Krigen i Ukraine

Analytiker udpeger fem byer som oplagt mål for russisk offensiv

Militæranalytiker Jacob Kaarsbo mener, at Rusland vil fokusere en forventet forårsoffensiv i det østlige Ukraine.

Der er talt og skrevet meget om Ruslands ventede forårsoffensiv i Ukraine de seneste måneder.

Så sent som i sidste i uge sagde formanden for Ukraines Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd, Oleksij Danilov, at Rusland forbereder sig på en "maksimal eskalering" af krigen.

- De samler alt, hvad de har. De laver øvelser, og de træner. Vi forstår, at alt er på bordet. Jeg kan sige, at vi ikke udelukker noget scenarie i de næste to til tre uger, sagde han til Sky News.

Hvis Gerasimov begynder at angribe andre steder, reducerer han sandsynligheden for succes i Donbas voldsomt

Jacob Kaarsbo, militæranalytiker, Tænketanken Europa

Hos tænketanken Institute for the Study of War (ISW) forventer man ligeledes en storstilet russisk offensiv i de kommende måneder.

- Ukrainske efterretninger anslår, at russiske styrker forbereder en offensiv i foråret eller tidligt på sommeren 2023. Dette bekræfter delvist ISW's stående vurdering af, at russiske styrker vil foretage en offensiv aktion i de kommende måneder, skrev tænketankens analytikere 23. januar.

Endelig forlød det i sidste måned fra Ukraines militære efterretningstjeneste, at Putin har givet sin nye øverstbefalende for krigen i Ukraine, general Valerij Gerasimov, ordre om at indtage Donbas i marts.

Fokus på Donbas

TV 2 har spurgt militæranalytiker Jacob Kaarsbo fra Tænketanken Europa, hvilke byer han forventer, at russerne vil fokusere på at indtage i løbet af de kommende måneder.

Han er overbevist om, at offensiven overordnet vil komme til at fokusere på Donbas-området i det østlige Ukraine.

- Hvorfor? Fordi det er den succes general Gerasimov skal levere til Putin for at beholde sit job. Hvis Gerasimov begynder at angribe andre steder, reducerer han sandsynligheden for succes i Donbas voldsomt, siger Jacob Kaarsbo.

Han forventer derimod ikke, at russerne igen vil forsøge sig med at indtage landets to største byer, Kyiv og Kharkiv.

Her følger Jacob Kaarsbos bud på fem ukrainske byer, der kommer til at stå for skud i den forventede russiske forårsoffensiv – fra nord mod syd

Kupjansk

Byen ligger ganske vist ikke i Donbas men i Kharkiv-regionen. Den er imidlertid vigtig i forhold til jernbanelinjerne fra Rusland og ind i Luhansk- og Donetsk-provinserne i Donbas.

Rusland kontrollerer stadig en lille bid af Kharkiv-provinsen og vil sandsynligvis forsøge at udvide kontrollen og få Kupjansk med.

Det er muligt, at det vil lykkes for russerne at presse frontlinjen frem til byen, men det er ikke sandsynligt, at det vil lykkes for besættelsesmagten at erobre den.

Lyman

Rusland tabte kontrollen over den strategisk vigtige by Lyman i det nordlige Donetsk i oktober.

Russerne vil sandsynligvis have Lyman som sit mål, hvis det lykkes at generobre det vestlige Luhansk, der nu er under ukrainsk kontrol.

Til trods for at Rusland har flere tusinde soldater samlet i den vestlige del af Luhansk-provinsen, er det næppe sandsynligt, at russerne vil have kapaciteten til at nå hele vejen til Lyman.

Når byen står så højt på Ruslands ønskeseddel, skyldes det, at den giver adgang til de to ukrainskkontrollerede hovedbyer i Donbas, Slovjansk og Kramatorsk.

Slovjansk

Byen Slovjansk vil sandsynligvis være et hovedmål for en russisk offensiv.

Det forudsætter dog, at russerne når frem til Lyman først, hvilket ikke er særlig sandsynligt.

Men ethvert russisk forsøg på at erobre Donbas vil omfatte Slovjansk, så byen er efter al sandsynlighed et helt centralt mål for general Gerasimov.

Bakhmut

Rusland har forsøgt at erobre byen siden september sidste år og har tabt tusindvis af soldater i forsøget.

Erobringen af Bakhmut er nu så symbolsk vigtig for russerne, at de formentlig vil blive ved med at kaste soldater efter projektet.

Byen er efterhånden reduceret til en ruinhob og har ingen strategisk betydning.

Det er sandsynligt, at Ukraine trækker sig tilbage fra byen, da forsvaret ikke længere vil stå mål med omkostningerne.

Ukraine kan finde bedre defensive linjer uden for byen, der vil betyde, at russerne alligevel ikke kan nå frem til Kramatorsk længere mod nord i Donetsk-regionen.

Vuhledar

Rusland har kæmpet som besat for at erobre byen med skiftende intensitet siden november sidste år.

Russerne har indsat nogle af deres bedst uddannede marineinfanterienheder for at indtage byen, men forsøgene har været resultatløse og med store tab til følge.

Det er sandsynligt, at Vuhledar på grund af de store tab vil blive så symbolsk vigtig for russerne, at de vil kaste alt ind i at erobre byen – på samme måde som Bakhmut.

Om nødvendigt vil de sandsynligvis bombe Vuhledar, indtil den er en ruinhob, hvilket kan få ukrainerne til at trække sig.