Krigen i Ukraine

Ukraine forventer snarlig russisk offensiv – men ingen ved hvor eller hvornår

I Ukraine svirrer rygterne om, at en russisk storoffensiv kan komme snart – måske i forbindelse med etårsdagen for invasionen 24. februar.

En stor russisk offensiv i Ukraine er på vej. Det gentager den politiske og militære ledelse i Ukraine igen og igen.

Men de store spørgsmål er hvor og hvornår.

Russerne kommer ikke med buschauffører og skolelærere

Andrej Tjernjak, talsmand for den ukrainske efterretningstjeneste

Der er flere bud på, hvor og hvornår offensiven vil komme. Bliver det fra øst eller syd? Og sker det allerede om få dage, eller venter russerne til årsdagen for invasionen, 24. februar?

Russerne presser på ved Bakhmut

Kan det blive østfra i Donetsk-regionen?

Tirsdag morgen meddelte den ukrainske generalstab på Facebook, at der i løbet af det seneste døgn har været russiske angreb fire steder i Donetsk-regionen og et sted længere nordpå i Kharkiv-regionen.

Der har igen været kampe omkring byen Bakhmut i Donetsk, som russerne stædigt har brugt mange kræfter og megen tid på at få kontrol over – men hvor ukrainske tropper stadig bider fra sig.

- I denne uge har de russiske besættelsesstyrker brugt alle deres kræfter på at bryde vores forsvarslinjer og omringe Bakhmut samt på at indlede en stærk offensiv i Lyman-området, meddelte viceforsvarsminister Anna Maljar lørdag ifølge Financial Times.

Kan være afledningsmanøvre

Andre ukrainske topfolk har imidlertid advaret om, at de indædte kampe om Bakhmut kan være et forsøg på at binde ukrainske tropper netop der – og at den store offensiv kan komme et andet sted.

Serhij Hajdaj, der er guvernør i Luhansk-regionen nord for Donetsk er overbevist om, at den russiske offensiv vil komme i hans region – og at den vil komme snart.

Paradoksalt nok begrunder han det med, at de russiske bombardementer af området ikke længere er så massive som tidligere:

- De bruger deres ammunition anderledes end før. Det er ikke længere uafbrudt beskydning. De er langsomt begyndt at spare på den for at gøre sig klar til en stor offensiv, siger guvernøren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Russerne bringer materiale til Luhansk

Guvernøren siger, at man i hans område kan se mange tegn på, at russerne forbereder en offensiv:

- Vi kan se, at flere og flere russiske soldater og stadigt mere militært udstyr bliver sendt i vores retning, forklarer han.

Men den ukrainske topledelse frygter ikke kun en offensiv i de østlige regioner, Donetsk og Luhansk. Ifølge den afgående forsvarsminister Oleksij Reznikov forbereder man sig også på, at den russiske offensiv kan komme fra syd.

Enten fra havnebyen Mariupol, som russerne erobrede efter hårde kampe, eller fra Zaporizjzja længere mod nordvest.

- Deres drøm er at udvide landkorridoren til Krim, så de kan fortsætte med at bringe forsyninger frem, siger Reznikov til mediet Ukrainska Pravda.

Ikke klar til offensiv

Der er også flere bud på, hvornår russerne vil indlede en større offensiv.

Luhansk-guvernøren Serhij Hajdaj udtalte søndag, at den russiske offensiv kunne komme når som helst efter 15. februar.

Forsvarsminister Oleksij Reznikov sagde på en pressekonference i weekenden, at offensiven meget vel kunne komme i forbindelse med etårsdagen for krigens start 24. februar.

- Russerne kan godt lide den slags symbolik, sagde han.

Det britiske efterretningsvæsen vurderer i sin daglige opdatering af krigens gang, at der vil gå nogle uger, før det russiske militær er klar til at indlede en offensiv ved fronten i det østlige Ukraine.

- Her har russerne kun været i stand til at erobre nogle få hundrede meters terræn om ugen. Det skyldes med stor sandsynlighed, at Rusland i øjeblikket mangler de våben og den logistik, der er nødvendig for en succesfuld offensiv.

Krav om offensiv fra højeste sted

Så de britiske efterretningsfolk forudser, at offensiven må vente, selvom russiske toppolitikere og militærchefer kræver hurtige og afgørende fremskridt:

- Højtstående officerer vil på grund af dette pres sandsynligvis fortsætte med at udarbejde planer, der kræver, at underbemandede og uerfarne enheder skal opnå urealistiske mål, skriver briterne.

Dette pres kommer også fra allerhøjeste sted – fra den russiske præsident, Vladimir Putin – fortæller en talsmand for den ukrainske efterretningstjeneste, Andrej Tjernjak.

- Ifølge vores militære efterretningstjeneste har Putin givet ordre til, at hele det territorium, der hører til regionerne Luhansk og Donetsk, skal være erobret ved udgangen af marts, siger han til Financial Times.

Før de vestlige våben er på plads

Mens der er usikkerhed og uenighed om de mulige datoer for en russisk offensiv, så er de fleste ukrainske kilder enige om en ting – nemlig at russerne vil iværksætte deres offensiv snart.

Det skal nemlig ske, før Ukraine får alle de vestlige kampvogne og langtrækkende våben, der netop er blevet doneret, klar til brug ved fronten.

Uanset hvornår den kommer, så skal truslen om en russisk offensiv tages meget alvorligt, siger lederen af den militære efterretningstjeneste Kyrolo Budanov.

Han forudser nemlig, at de ukrainske soldater ikke længere kommer til at stå over for dårligt uddannede russiske soldater. I stedet bliver der tale om russiske elitetropper:

- Der vil være tale om forsvarligt udrustede brigader. De har forstærket deres luftbårne enheder og deres marineenheder. Det vil ikke være buschauffører og skolelærere, siger efterretningschefen.