Krigen i Ukraine

Ukraine er presset i bund i Bakhmut: - Russerne er ved at omringe os

Meget tyder på, at Rusland nu har indledt en længe ventet forårsoffensiv. Fredag er flere byer på tværs af landet blevet angrebet med missiler.

Rusland har intensiveret offensiven flere steder i det sydlige og østlige Ukraine.

Det fortæller de ukrainske guvernører i regionerne Donetsk og Luhansk ifølge flere internationale nyhedsbureauer, herunder Reuters.

Ifølge Ukraines militær har russerne de seneste døgn indledt nye angreb mod flere ukrainsk-kontrollerede byer.

Bakhmut er omringet

Det gælder blandt andet byen Bakhmut, hvor de ukrainske soldater er presset i defensiven efter flere måneders indædt forsvarskamp.

- Besættelsesmagtens soldater er så talrige. De er som myrer og rykker frem og presser os. Det er svært at holde vores soldater oppe rent psykologisk, fortæller en unavngivet ukrainsk soldat til mediet France Television, der har haft et tv-hold ved frontlinjen i det østlige Ukraine.

En anden unavngivet soldat bidrager til billedet af, at russerne lige nu rykker frem på slagmarken ved Bakhmut.

- Det er en vanskelig situation for os. Russerne er ved at omringe os, fortæller soldaten til France Television.

Forårsoffensiv

Den seneste måneds tid har der været adskillige forlydender om en mulig russisk forårsoffensiv.

Så sent som i sidste i uge sagde formanden for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, Oleksij Danilov, at Rusland forbereder sig på en "maksimal eskalering" af krigen.

- De samler alt, hvad de har. De laver øvelser, og de træner. Vi forstår, at alt er på bordet. Jeg kan sige, at vi ikke udelukker noget scenarie i de næste to til tre uger, sagde han til Sky News.

Hos tænketanken Institute for the Study of War (ISW) forventer man ligeledes en storstilet russisk offensiv i de kommende måneder.

- Ukrainske efterretninger anslår, at russiske styrker forbereder en offensiv i foråret eller tidligt på sommeren 2023. Dette bekræfter delvist ISW's stående vurdering af, at russiske styrker vil foretage en offensiv aktion i de kommende måneder, skrev tænketankens analytikere 23. januar.

Fokus på Donbas

Senioranalytiker Jacob Kaarsbo fra Tænketanken Europa er overbevist om, at offensiven overordnet vil komme til at fokusere på Donbas-området i det østlige Ukraine.

Kaarsbo udpegede onsdag fem ukrainske byer, som han mener vil komme til at stå for skud i den russiske forårsoffensiv, der nu ser ud til at være startet.

En af dem er netop Bakhmut, som ifølge Kaarsbo er blevet så symbolsk vigtig for russerne, at de formentlig vil blive ved med at kaste soldater efter projektet.

- Det er sandsynligt, at Ukraine trækker sig tilbage fra byen, da forsvaret ikke længere vil stå mål med omkostningerne, lyder vurderingen fra militæranalytikeren.

- Ukraine kan finde bedre defensive linjer uden for byen, der vil betyde, at russerne alligevel ikke kan nå frem til Kramatorsk længere mod nord i Donetsk-regionen.

Missilregn

Fredag morgen har Rusland angrebet adskillige mål på tværs af Ukraine – samtidig er landets hovedstad, Kyiv, under voldsomt bombardement.

Det skriver flere medier, herunder avisen Kyiv Independent, der holder til i byen.

Ifølge avisen har Rusland også angrebet byen Zaporizjzja i regionen af samme navn, hvor Europas største atomkraftværk ligger, samt den østlige millionby Kharkiv.

Begge byers kritiske infrastruktur skulle være ramt af missiler. Desuden er byen Kryvyi Rih i Dnipropetrovsk blevet bombet, hvor syv civile er kommet til skade, lyder det.