Kontroversiel graverjournalist anklager USA for at stå bag Nord Stream-eksplosion – USA afviser alt

Ingen store amerikanske medier har bragt historie med påstande om amerikansk sabotage af Nord Stream. Historien går sin sejrsgang i Rusland.

Det er ikke hverdagskost, at Det Hvide Hus i USA kommenterer et blogindlæg.

Ikke desto mindre er det sket onsdag, hvor Det Hvide Hus afviser et blogindlæg af en prisvindende amerikansk journalist.

I indlægget hævder journalisten, at USA stod bag eksplosionerne af gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

Ifølge præsidentkontoret er blogindlægget ”helt og aldeles falsk og ren fiktion”.

Lignende meldinger er kommet fra den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, og USA’s udenrigsministerium.

Garvet, men kontroversiel journalist står bag

Når Det Hvide Hus ser sig nødsaget til at tage til genmæle på blogindlægget, er det fordi, det ikke kommer fra hvem som helst.

Det er den amerikanske graverjournalist Seymour Hersh, der står bag.

Den 85-årige Seymour Hersh har været graverjournalist i mere end en menneskealder og har blandt andet afsløret My Lai-massakren under Vietnamkrigen og Abu Ghraib-skandalen efter Irakkrigen.

Han har modtaget flere priser for sit arbejde, herunder den meget fornemme Pulitzerpris, men han bliver også anset for at være kontroversiel.

Lyn-analyse

Seymour Hersh er en af de store, klassiske graverjournalister, hvis afsløringer går tilbage til My Lai i 1969. Hans afsløringer gennem tiden har handlet om ting i det amerikanske samfund og militær, som amerikanerne ikke har villet stå ved, og det gør, at man bliver fanget af hans historier. Det gør også, at den amerikanske regering er nødt til at forholde sig til dem. Omvendt er man nødt til at have med, at der også har været andre historier, der har fået nogen til at sige, at Hersh er blevet mere og mere konspirationsteoretisk. Derfor kan vi heller ikke vide, hvorvidt denne historie er sand.

I blogindlægget, der bygger på én anonym, central kilde, skriver Seymour Hersh, at dykkere fra det amerikanske militær skulle have placeret sprængstof under gasledningerne i internationalt farvand i svensk og dansk økonomisk zone i juni.

Norske styrker skulle have bidraget til at udløse sprængstoffet, skriver Seymour Hersh.

Han hævder, at ”Bidens beslutning om at sabotere rørledningerne kom efter mere end ni måneders hemmelige drøftelser i administrationen”.

USA skulle ifølge Seymour Hersh have interesse i at sabotere rørledningerne, da USA frygtede, at lande som Tyskland "ikke ville forsyne Ukraine med penge og våben for at besejre Rusland".

Seymour nævner ikke navnet på kilden, ligesom det ikke fremgår, hvilken stilling kilden besidder. Det har ikke været muligt for TV 2 at efterprøve kildens oplysninger.

"Bevidste handlinger"

Gasledningerne Nord Stream 1 og 2 er et milliarddyrt infrastrukturprojekt, der er designet til at lede russisk gas til Tyskland gennem Østersøen.

Både Danmark og Sverige har i løbet af efterforskningen konkluderet, at eksplosionerne på de to gasledninger i september var bevidste handlinger. Men ingen af landene har peget på, hvem der kan stå bag gaslækagen.

USA og NATO har også kaldt gaslækagen ”en bevidst handling”. Rusland har beskyldt Vesten for at stå bag eksplosionerne uden at fremlægge beviser.

Så sent som i sidste uge sagde Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i et interview, at USA var direkte involveret i eksplosionerne på Nord Stream-gasledningerne.

Blogindlægget deles i Rusland

Mens Seymour Hershs blogindlæg med beskyldninger om, at USA stod bag eksplosionerne, er blevet delt vidt og bredt i Rusland, har de store amerikanske medier afstået fra at dele historien.

I kølvandet på blogindlægget har Ruslands udenrigsminister bedt USA om at svare på spørgsmål om sagen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en udtalelse siger ministerens talskvinde, Maria Zakharova, at Det Hvide Hus bør forholde sig til de "fakta", som er kommet frem.

Gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 har en fælles årlig kapacitet på 110 milliarder kubikmeter - mere end halvdelen af Ruslands normale gaseksport.

Flere sektioner af de 1224 kilometer lange rørledninger, der går fra Rusland til Tyskland, ligger i 80-110 meters dybde. Moskva siger, at der endnu ikke er truffet beslutninger om reparationer af gasrørledningerne.