Biden opfordrer republikanerne til samarbejde om gældsloft

Stikpille blev mødt med buhråb fra politiske modstandere i salen ved Bidens første tale til splittet kongres.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, sender en stikpille til sine politiske modstandere i sin State of the Union-tale natten til onsdag dansk tid.

Republikanerne tager den amerikanske økonomi som "gidsel" i en politisk uenighed om gældsloftet, lyder det fra præsidenten, der opfordrer partiet til at hæve det.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Gældsloftet er et udtryk for det beløb, som den føderale regering har mandat til at låne.

BuhrĂĄb fra salen

Det bliver ofte hævet uden problemer, men republikanere har truet med at blokere for Bidens plan om at hæve det, fordi de mener, at der i stedet skal skæres ned i udgifterne.

Hvis loftet ikke hæves, risikerer USA at misligholde sine gældsforpligtelser.

Biden kom med sin bøn til republikanerne også ind på, hvordan den tidligere præsident Donald Trump havde forholdt sig til gældsloftet. Det blev mødt af buhråb fra politiske modstandere i salen.

Overordnet er præsidenten optimistisk stemt, når det kommer til landets økonomi. Den amerikanske økonomi er i en bedre position til at vokse end nogen anden økonomi "i verden". Og det til trods for de kriser, der har ramt verden de seneste år, herunder krigen i Ukraine og coronapandemien, lyder det fra Biden.

- Pandemien har forstyrret vores forsyningskæder, og Putins uretfærdige og brutale krig i Ukraine har forstyrret energiforsyninger såvel som fødevareforsyninger, siger Biden under talen.

- Men vi er bedre positioneret end noget andet land på Jorden lige nu, siger præsidenten.

Lægger op til samarbejde

I talen lægger den demokratiske præsident trods stikpillen flere gange op til samarbejde med republikanerne.

- Vi får ofte fortalt, at demokrater og republikanere ikke kan arbejde sammen. Men i løbet af de sidste to år har vi modbevist det overfor kynikerne og nejsigerne, siger Biden.

Det er Bidens første tale til en splittet kongres, siden Republikanerne tog kontrol over Repræsentanternes Hus i januar.

- I dag - trods skrammerne - er vores demokrati ubesejret og ikke beskadiget, siger Biden.

Læs højdepunkterne fra talen i TV 2s liveblog.