Tusindvis er døde i jordskælv, men for de overlevende er katastrofen kun lige begyndt
Mange jordskælvsramte er gjort hjemløse og efterladt uden mad og varme. Humanitære organisationer frygter, at det vil få dødstallet til at stige.
Mandagens kraftfulde jordskælv har allerede kostet flere end 11.000 menneskeliv i Tyrkiet og Syrien.
Men katastrofen kan blive endnu værre de kommende dage.
For hver time svinder håbet for dem, som stadig ligger fanget i ruinerne fra de sammenstyrtede bygninger, og frysende temperaturer i området gør ikke noget godt for deres overlevelseschancer.
Samtidig advarer nødhjælpsorganisationer i området og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om, at også de overlevende risikerer at fryse ihjel i de afsidesliggende områder, hvor mange er efterladt uden elektricitet, mad, drikkevand eller tag over hovedet.
- Vi har ikke et telt, vi har ikke en varmeovn, vi har ingenting. Vores børn er ilde tilredt. Vi bliver alle sammen våde af regnen, og vores børn er ude i kulden, fortæller 27-årige Aysan Kurt til nyhedsbureauet AP.
- Vi døde ikke af sult eller af jordskælvet, men vi kommer til at fryse ihjel på grund af kulden, advarer han.
Tusindvis af bygninger rapporteres at være styrtet sammen, hvilket har efterladt mange som hjemløse. De, hvis huse stadig står, er efterladt med valget mellem at tage chancen om at blive boende – velvidende om risikoen for nye sammenstyrtninger – eller at fryse udenfor.
Desperation overalt
Manglen på hjælp til de overlevende får nødhjælpsorganisationer til at frygte, at dødstallet efter jordskælvet kan stige markant.
Organisationen Islamic Relief modtager allerede nu meldinger om dødsfald blandt børn og ældre, der bliver syge på grund af kulden, fortæller landechef for Syrien Ahmed Mahmoud til Middle East Eye.
- Folk i telte brænder alt, hvad de kan finde. Nogle kommer ved en fejl til at sætte ild til deres telt eller bliver kvalt i dampene fra det, de brænder, for at holde varmen inde i teltene, forklarer han.
På tværs af de ramte områder i Tyrkiet og Syrien har billeder vist familier med børn sidde samlet rundt om bål i håbet om at klare sig gennem natten.
I tyrkiske Kahramanmaras havde mange ikke andet end varmen fra ilden at støtte sig til, forklarer Neset Guler, der lige præcis undslap, inden hans families hjem styrtede sammen.
- Vi har fire børn. Vi forlod huset i sidste øjeblik. Der er stadig mange fanget derinde. Det er en stor katastrofe. Nu venter vi uden vand eller mad, vi er desperate, fortæller Guler til BBC.
Flere steder i Kahramanmaras-provinsen er supermarkedshylderne tomme, og folk har ifølge AP stået i kø ved restauranter, som har uddelt mad til jordskælvsofrene.
Men også her er de ved at løbe tør, fortæller restaurantejeren Mevlut Ercan.
- Vi har brug for mel. Der er ikke mere mel. Folk er desperate, og vi er også desperate. Vi vil gøre, hvad vi kan for folk, så længe vi er i stand til det, siger han.
En af dem, som har stået i kø, er Yasar Magara, der fortæller til AP, at hun har været sulten "i dagevis".
- Vores myndigheder og andre har ikke hjulpet os endnu, siger hun.
Katastrofe på katastrofe
Alene i de statskontrollerede dele af Syrien er næsten 300.000 personer blevet tvunget til at forlade deres hjem som følge af mandagens jordskælv, rapporterer syriske statsmedier.
I de oprørskontrollerede områder i det nordlige og nordvestlige Syrien har nødhjælps- og redningsarbejdere endnu ikke været i stand til at nå frem til mange af de ødelagte byer.
Borgerkrigen i landet og ødelagt infrastruktur besværliggør arbejdet i området, fortæller Johan Mooij, som er chef for den humanitære organisation World Visions indsats i Syrien.
Han forklarer til CNN, at organisationens folk i Syrien arbejder på at tilbyde husly til dem, som har mistet deres hjem, men at manglen på elektricitet, rent vand og kloakering forværrer konsekvenserne af jordskælvet.
- Dette område har allerede været ramt af så mange katastrofer de seneste år. Her taler vi om krigen, om dem, der er blevet fordrevet, om covid. Der har været en del kolera. Og nu dette. Folk er ved at blive desperate, og de kan ikke se en vej ud, siger Mooij.
- Det er meget koldt og regnfuldt, og det sner nu og da. Det er helt sikkert en meget slem situation, slår han fast.
Hospitaler kan ikke hjælpe flere
I Idlib i det nordvestlige Syrien fortæller den syriske journalist Mohamed Kazmooz til The Guardian, at han sammen med sin familie flygtede, da rystelserne ramte området natten til mandag.
Han anslår, at omkring 80 procent af befolkningen i Idlib er for bange for at vende tilbage til deres hjem af frygt for nye kollaps i de beskadigede bygninger.
- Min familie og jeg bor ved en gård, hvor vi sover under oliventræerne af frygt for sammenstyrtninger. Alle opholder sig ude på gaden, ingen omkring mig har været i stand til at vende hjem for at sove, fortæller Kazmooz.
Han forklarer, at hans by efter år med krig, tørke og hungersnød simpelthen ikke er i stand til at håndtere den seneste katastrofe.
- Vores tjenester er allerede svækket, herunder sundhedsvæsnet og redningsmyndighederne. De er presset ud over deres kapacitet på nuværende tidspunkt. De er ikke i stand til at følge med antallet af døde og sårede og omfanget af denne katastrofe. De fleste hospitaler og lægecentre har meddelt, at de ikke længere kan tage imod flere patienter, siger han.
Adskillige lande har lovet at sende hjælp til Tyrkiet, og mange internationale organisationer er allerede til stede. Fælles for dem alle lyder det, at indsatsen i de hårdt ramte områder nu er et kapløb med tiden.