Krigen i Ukraine

Zelenskyj til EU-parlament: EU og Ukraine er en fælles familie

Ukraines præsident fremhæver i tale i Europa-Parlamentet, at EU er hans lands fremtid.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger i en tale til Europa-Parlamentet, at det er hans overbevisning, at hans land vil blive en del af EU, når Rusland er besejret.

Han kalder Ukraine og EU en fælles familie, der står over for Rusland, og hvad det står for.

- Dette er vores Europa. Dette er vores måde at leve på. Og for Ukraine er det en vej hjem, siger han.

Ukraine blev i juni et EU-kandidatland.

Det indleder en proces, der kan føre til medlemskab af EU.

Men det kan vare mange år, før det sker. Inden skal Ukraine i gang med en langvarig proces, hvor der indføres lovgivning i trit med EU's politik.

Det gælder blandt andet i forhold til korruption, hvor Ukraine inden den russiske invasion 24. februar sidste år hørte til i den nederste halvdel, hvor verdens mest korrupte lande befinder sig.

EU-Parlaments formand vil give kampfly

EU-Parlamentets formand, Roberta Metsola, opfordrer EU-landene til at sende kampfly til Ukraine. Det sker i en tale til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, som torsdag besøgte EU-Parlamentet i Bruxelles.

- Vi ved, hvilke ofre det ukrainske folk har ydet for Europa. Vi skal hædre det. Ikke bare med ord. Men med handling, siger Roberta Metsola.

I modsætning til stats- og regeringslederne, som rent faktisk kan afgøre, om kampfly bliver sendt afsted, kan Roberta Metsola kun opfordre til at tage skridtet. Den mulighed greb hun i talen torsdag.

Dermed medvirker EU-Parlamentet til at øge presset for, at Vesten tager det næste skridt i den militære hjælp til Ukraine.

USA afviser

Hidtil har USA dog afvist at sende kampfly. Og også EU-landene er tilbageholdende, fordi man frygter en eskalering af krigen.

Men der er ikke tid til tøven, mener Metsola:

- Nu må landene hurtigt overveje, som det næste skridt, at tilbyde kampfly og langtrækkende systemer, som I har brug for. For at beskytte den frihed, som for mange har taget for givet, siger Metsola til klapsalver fra EU-Parlamentet.

Zelenskyj nikkede bifaldende til talen. Han ankom til Bruxelles efter et besøg i Storbritannien, hvor Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, onsdag fastslog, at "der ikke er noget, som ikke kan diskuteres", når det handler om kampfly til Ukraine.

Den indstilling deler EU-Parlamentets formand:

- Vores svar skal være proportionalt med truslen. Og truslen er eksistentiel, siger Roberta Metsola.