Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

De har dækket krige og katastrofer, men pigen i murbrokkerne er noget af det værste, de har oplevet

Selvom de før har dækket katastrofer, har ødelæggelserne efter jordskælvet i Tyrkiet sat sig i TV 2s udsendte.

Den høje lyd kom fra bunken af murbrokker på det sted, hvor en stor boligblok før havde stået.

Nu var der kun ruinerne tilbage.

Det, tror jeg, er noget af det frygteligste, som jeg har oplevet

Martin Selsøe Sørensen, journalist, TV 2

TV 2s journalist Martin Selsøe Sørensen og fotograf Anders Bach var netop ankommet til Antakya – et af de værst ramte områder efter mandagens jordskælv i Tyrkiet – og deres første tanke var, at lyden kom fra et dyr.

- Jeg tænkte, at det var nogle redningshunde, der gav signal, fordi de havde fundet noget, forklarer Martin Selsøe Sørensen.

Men lyden kom ikke fra hundene. Det viste sig at være menneskeskrig.

- Jeg tror ikke, at jeg har hørt så rædselsfulde skrig, som fra de mennesker, der så deres familiemedlemmer ligge i bunken, husker Martin Selsøe Sørensen.

Oplevelsen skulle vise sig at være et varsel om det, som han sammen med sin fotograf i løbet af de næste døgn skulle blive vidne til i det katastroferamte land.

Og særligt én situation har sat sig i dem, fortæller de i ugens udgave af TV 2-podcasten 'Korrespondenterne'.

Pigen i murbrokkerne

Antakya er hovedby i Hatay-provinsen i det sydlige Tyrkiet og ligger med blot 20 kilometer til både Middelhavet og til den syriske grænse.

Som tidligere mangeårig journalist i Tyrkiet havde Martin Selsøe Sørensen været i området mange gange før, men efter jordskælvet var det en forandret by, der mødte ham.

- Der var bare ødelæggelser overalt. Der lå sammenstyrtede huse, som blokerede mange af vejene, og det var meget svært at finde rundt. Folk gik chokerede rundt i gaderne. Nogle var på vej væk, andre sad bare og kiggede på de sammenstyrtede huse, forklarer Martin Selsøe Sørensen.

Ved en af de kollapsede bygninger stod en gruppe af mænd, som viftede TV 2s journalist og fotograf over til dem.

Mændene forklarede, at der lå to børn inde i det store bjerg af beton og murbrokker.

- Først gik det ikke op for os, hvor de lå, og hvad situationen var. Men da vi kom helt hen og kiggede ind, kunne vi se det her hulrum, hvor de lå. Pigen på omkring 14 år var ved fuld bevidsthed. Hun lå og sled for at komme fri, men sad fuldstændig ubehjælpeligt fast, forklarer Martin Selsøe Sørensen.

Endnu længere inde lå lillebroren, som det kun var muligt at se en fod på. Når faren og de andre mænd kaldte, vrikkede han lidt med sine bare tæer.

- Normalt når vi dækker katastrofer, så er der to slags mennesker; de levende og de døde. Det er på en eller anden måde noget, som man kan forholde sig til. Men at der er nogen, der som her svæver mellem liv og død – det, tror jeg, er noget af det frygteligste, som jeg har oplevet, siger Martin Selsøe Sørensen.

- Og ingen af os, der stod der, kunne gøre noget for hende.

Video: TV 2 NEWS

Kom til kort

Fotograf Anders Bach har tidligere dækket alvorlige jordskælv, andre former for katastrofer og krige.

Normalt føler han, at han gennem sit kamera kan distancere sig fra oplevelserne, han møder. Men ikke denne gang, fortæller han i 'Korrespondenterne'.

Inde mellem ruinerne lå pigen og kiggede ind i hans kamera.

- Man trækker lige ekstra luft ind, når man selv har børn. Vi havde jo kontakt med barnet, og vi kunne se hendes far, der sad med hammer og en lille mejsel og forsøgte at banke betonblokke væk. Men hun havde ikke en chance, med mindre der kom et redningshold med en kran og flyttede den betonblok. Det var hjerteskærende, forklarer Anders Bach.

Også Martin Selsøe Sørensen blev mærket af oplevelsen med børnene.

- Både som menneske og journalist kom jeg til kort. Det var ikke noget, jeg var forberedt på, og det var svært at tage ind. Jeg frøs nærmest i situationen, husker han.

Uvisheden er det værste

I flere af de hårdt ramte byer har indbyggerne kritiseret myndighederne for at være for langsomme med redningsindsatsen.

Da TV 2s journalist og fotograf forlod den sammenstyrtede boligblok i Antakya, var de to børns skæbne endnu uvis.

Faren blev ved med at tale til sine børn og forsøgte at holde datteren varm med et tæppe, men tiden arbejdede imod dem.

- Uvisheden er næsten det værste for os nu, mener Anders Bach.

I podcasten forklarer han, at han normalt er i stand til at parkere sine oplevelser fra katastrofe- og krigszoner i lufthavnen, når han kommer hjem. Det håber han også at kunne denne gang.

Det tvivler Martin Selsøe Sørensen til gengæld på, at han formår.

- Jeg tror ikke, at det her for mig kommer til at gå væk. Når man vælger at tage ud på sådan nogle opgaver her, må man også tage det med sig videre i livet, siger han.

TV 2 er ikke bekendt med, om de to børn under murbrokkerne i Antakya er blevet befriet. Over 15.000 er indtil videre fundet døde i Tyrkiet og Syrien efter jordskælvet.

Du kan høre mere om oplevelserne i det jordskælvsramte Tyrkiet i TV 2-podcasten 'Korrespondenterne'.