Krigen i Ukraine

Løfter om kampvogne styrker Ukraine – også før de når frem til slagmarken

De vestlige tilsagn om kampvogne løfter kampviljen og moralen blandt soldaterne – og betyder større risikovillighed hos de militære chefer.

De mange vestlige kampvogne, der er på vej til Ukraine, vil først være klar til at køre ud på slagmarken om flere måneder.

Men de får allerede nu indflydelse på styrkeforholdet på slagmarken, vurderer to militæranalytikere, som TV 2 har talt med.

Dels fordi det vil få indflydelse på soldaternes moral og kampgejst på begge sider, at de ved, at der er stærke våben på vej til den ukrainske side.

Dels fordi den ukrainske militærledelse får friere hænder til at bruge de kampvogne, som de allerede har, når de ved, at de kan se frem til løbende at få erstattet dem, som de måtte miste undervejs.

Nye og gamle kampvogne

En række vestlige lande med USA, Tyskland og Storbritannien i spidsen besluttede i januar, at man nu vil sende nogle af sine mest avancerede kampvogne til Ukraine.

Der er tale om topmoderne amerikanske M1 Abrams, britiske Challenger 2 og tyske Leopard 2-kampvogne.

Tirsdag meddelte Tyskland, Holland og Danmark så, at man også vil finde mindst 100 af de ældre Leopard 1-kampvogne frem fra lagrene og sende dem til Ukraine, så snart de er blevet sat i stand.

- Jeg tror, at de ukrainske soldater går rundt med armene oppe over hovedet efter den nyhed, siger Lennart Schou Jeppesen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet med speciale i soldaters moral og kampgejst.

Tre ting styrker kampgejsten

Ifølge ham viser al forskning, at soldaters kampgejst først og fremmest afgøres af tre parametre.

Det er, at soldaterne har tiltro til deres ledere, at de oplever sammenhold i deres grupper og militære systemer, og at de har tro på deres mission og det endelige formål.

Og nyheden om kampvognene spiller ind på alle disse tre ting:

- Det viser soldaterne, at deres ledelse har styr på operationen, og at præsident Zelenskyj er i stand til at skaffe dem, hvad de har brug for, forklarer Lennart Schou Jeppesen.

Samtidigt kan soldaterne se frem til, at de skal trænes til et endnu bedre samarbejde, ikke bare den enkelte kampvognsbesætning, men også deres samarbejde med infanteri og artilleri, så de som et samlet hele bliver til et rigtigt stærkt våben.

- Og endelig får de en tro på, at kampvognene kan være det, der gør det muligt for dem at opfylde krigens egentlige formål: at få russerne ud, vurderer Lennart Schou Jeppesen.

"En trykket stemning"

Omvendt er han sikker på, at nyheden om, at ukrainerne får "verdens bedste kampvogn" til deres rådighed, har givet en trykket stemning blandt de russiske soldater:

- Vi så det i sommer, da Ukraine fik leveret avanceret artilleri og HIMARS. Da kunne ukrainerne rykke frem på kamppladsen i Kharkiv-området, og hele russiske enheder kollapsede, da ukrainerne kom ind bag deres linjer, siger han.

Tilsagnene om, at der er vestlige kampvogne på vej til Ukraine, kommer allerede nu til at betyde noget for den ukrainske strategi, vurderer militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.

Det vil nemlig betyde, at det ukrainske militær kan tillade sig at tage flere og mere risikable chancer med de kampvogne, de allerede har.

- Ukrainerne har allerede kampvogne nu, men fordi de ved, at der er nye på vej, kan de nu vælge at gå lidt mere offensivt ind i kampene med de nuværende kampvogne, fordi de kan godt klare, hvis de bliver beskadiget eller ødelagt, siger Anders Puck Nielsen.

- Ukrainerne har jo allerede rigtig mange kampvogne, men hvis leverancerne er stoppet, er de jo nødt til at passe på dem, forklarer han.

Ukraine venter med offensiv

Militæranalytikeren forventer dog ikke, at lovningen på flere kampvogne vil få ukrainerne til at gå i offensiven lige med det samme.

Tværtimod forventer han, at russerne snart vil indlede en offensiv, mens ukrainerne vil gå i defensiven.

- Vi vil se russerne angribe og formentlig også erobre noget terræn, mens ukrainerne i de kommende måneder vil fokusere på at påføre russerne store tab, siger han.

Det vil skabe de bedst mulige forudsætninger for en ukrainsk offensiv senere, når man har de vestlige kampvogne og andet avanceret materiel på plads.

- Ukrainerne vil prøve at slå mange russiske soldater ihjel, men også sørge for, at russerne ikke har så meget materiel – kampvogne og pansrede mandskabsvogne – når vi når frem til det tidspunkt engang i maj eller juni, hvor ukrainerne vil lave en modoffensiv, siger Anders Puck Nielsen.