Udland

Nu er der ingen tvivl om Kim Jong-uns efterfølger, mener ekspert efter nye billeder

Samtidig forlyder det, at Nordkorea senere onsdag vil afholde sin første store militærparade i et år.

Spekulationerne har været der i flere måneder, og nu har de fået ny næring.

Nye billeder fra Nordkorea bliver i en række internationale medier udlagt som det hidtil tydeligste tegn på, at Kim Jong-un er ved at positionere sin datter som sin efterfølger.

Der ikke længere nogen tvivl om, at Kim Ju-ae er blevet udpeget som efterfølger

Cheong Seong-chang, senioranalytiker, Sejong Institute

Billederne blev offentliggjort af det statslige nordkoreanske nyhedsbureau KCNA onsdag.

De viser Kim Jong-un deltage ved en banket i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, i anledning af 75-året for oprettelsen af Nordkoreas hær.

Med sig havde han sin kone, Ri Sol-ju, og en pige, der menes at være datteren Kim Ju-ae.

Pigen ankom hånd i hånd med Kim Jong-un, mens højtdekorerede militærledere stod op og klappede Kim-familien ind.

Pigen var fornemt klædt på, og på de officielle billeder fra middagen sidder hun i midten – en position, der normalt er forbeholdt den nordkoreanske leder.

- I et land, hvor ethvert foto og budskab i medierne er koreograferet og godkendt, sender billederne med Kim Ju-ae i midten tilsyneladende et signal om, at hun ikke bare er et af hans børn, siger Cheong Seong-chang, der er senioranalytiker med fokus på Nordkorea ved det sydkoreanske Sejong Institute, til The Korea Times.

Som ved de tre tidligere optrædener, hvor pigen har ledsaget Kim Jong-un ved officielle begivenheder, identificerer de nordkoreanske medier hende ikke med navn eller alder.

De har alene omtalt hende som den "elskede" datter, den "mest elskede" datter og nu den "respekterede" datter. Dette er en betegnelse, medierne normalt kun bruger om Nordkoreas øverste leder.

- Det hele taget i betragtning er der ikke længere nogen tvivl om, at Kim Ju-ae er blevet udpeget som efterfølger til Kim Jong-un, og det er nødvendigt at være opmærksom på, hvordan dette vil påvirke Nordkoreas indenrigs- og udenrigspolitik på mellemlang og lang sigt, mener Cheong Seong-chang ifølge CNN.

Hemmelig datter frem i lyset

Reelt ved omverdenen meget lidt om Kim Jong-uns datter, og vi får hende kun sjældent at se.

Indtil hun første gang blev vist frem ved en missiltest i november, havde hun været en statshemmelighed, og det var første gang, at det nordkoreanske styre overhovedet bekræftede, at Kim Jong-un har børn.

Tidligere har sydkoreanske efterretninger peget på, at Nordkoreas leder har tre børn med sin kone: en dreng født i 2010, en datter født i 2013 og et tredje barn født i 2017, hvor kønnet ikke er kendt.

Oplysningerne er ikke bekræftet, men den tidligere basketballstjerne Dennis Rodman afslørede i 2013 efter et besøg i Nordkorea, at han havde holdt Kim-familiens spædbarn og fået oplyst hendes navn: Ju-ae.

Da datteren optrådte ved sin fars side på billeder fra missiltesten i november, blev hun af Sydkoreas efterretningstjeneste identificeret som selvsamme Ju-ae, hvilket vil betyde, at hun i dag er omkring ti år.

Siden har vi set hende yderligere to gange. Senere i november, da far og datter besøgte militærfolk, der havde været involveret i testaffyringen, og igen i januar ved et besøg på en missilfabrik.

Nordkorea-analytikere har hæftet sig ved, at alle hendes offentlige optrædener har haft forbindelse til landets militær – ligesom også tirsdagens fejring af hærens 75-årsjubilæum har det.

Et klart signal

I et land, hvor militæret sammen med Kim-familien har så central en rolle, sender datterens tilstedeværelse et klart signal, mener Leif-Eric Easley, der er professor ved Ewha University i Seoul.

- Ved så overdrevent at inkludere sin kone og datter ønsker Kim, at observatører i ind- og udland skal se hans familiedynasti og det nordkoreanske militær som uigenkaldeligt forbundet, siger han til CNN.

Samme teori har andre Nordkorea-eksperter tidligere fremsat.

- Det er muligt, at Kim Jong-un forsøger at binde våbenprogrammerne sammen med sin familie for at signalere, at det er noget, der kommer til at bestå – også efter hans tid, sagde Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor på Institut for Strategi hos Forsvarsakademiet, i januar til TV 2.

Skeptikere har påpeget, at det ville være et meget usædvanligt skridt i det dybt patriarkalske land, hvis Kim Jong-un faktisk har valgt en datter frem for en søn som sin efterfølger.

Kim Jong-un overtog selv magten efter sin far og farfar.

Militærparade rygtes på vej

Tirsdagens banket i anledning af hærens jubilæum blev afholdt på Yanggakdo Hotel, der ligger på en lille ø i floden, som løber gennem Pyongyang.

Tidligere på dagen havde Kim Jong-un sammen med datteren også besøgt de bygninger, der huser landets militærledere.

I sin tale ved aftenens festmiddag lovpriste Kim Jong-un ifølge KCNA den nordkoreanske hær som "den stærkeste i verden".

- Lad os alle øge indsatsen og arbejde hårdere for at styrke og udvikle vores hær og for at opnå velstand og udvikling i vores socialistiske land, sagde Kim.

Mediet NK News har desuden rapporteret, at Nordkorea onsdag planlægger at afholde sin første militærparade i næsten et år.

Ifølge mediet er der lavet forberedelser til paraden i Pyongyang, og der er onsdag set kampfly flyve i formation, der dannede tallet 75.

Paraden giver Kim Jong-un mulighed for at fremvise sine nyeste våben for omverdenen og kommer efter et år med stor aktivitet i det nordkoreanske våbenprogram, hvor styret i 2022 gennemførte omkring 80 testaffyringer af ballistiske missiler.

Her vil de internationale iagttagere formentlig både holde øje med de fremviste våben og om, hvor vidt Kim Ju-ae igen vil få en fremtrædende rolle.