Lækkede data afslører, hvordan særlig enhed beskytter Putin ved at overvåge internettet

Med censur og systematisk overvågning forsøger russiske myndigheder at kvæle al kritik. Et stort læk af interne dokumenter har afsløret hvordan.

Da Rusland for snart et år siden indledte sin krig i Ukraine, forberedte de russiske myndigheder sig ikke kun ved at flytte titusindvis af tropper til grænsen.

De ryddede også informationsrummet for at afskære russere fra oplysninger, der modsiger den officielle udlægning fra Kreml.

Blandt andet blev der lavet en stor udrensning, hvor mange af de uafhængige medier blev stemplet som "udenlandske agenter" eller lukket i Rusland.

Men russerne gjorde meget mere end det.

Det viser et omfattende læk fra en afdeling i Ruslands kommunikationsmyndighed, Roskomnadzor, der er ansvarlig for at overvåge internettet og udøve censur.

De lækkede oplysninger blev onsdag offentliggjort i en række uafhængige russiske medier, Current Time, Important Stories, Mediazona og Agentsvo, og citeret i endnu flere.

Ifølge medierne viser det lækkede materiale, at den særlige afdeling i Roskomnadzor spiller en nøglerolle i statens totale overvågning af russere på internettet.

Det sker blandt andet gennem censur, registrering af "udenlandske agenter" og systematisk overvågning af historier om Putins helbred og krigen i Ukraine.

Hvor kommer oplysningerne fra?

Lækket stammer fra et hackerangreb, som en hviderussisk hackergruppe i november 2022 tog ansvaret for.

Ifølge hackerne fik de adgang til mere end to terabyte data i form af interne dokumenter og mails fra afdelingen GRCHTS i Roskomnadzor.

Materialet delte hackerne efterfølgende med vestlige og uafhængige russiske journalister, der har gennemgået det.

De russiske myndigheder bekræftede i november hackerangrebet mod GRCHTS, men oplyste, at hackerne ikke fik adgang til "klassificerede oplysninger eller kritisk infrastruktur". Myndighederne har ikke bekræftet ægtheden af de lækkede dokumenter.

TV 2 har ikke selv haft adgang til dokumenterne eller mulighed for at verificere ægtheden af dem.

Beskytter Putin

Lækagen giver indtryk af, at et af hovedformålene for GRCHTS er at fjerne enhver skadelig information om Ruslands præsident, Vladimir Putin, fra internettet.

Medarbejdere i afdelingen overvåger dagligt medierne og sociale medier for indhold, der efter deres mening kan skabe et negativt billede af den russiske præsident.

Ifølge Important Stories bliver der aktivt holdt øje med meldinger om Putins helbred, primært fra russiske sociale netværk. De interne rapporter indeholder således talrige eksempler fra russere, der spekulerer i, at Putin er syg med kræft, demens og psykisk sygdom.

Overvågningssystemer holder også øje med brugen af søgeord som "den skaldede dværg", "Putler" (sammentrækning af Putin og Hitler) og "Pynja", der er navnet på en animeret Putin-karikatur.

Derudover skal medarbejderne også leder efter stødende billeder. For eksempel "sammenligning af præsidenten med negative karakterer" som Hitler, en terrorist, en vampyr eller en pædofil.

Også manipulerede billeder, der fremstiller Putin som en kvinde, homoseksuel, en krabbe eller et møl, er i fokus.

Til hjælp har medarbejderne et system, der hedder Oculus, som skal kunne analysere 200.000 billeder om dagen.

Den særlige afdeling overvåger og registrerer også reaktioner på Putins offentlige optrædener og har til opgave at forudsige, hvilke begivenheder der kan fremprovokere kritik i fremtiden.

Og så er der stor fokus på kritik af Putin på grund af krigen i Ukraine.

At dømme ud fra de interne dokumenter blev Putin mest kritiseret i efteråret i forbindelse med mobiliseringen og eksplosionen på Krimbroen. I den periode fandt medarbejderne mere end tusind kritiske beskeder om præsidenten hver uge.

Til Important Stories forklarer Putins tidligere taleskriver Abbas Galljamov, at popularitet har stor betydning for en russisk leder.

- Man kan ikke bygge et stabilt regime, der kun er baseret på bajonetter. Hvis du bliver hadet af dit folk, så vil sikkerhedsstyrkerne på et tidspunkt simpelthen beslutte at slippe af med dig. Popularitet er ikke kun en måde at forhindre et oprør, det er også en måde at undgå at falde i afhængighed af sikkerhedsstyrkerne, forklarer han.

Fjerner kritik af krigen

Siden krigens begyndelse har GRCHTS været de russiske myndigheders vigtigste redskab til at bekæmpe uønskede oplysninger om invasionen i Ukraine.

Kreml betegner det fortsat som en "særlig militæroperation", og det er strafbart at kalde det andet eller at bringe det russiske militær i miskredit.

Ifølge de interne dokumenter fjernede de russiske myndigheder i løbet af de første 9,5 måneder af krigen 160.000 uønskede opslag på russiske sociale medier.

Der søges systematisk efter bestemte ord, der af de russiske myndigheder bliver anset som falske oplysninger om krigen i Ukraine. Det sker ifølge Current Time under kategorierne "mord på civile", "beskydning af civile", "beskydning af byer", "tab af personel og udstyr", "krigsfanger", "plyndring", "mobilisering" og "destabilisering i Rusland".

Opdager de ansatte i GRCHTS opslag fra russere, som indeholder "falske" påstande om hæren, sender de links til den russiske anklagemyndighed.

Roskomnadzor har ifølge de lækkede dokumenter også fået adgang til at fjerne oplysninger om krigen fra russiske søgemaskiner som Yandex, der er Ruslands pendant til Google.

"Rent internet"

GRCHT-enheden benytter også et system, der i de interne dokumenter beskrives som "Rent Internet".

Systemet har til opgave automatisk at søge efter "forbudte oplysninger" på internettet.

Current Time skriver, at udviklingen af "Rent Internet" begyndte i juli 2020 med et erklæret mål om at reducere de menneskelige ressourcer til overvågning af materialer, der overtræder russisk lov.

Ifølge den oprindelige plan skulle det søge efter selvmordsindhold, børnepornografi, materialer relateret til terrororganisationer og lignende. Nu bruges det til at scanne internettet for kritiske stemmer og til at spotte optræk til protester.

Systemet fungerer både ved at scanne websteder i søgemaskiner og ved at gennemgå indhold på sociale netværk.

I dag har "Rent Internet" en begrænsning i forhold til lukkede grupper på sociale netværk, men ifølge Mediazona fremgår det i de interne dokumenter, at en ny funktion er under udvikling og planlægges at være færdig i maj 2023.

Der er tale om en såkaldt botfarm – en hær af robot-profiler, der skal efterligne menneskelige brugere og sikre adgang til de lukkede grupper.

Systemet vil forsyne hver af de falske profiler med indhold så som billeder, opslag, baggrundshistorier og personlige oplysninger, der skal give indtryk af, at der er tale om rigtige personer.

Udenlandske agenter

I flere år har de russiske myndigheder stemplet uafhængige journalister og medier som "udenlandske agenter".

Siden midten af 2021 er der ifølge Important Stories blevet tilføjet nye navne til listen hver uge, så den nu består af flere end 200 navne. Og ifølge de lækkede oplysninger har myndighederne ingen planer om at stoppe her.

Officielt er det Ruslands justitsministerium, der er ansvarlig for at dømme personer eller medier som udenlandske agenter, men de lækkede dokumenter viser, at GRCHTS og Roskomnadzor står for at indsamle materialet.

I sin gennemgang har Important Stories været i stand til at finde 804 navne på personer, om hvem der er blevet indsamlet oplysninger på fra 2020 til 2022 med henblik på at dømme dem som udenlandske agenter. 139 af dem er allerede blevet optaget i det officielle register.

Det russiske medie bemærker, at det reelle antal kan være endnu større, da lækket ikke omfatter samtlige dokumenter fra myndighederne.

Materialet viser også, at afdelingen i Roskomnadzor overvåger fremtrædende meningsdannere, og at der på denne liste er mindst 472 personer, som får al deres aktivitet på sociale medier registreret. Det omfatter skuespillere, bloggere, komikere, journalister, filminstruktører og musikere.

Selvom de russiske myndigheder gentagne gange har sagt, at betegnelsen som udenlandsk agent ikke medfører nogen restriktioner, kan det få stor betydning. For eksempel at eksperter ikke vil kommunikere med bestemte journalister, eller at annoncører stopper samarbejdet.

Derudover skal både enkeltpersoner og organisationer markere alle deres offentlige ytringer med en sætning, der angiver, at den er oprettet af en udenlandsk agent, hvilket risikerer at mindske troværdigheden.

Fra radiofrekvenser til overvågning

De lækkede dokumenter stammer som nævnt fra GRCHT.

Afdelingens fulde navn er Hovedradiofrekvenscentret, der har eksisteret siden år 2000 med det officielle formål at kontrollere teleoperatørernes brug af radiofrekvenser.

Siden 2008 har centret hørt under kommunikationsmyndigheden Roskomnadzor, og i 2014 fik det en ny opgave i at bidrage til Roskomnadzors kontrol-, overvågnings- og reguleringsfunktioner.

GRCHT har i dag otte filialer i Rusland, hvor der i alt arbejder omkring 5000 medarbejdere, skriver det uafhængige russiske medie Meduza. I 2022 løb udgifterne til centret op i cirka to milliarder kroner.

Ifølge de uafhængige medier, som har bragt historierne om det lækkede materiale, har de uden held forsøgt at få en kommentar hos både Roskomnadzor og GRCHTS.