Udland

Se billederne: Nordkorea fremviser 'monstermissiler', som ifølge ekspert kan true USA

Kim Jong-un var til stede, da Nordkorea markerede militærjubilæum med fremvisning af landets missilarsenal.

Nordkorea har fremvist sit hidtil største antal interkontinentale ballistiske missiler (ICBM).

Det skete sent onsdag aften ved en stor militærparade i hovedstaden, Pyongyang, i anledning af det nordkoreanske militærs 75-årsfødselsdag.

Ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA viste paraden landets store evne til at angribe med atomvåben.

Køretøjerne var blandt andet monteret med adskillige raket- og missilsystemer.

Ud fra de offentliggjorte billeder har analytikere identificeret mindst 11 Hwasong 17-missilsystemer, som er landets største af slagsen og har fået tilnavnet 'Monstermissilet'.

Det langtrækkende missil har teoretisk en rækkevidde, der vil gøre det muligt at nå helt til USA, skriver Politico.

Ifølge mediet har USA kun 44 jordbaserede systemer, der kan affyres fra Californien og Alaska, til at opsnappe interkontinentale ballistiske missiler.

Hvis de nordkoreanske våben kan rumme fire sprænghoveder, er det derfor muligt for Nordkorea at affyre flere sprænghoveder mod USA, end amerikanerne kan opsnappe, påpeger Ankit Panda, forsker ved den amerikanske tænketank Carnegie-legatet for International Fred.

- Det slår hul på mere end 20 års amerikansk missilforsvarspolitik, der er baseret på at forsvare sig mod en "begrænset" missiltrussel fra Nordkorea. Den trussel er ikke længere begrænset, og USA kan ikke regne med, at missilforsvaret giver dem noget nær usårlighed over for nordkoreansk gengældelse i en konflikt, siger Ankit Panda til Politico.

Missiler med fastbrændsel

Desuden pegede analytikerne på det, som kan være langtrækkende missiler, som bruger fastbrændsel i stedet for flydende brændstof.

- Efter det, der tilsyneladende var et par Hwasong 17-ICBM-systemer, var der fire uidentificerede, men tilsyneladende lige så store pakkesystemer, skriver Joseph Dempsey, forsvarsforsker ved tænketanken Det Internationale Institut for Strategiske Studier, på Twitter.

Størstedelen af Nordkoreas missiler bruger flydende brændstof og skal derfor tankes op ved affyringsstedet. Det kræver både tid og udstyr.

Derfor har det længe været en ambition for landet at udvikle langtrækkende missiler, som kan bruge fastbrændsel.

Det vil gøre missilerne bedre camoufleret og sværere at ødelægge i tilfælde af en væbnet konflikt.

Ankit Panda siger, at de pakkemissilsystemer, som kunne ses på billederne, er nogle, som landet fremviste allerede i 2017, men som ikke er blevet afprøvet endnu.

Det er endnu uklart, hvordan og hvornår Nordkorea vil afprøve dem.

Det er desuden kendt, at landet før har fremvist attrapper til offentlige optog.

Overværede parade med datter

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, deltog selv ved den storslåede parade i Pyongyang.

Han overværede begivenheden med sin kone, Ri Sol-ju, og datteren Kim Ju-ae.

Det var femte gang på få måneder, at pigen, der menes at være omkring ti år, har deltaget i offentlige begivenheder sammen med sin far. Først gang var i november, hvor hun deltog i en testaffying af Hwasong 17.

Internationale iagttagere har spekuleret i, at datteren er ved at blive kørt i stilling som Kim Jong-uns efterfølger.

Onsdagens våbenparade kommer kort tid efter, at Kim Jong-un i en tale beordrede udvikling af nye interkontinentale ballistiske missiler og masseproduktion af taktiske atomvåben.

Nordkorea afholdt i 2022 et hidtil uset højt antal af prøveaffyringer med missiler. Et af dem fløj sågar over den nordlige del af Japan.

Vesten har gentagne gange krævet, at Nordkorea stopper affyringerne.