Zelenskyj fra talerstolen i London: - Vi marcherer mod den vigtigste sejr i vores livstid

Zelenskyj havde en særlig gave med, da han holdt tale for det britiske parlament. Han takkede samtidig for lækker te.

Selvom krigen i Ukraine langtfra er ovre, og der svirrer rygter om, at en russisk storoffensiv er på vej, var der optimisme at spore fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, onsdag.

Her holdt han tale for det britiske parlament i Westminster Hall i London.

Fra talerstolen sagde den ukrainske præsident, at han ved, at friheden vil vinde, og at Rusland vil tabe krigen.

- Sejren vil ændre verden, og det vil være en forandring, som verden har haft brug for længe. Storbritannien marcherer sammen med os mod den vigtigste sejr i vores livstid. Det vil være en sejr over selve idéen om krig, sagde han.

Håber på sejr allerede i år

Kort inden Zelenskyjs tale havde den britiske premierminister, Rishi Sunak, mødtes med sin ukrainske kollega.

Også Sunak var optimistisk omkring en afgørende ukrainsk sejr. Han håber, at den kan komme så tidligt som i år.

- Vores mål forbliver at sikre en ukrainsk sejr i denne konflikt, sagde Sunak under den ukrainske leders besøg i Downing Street 10 omkring middagstid.

Volodymyr Zelenskyj smagte også på tanken om, hvordan en ukrainsk sejr ville føles, men han understregede samtidig, at kampene på slagmarken stadig er i gang.

- Vi betaler med smerte og tårer for at bringe sejren tættere. Vi betaler med livet fra vores helte, som vi mister i kampe, med livene af vores helte, som løber en stor risiko hver dag, sagde han fra talerstolen.

Symbolsk hjelm dukkede op

Talen blev afbrudt lidt over halvvejs, da der kom en mand ind med en pilothjelm i hånden. Zelenskyj gav hjelmen videre til formanden for Underhuset i Det Britiske Parlament, Sir Lindsay Hoyle.

Præsidenten præsenterede hjelmen således:

- Hjelmen tilhører en ægte ukrainsk pilot. Det er en af vores mest succesfulde piloter. Han er en af vores konger, sagde han og tilføjede, at der på hjelmen står følgende: "Vi har frihed. Giv os vingerne til at beskytte den".

Han sagde videre, at hjelmen var et symbol på Storbritannien og Ukraines "næste samarbejde om fly".

- Jeg beder jer om kampfly, vinger for frihed, sagde Volodymyr Zelenskyj.

Bønnen om kampfly kommer, dagen efter at Danmark, Holland og Tyskland har indgået et samarbejde om at sende mindst 100 udfasede Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

Takker for "lækker te"

Der var foruden en hel del klapsalver også flere grin undervejs i Zelenskyjs tale.

De første grin kom, da Zelenskyj var i færd med at takke briterne for deres opbakning i krigen. Inden han nåede at sige sit tak færdigt, brød forsamlingen ud i en klapsalve, hvilket fik præsidenten til at sige:

- Ja, endelig. Dette er til alle jer, og salen kvitterede med grin og en større klapsalver.

Afslutningsvis i talen takkede Zelenskyj også for "lækker engelsk te", hvilket også fik repræsentanterne i Underhuset til at klukke af latter. Til sidst sluttede han talen med at sige længe leve kongen og "Slava Ukraini".