Udland

80-årige Biden var "i topform" i nat, da han tog hul på sin kamp for at blive genvalgt

Joe Biden har endnu ikke meldt sit kandidatur til præsidentvalget i 2024, men i nat gjorde han det indirekte, lyder analysen.

I nat dansk tid gik Joe Biden på talerstolen i Washington D.C. for at holde sin State of the Union-tale.

Biden rammer den fuldstændig, som han skal

Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker

Talen – en årligt tilbagevendende begivenhed – er en slags temperaturmåling på USA's generelle tilstand, men også den siddende præsidents chance for at markere sig, ikke bare over for sine egne vælgere, men hele befolkningen.

Og dén chance greb Joe Biden forud for næste års præsidentvalg.

- I nat tog Biden det første tydelige spadestik frem mod 2024, og han indledte sin kampagne med at udlægge sort på hvidt, hvad han vil gå til valg på, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

Biden i topform

Den 80-årige præsident var med andre ord i "topform" i nat trods sin høje alder, fortæller Jesper Steinmetz.

- Joe Biden bliver næppe nogensinde kåret til årets taler, men det, han sagde, gav mening.

Det samme påpeger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster. Han hæfter sig ved, at det ikke på noget tidspunkt gik skævt for Joe Biden, og at han i løbet af den cirka 75 minutter lange tale nåede hele vejen rundt om de ting, han gerne ville tale om.

- Biden rammer den fuldstændig, som han skal, lyder det fra analytikeren.

Hvor State of the Union-disciplinen typisk er én stor patriotisk hyldest til USA, var der alligevel noget anderledes ved Bidens tale i år. Den var ikke bare patriotisk, den var det, så det "drev ned ad væggene", fortæller Jesper Steinmetz:

- Denne gang var talen langt mere svulstig og mere blå, hvid og rød (farverne i det amerikanske flag, red.) end normalt. Det var den der fuldstændig ublu hyldest til gennemsnitsamerikaneren og troen på, at USA aldrig ser problemer, kun muligheder.

- Og det er noget, amerikanerne elsker at høre om sig selv.

Joe Biden benyttede blandt andet talen til at snakke om amerikanernes evne til "altid at bevæge sig fremad". Til "aldrig at give op".

- Vi er det eneste land, der er kommet stærkere ud af enhver krise, vi er kommet i, lød budskabet.

Valgflæsk

Joe Biden har ikke officielt meldt sit kandidatur ved det kommende valg endnu. Og State of the Union-talen er heller ikke det rigtige sted at annoncere det, understreger Steinmetz.

- Talen skal afholdes som hele landets præsident. Derfor ville det være et totalt misbrug af scenen, hvis Biden havde meldt sig som præsidentkandidat i nat.

Alligevel kan fortællingen om USA som mulighedernes land pege amerikanerne i retning af, hvordan Joe Biden vil gribe opgaven an, hvis det skulle komme dertil.

For eksempel vil præsidenten indføre en ny standard for byggeri af infrastruktur, der kræver, at alle komponenter af byggeriet er produceret i USA. Initiativet skal vinde titusindvis af tabte jobs tilbage og – måske endnu vigtigere – genvinde den amerikanske stolthed.

Desuden vil han blandt andet sikre, at Kongressen snarest lander en reform af det amerikanske politivæsen.

Lyn-analyse

Meget af det, Biden foreslår i sin tale, har ingen chancer for at blive vedtaget – for republikanerne sidder på flertallet i Repræsentanternes Hus. Når præsidenten slår et slag for at hæve skatten for de allerrigeste, ved han godt, at han ikke får det igennem. Han får næppe heller sit forslag om at reformere medicinområdet igennem. Republikanerne er også imod præsidentens politireform. Men Biden lægger det frem, så vælgerne har et klart valg: Det er dem – eller os.

Ved midtvejsvalget i november opnåede republikanerne kontrollen med Repræsentanternes Hus, og det gør det sværere for Biden at få bred opbakning til sin lovgivning. Derfor må meget af talens indhold ifølge Jesper Steinmetz betegnes som ren valgflæsk.

Ikke nødvendigvis nogen ulempe for den siddende præsident, lyder analysen:

- Han vil hele tiden kunne pege på, at det er republikanerne, der obstruerer de politiske prioriteter. Og vi ved af erfaring, at det virker hos vælgerne, siger Jesper Steinmetz.

Her kan du læse højdepunkterne fra Bidens State of the Union-tale.