Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Særligt én video ryster Røde Kors-chefen: - Det berører mig dybt

Det er særligt én bestemt video fra ruinerne efter jordskælvet i Tyrkiet, der rammer Anders Ladekarl.

Dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, har arbejdet med katastrofer rundt omkring i hele verden i mere end 30 år og har på nært hold oplevet følgerne af de voldsomme jordskælv i Iran, Pakistan, Haiti og Nepal.

Han har derfor altid et vågent øje på sårbare områder.

Kun få minutter efter det voldsomme jordskælv i Tyrkiet og Syrien natten til mandag vidste han da også, hvad der var på færde.

- Jeg har en app installeret på min telefon, der får den til at bippe, hvis et skælv på mere end 7 på Richterskalaen rammer et sted i verden. Så jeg vidste med det samme, at den var gal. Vi ringede straks til vores partnere i Tyrkiet og sagde, at vi var klar, så snart det første kaos havde lagt sig, fortæller han.

Men selvom Anders Ladekarl er en garvet mand i at håndtere katastrofer, bliver han stadig berørt af arbejdet. Det skete også, da han onsdag gæstede programmet 'News Interviewer'.

Her så han en video, der de seneste dage har floreret på utallige medier. Det er videoen af en lille, syrisk pige, som graves ud af murbrokkerne i byen Jindires.

Pigen hedder Noor og overlevede på mirakuløst vis at være begravet i et døgn.

- Jeg bliver dybt berørt, siger Anders Ladekarl, som har svært ved at holde tårerne tilbage.

- Jeg bliver berørt, fordi den lille pige, der blev reddet ud, virkelig rammer mig. Sidste gang, jeg var i et jordskælvsområde, der så jeg selv en lille pige i den samme situation, som desværre ikke blev reddet ud i live.

Herunder kan du se videoen af den syriske pige, som bliver reddet ud af murbrokkerne:

En video viser nu, hvordan De Hvide Hjelme redder en lille pige ud af murbrokkerne efter jordskælvet i Jindires i Syrien. Video: TV 2 NEWS

Især forholdene i Syrien vækker bekymring

Mere end 11.000 mennesker er døde, der er tusindvis af sammenstyrtede bygninger, 23 millioner mennesker anslås at være berørt, og over 300.000 mennesker er direkte på flugt fra jordskælvsområderne alene i Syrien. For mange vil det nok virke som en uoverskuelig situation - men ikke for generalsekretæren.

Man sidder og tænker - hvor starter man henne?

- Man kan ikke hjælpe alle på én gang. Vi prøver at få så meget hjælp frem så hurtigt som muligt. Men vi når aldrig at gøre det her hurtigt nok, så vi kan hjælpe alle. Vi taler om millioner af mennesker, som ikke har noget sted at bo lige nu, siger Anders Ladekarl.

Hvad kan du være mest bekymret for lige nu? Hvad er den største risiko for de mennesker, der bor der?

- Jeg er især bekymret for at dem, der er såret i Syrien, ikke kan få plads på hospitalerne. De er hårdt pressede på grund af borgerkrigen. Og der vil gå tid, inden alle har tag over hovedet og ordentlige varmekilder. Så jeg er også bekymret for, at der vil være mennesker, som fryser ihjel i de her områder, siger han og tilføjer, at Syrien udover borgerkrigen også kæmper med en koleraepidemi i øjeblikket.

Gravkøer skraber betonbrokker af for at finde overlevende

Også TV 2s udsendte journalist Martin Selsøe oplever befolkningens desperation på nært hold i havnebyen Iskenderun.

Her har han dagen igennem talt med lokale, der selv prøver at grave sig igennem ruinerne af de sammenstyrtede bygninger.

Ligesom de mange andre berørte byer, svinder håbet om at finde flere overlevende markant time for time, imens frustrationerne stiger.

- En gravko skraber forsigtigt lagene af murbrokker af og så står lokale mennesker og lyser ned i hullerne for at se om de kan finde mennesker. Alene imens jeg har stået her til aften, har de to gange råbt at de har fundet nogle. Desværre var de begge gange døde, fortæller Martin Selsøe.

Journalist Martin Selsøe fortæller om desperationen for at finde overlevende efter jordskælvet i Tyrkiet. Her i havnebyen Iskenderun. Video: TV 2 NEWS

- Det er et improviseret arbejde af frivillige, der ikke har nogle uddannelse i det her. Det er håndkraft og hakker, de bruger. Sådan må det være, da myndighederne ikke er nået herud, hvilket de i øvrigt er rasende over, siger han videre, imens en gruppe af de mennesker, der ikke arbejder, sidder og prøver at holde varmen ved et bål.

Du kan se hele programmet 'News interviewer' på TV 2 Play.