Udland

Biden vil indføre ny standard for amerikansk infrastruktur: - Alt skal være produceret i USA

De amerikanske jobs kommer tilbage, og det samme gør stoltheden, lovede USA's præsident, Joe Biden, under nattens tale.

USA halter bagefter, når det kommer til moderne infrastruktur, og det skal der laves om på.

Og ikke nok med det, så skal al infrastruktur i USA fremover produceres med en ny standard for øje: Materialerne skal være made in America.

Alle de jobs, der forsvandt.. I kan godt huske dem, ikke?

Joe Biden, USA's præsident

Det var et af budskaberne fra den amerikanske præsident, Joe Biden, under den årlige State of the Union-tale natten til onsdag dansk tid:

- Tømmer, glas, gipsvægge, fiberkabler.. Så længe jeg er ved roret, skal amerikanske landeveje, broer og motorveje produceres med amerikanske produkter, lød det.

Økonomien er rustet til at vokse

Alt for mange amerikanere i middelklassen er nemlig blevet overset i årtier, mener præsidenten, og det skal det nye initiativ tage højde for.

- Alle de jobs, der forsvandt.. I kan godt huske dem, ikke? Alle jer derhjemme kan huske dem, lød det fra Biden.

- I undrer jer over, om der overhovedet er en fremtid for jeres børn, uden at I er nødt til at flytte herfra. Jeg kan godt forstå det. Det er derfor, vi nu bygger en økonomi, der ikke efterlader nogen på perronen. Jobsene kommer tilbage. Stoltheden kommer tilbage.

Derfor vil USA altså fremover operere ud fra en ny standard, når det gælder brugen af amerikanske materialer, bebuder præsidenten.

Lyn-analyse

Biden anlægger en meget positiv tone og minder amerikanerne om hvilken fantastisk nation, de lever i. Hvordan USA altid er kommet stærkere ud af en krise. Hvordan amerikanere altid ser muligheder, hvor andre ser problemer. Patriotismen driver ned ad væggene. Men amerikanerne elsker at blive mindet om deres egen exceptionalisme, og hele talen skal lede frem til budskabet: Nationen er stærk. 

Og spørger man Joe Biden, er den amerikanske økonomi også bedre rustet til at vokse end nogen anden økonomi "i hele verden".

Det på trods af kriser som krigen i Ukraine og flere års coronapandemi, lyder det.

Infrastruktur for milliarder

I november underskrev Joe Biden en astronomisk infrastrukturpakke på 1000 milliarder dollars. Pakken indeholdt blandt andet den største investering i brosystemer i knap 70 år, ligesom den skulle investere i elektriske skolebusser og bedre internetforbindelser.

Infrastrukturpakken var historisk, fordi den formåede at samle republikanere og demokrater i en omfattende aftale på et vigtigt område.

Og netop et øget samarbejde mellem de to partier var noget af det, en optimistisk Joe Biden lagde op til i sin tale i nat.

- Vi får ofte fortalt, at demokrater og republikanere ikke kan arbejde sammen. Men i løbet af de sidste to år har vi modbevist det overfor kynikerne og nej-sigerne, sagde Biden.

Det var Bidens første tale til Kongressen, efter at republikanerne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus ved midtvejsvalget i november. Men på trods af at demokraterne måtte overgive serveretten i Kongressens ene kammer, tror præsidenten fortsat på samarbejde.

- I dag - trods skrammerne - er vores demokrati ubesejret og ikke beskadiget, lød det.