Udland

Efterforskere: Putin godkendte levering af missil, der skød MH17 ned

Internatioanle efterforskere stopper deres undersøgelse af nedskydningen af MH17 i 2014. 3 personer er dømt for at forårsage de 298 passagerers død.

Der er stærke indikationer på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, personligt stod bag beslutningen om at levere det missil, der i 2014 skød passagerflyet MH17 fra Malaysia Airlines ned over det østlige Ukraine.

Det er ifølge Reuters konklusionen hos en gruppe internationale efterforskere, der onsdag holdt pressemøde i den hollandske by Haag.

- Der er specifikke oplysninger, der viser, at anmodningen om at forsyne separatisterne med tungere luftværnssystemer blev forelagt Putin, og at anmodningen blev imødekommet, lød det fra hollandske Andy Kraag, som er en del af efterforskningsholdet.

Vil stille Putin til ansvar

I en kommentar til konklusionen skriver den ukrainske statsanklager, Andriy Kostin, på Twitter, at landets myndigheder vil bruge alle tænkelige retslige instanser for at få stillet den russiske præsident til ansvar for nedskydningen af passagerflyet.

- Problemer med at finde beviser og funktionel immunitet tillader ikke retsforfølgelse af præsidenten for Den Russiske Føderation ved nationale domstole. Vi vil forsøge at bruge alle eksisterende internationale juridiske mekanismer til at få ham stillet for retten, skriver Kostin.

Det internationale efterforskningshold oplyste onsdag i Haag, at de stopper deres undersøgelse af nedskydningen af MH17.

- Undersøgelsen har nu nået sin grænse, og alle spor er nu opbrugt. Efterforskningen bliver derfor suspenderet. Beviserne er utilstrækkelige til flere retsforfølgelser, sagde den hollandske anklager Digna van Boetzelaer på pressemødet i Haag.

Tre dømt for at stå bag nedskydning

I november sidste år blev 3 mænd kendt skyldige i at have forårsaget de 298 passagerer og besætningsmedlemmers død. En fjerde mand, der også var tiltalt, blev frikendt.

To af de dømte er russiske statsborgere, og én er ukrainsk separatist. Den frikendte er russer.

De tre blev idømt livsvarigt fængsel in absentia (uden at være fysisk til stede, red.). Alle tre er på fri fod og menes at opholde sig i Rusland, som ikke vil udlevere dem.

Den hollandske domstol slog også fast, at det var et russiskproduceret missil, der stod bag nedskydningen af flyet.

En undersøgelse har vist, at missilet blev affyret fra en østukrainsk landsby, som på daværende tidspunkt var under prorussiske oprøreres kontrol. Rusland har gentagne gange nægtet ethvert ansvar for hændelsen.

Efterforskningen af nedskydningen har konkluderet, at de fire tiltalte ikke selv "trykkede på knappen".

Cockpit brækkede af

Flyet var 17. juli 2014 på vej fra Amsterdam i Holland til Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, da det blev skudt ned i luftrummet over det østlige Ukraine, mens der foregik kampe mellem Ukraines hær og prorussiske separatister.

Få timer efter, at flyet – en Boeing 777 fra Malaysia Airlines – var lettet fra Amsterdam, eksploderede et missil fire meter fra flyets forende. Eksplosionen fik cockpittet til at brække af, og flyet styrtede ned nær byen Torez i Donetsk-regionen i Ukraine.

Alle 298 personer ombord omkom.

Ofrene kom fra 17 forskellige lande. 193 af dem var hollændere, 43 var fra Malaysia, 38 var fra Australien, og 10 var fra Storbritannien.