftrummet lukker over Montana

Natten til søndag var der spekulationer om endnu et objekt over nordamerikansk territorium.

Den føderale luftfartsmyndighed i USA, FAA, lukkede kortvarigt luftrummet over delstaten Montana i det nordvestlige USA. Årsagen var ”forsvarsaktiviteter”, skriver Reuters.

Meldingen lød, at der var tale om et objekt, der "kunne forstyrre kommerciel lufttrafik". Det oplyste det amerikanske kongresmedlem Matt Rosendale, som er medlem af Repræsentanternes Hus, på Twitter. Han repræsenterer et kongresdistrikt i Montana.

Men det var falsk alarm. Der blev ikke fundet "objekter" i luftrummet. Radaraktiviteten har dog været "uregelmæssig", melder Pentagon, kort før klokken fire natten til søndag dansk tid.

12. februar om aftenen: Et tredje "objekt" nedskydes

Søndag aften dansk tid blev endnu et flyvende "objekt" skudt ned.

Denne gang fløj objektet over søen Lake Huron, der ligger på grænsen mellem Canada og USA.

Jack Bergman, der er medlem af Repræsentanternes Hus i USA og fra Michigan på den amerikanske side af Lake Huron skrev på Twitter, at objektet er ”taget ud af drift” af militæret. Også et andet kongresmedlem fra Michigan, Elissa Slotkin, skrev det samme på Twitter.

De fortalte begge, at de var blevet underrettet af det amerikanske forsvarsministerium.

Sammenhæng og udsigten til flere balloner

Indtil videre har myndighederne i USA og Canada ikke antydet en sammenhæng mellem den kinesiske ballon og de to "uidentificerede objekter", der siden er blevet skudt ned.

Men ifølge amerikanske embedsfolk er spionballonerne en del af en større flåde, som det kinesiske militær har dirigeret ind over mindst 40 lande og fem kontinenter i de seneste år.

Spændinger mellem USA og Kina

Ballonaffæren har været belastende for forholdet mellem USA og Kina.

Kun timer efter nedskydningen 4. februar af den kinesiske luftballon over USA, forsøgte USA's forsvarsminister at ringe til sit kinesiske modstykke på en særlig kriselinje. Men opkaldet forblev ubesvaret, oplyser Pentagon ifølge nyhedsbureauet AP.

Luftballonen blev lørdag aften dansk tid skudt ned af et amerikansk kampfly. Video: TV 2 NEWS

Beslutningen om at skyde ballonen ned faldt nemlig ikke i god jord hos kineserne. Myndighederne kalder det en amerikansk ”overreaktion” og forbeholder sig retten til at komme med ”yderligere modsvar”.

- Kina forbeholder sig retten til at anvende de nødvendige midler til at håndtere lignende situationer, lyder det fra Kinas forsvarsministerium i en udtalelse lørdag.

Som konsekvens af luftballonens færd hen over USA, aflyste den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, desuden et planlagt besøg i Kina.

Siden er seks kinesiske virksomheder blevet sortlistet af det amerikanske handelsministerium. De nye restriktioner kommer, efter at Det Hvide Hus har sagt, at USA vil overveje en større indsats for at "afsløre og adressere" Kinas overvågning.