Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 7. februar 2023

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad sker der? Danmark har sammen med Holland og Tyskland besluttet at sende mindst 100 udfasede Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

Her er seneste nyt fra krigen i Ukraine.

USA godkender milliardsalg af eftertragtede raketter til Polen

Der kan være yderst potent militærudstyr på vej fra USA til Polen i form af raketkastere og missiler.

Tirsdag har det amerikanske udenrigsministerium således godkendt et muligt salg af raketter, missiler og raketsystemer for op mod ti milliarder dollar, oplyser det amerikanske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det svarer til næsten 70 milliarder kroner.

Godkendelsen omfatter det eftertragtede Himars-raketsystem, missiler af typen ATACMS og raketter af typen GMLRS.

Nærmere bestemt har ministeriet godkendt salg af 18 Himars-raketkastere, 45 ATAMCS-missiler og mere end 1000 GMLRS-raketter.

Særligt Himars-systemet har ifølge Ukraine gjort en stor forskel på slagmarken i krigen mod Rusland. Raketsystemet er ligesom de to andre våbentyper produceret i USA.

Forsvarskorrespondent: Leopard 1-kampvogne har én stor svaghed

TV 2s forsvarskorrespondent, Anders Lomholt, forklarer, at dagens aftale - hvor Danmark i en fælles aftale med Tyskland og Holland har forpligtiget sig til at levere Leopard 1-kampvogne til Ukraine - har været længe undervejs.

Danmark har valgt at bidrage med Leopard 1-kampvogne, der er af ældre dato, og som allerede kom her til i 1970´erne.

Kampvognene har ikke været brugt i et årti, men skal nu gøres klar til krigen i Ukraine ved hjælp af en række opgraderinger.

Forsvarskorrespondenten beskriver dog Leopard 1-kampvognene som meget effektive, der blandt andet udmærker sig ved at kunne køre hurtigt og beskyde mål på op til fem kilometers afstand med en høj træfsikkerhed.

Men Leopard 1-kampvognenes største svaghed er dens panser.

-Bliver den ramt af en panserværnsraket, så ser det ikke godt ud for dem, som kører den, siger Anders Lomholt.

Amerikansk dronefabrik i Letland i brand

Tirsdag eftermiddag udbrød der brand i en dronefabrik tilhørende det amerikanske firma Edge Autonomy i byen Marupe i Letland.

Det skriver nyhedsbureauet AFP og mediet The Baltic Times.

AFP kalder det en "højrisikobrand", som har ramt amerikanske Edge Autonomy, der producerer droner til Ukraines militær- og NATO-allierede.

En to-etagers produktionsbygning på 600 kvadratmeter stod i brand, og omkring 50 brandfolk har arbejdet på stedet. De lokale beboere er blevet bedt om at lukke vinduer og døre for at beskytte sig mod røgudviklingen.

Kort efter klokken 19 lokal tid har brandfolkene fået inddæmmet ilden, men arbejdet på stedet fortsætter stadig, lyder det. Ifølge The Baltic Times er to personer kørt på hospitalet.

Troels Lund Poulsen: Vi kender ikke den endelige pris for kampvognene

De Leopard 1-kampvogne, som skal sendes til Ukraine i den fælles donation fra Danmark, Tyskland og Holland, skal købes tilbage fra det tyske firma Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG).

Det oplyser fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til TV 2.

- Kampvognene skal nu købes og moderniseres, så de hurtigst muligt kan støtte ukrainerne i deres frihedskamp, siger ministeren.

Troels Lund Poulsen tilføjer, at den endelig kontrakt med FFG endnu ikke er underskrevet. Derfor kendes den endelig pris for istandsættelsen af kampvognene heller ikke.

- Men det er et meget stort beløb. Det bliver et trecifret millionbeløb, som Danmark kommer til at betale for at få kampvognene opgraderet til at kunne bekæmpe russerne.

- Hvordan – og hvor stor regningen bliver – det skal vi drøfte med Folketinget, siger den fungerende forsvarsminister.

Troels Lund om Leopard 1-kampvogne: En historisk aftale

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er glad for, at Danmark nu kan levere Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

- Vi har i dag lavet en historisk aftale om en meget stor donation (af Leopard 1-kampvogne, red.) med Tyskland og Holland. Vi er i stand til at levere 100 kampvogne, som i løbet af de kommende måneder kan blive aktive i den frihedskamp, som ukrainerne kæmper, siger han til TV 2.

Han uddyber:

- Det her er en kampvogn, som også er efterspurgt fra ukrainsk side. Den er udfaset i Danmark, men det er jo ikke sådan, at den ikke kan blive operativ. Vi er også i stand til nu at levere et substantielt stort antal. Det er lige præcis det, som ukrainerne også efterspørger, lyder det.

Tyskland uddanner 600 soldater til Leopard 1-kampvogne

Tyskland er begyndt på at uddanne 600 ukrainske soldater, der skal kunne betjene de Leopard 1-kampvogne, som inden for de kommende måneder vil blive sendt til det krigshærgede land.

Det siger den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius, på en pressekonference i Ukraines hovedstad, Kyiv, skriver mediet Die Zeit.

Ifølge Boris Pistorius vil Leopard 1-kampvognene blive leveret i flere etaper. Der skal leveres 20 til 25 kampvogne inden sommer og op til 80 ved årets udgang, lyder det.

Danmark sender Leopard 1-kampvogne til Ukraine

Danmark skal sammen med Holland og Tyskland renovere mindst 100 udfasede Leopard 1-kampvogne, som skal sendes til Ukraine

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

80 af kampvogne skal leveres så "hurtigt som muligt".

De første kampvogne ventes at være klar inden for få måneder og vil blive brugt til at træne ukrainske styrker, lyder det.

- Ukraine har hårdt brug for kampvogne for at kunne modstå Ruslands fortsatte aggression. Jeg er stolt over, at Danmark har store aktier i det nye samarbejde med andre lande om at støtte Ukraine, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Ukraine udnævner ny indenrigsminister

​​Ihor Klymenko er udnævt til Ukraines nye indenrigsminister. Det har landets parlament vedtaget, skriver The Guardian.

Ihor Klymenko overtager posten som indenrigsminister fra Denis Monastyrsky, der 18. januar blev dræbt i et helikopterstyrt, som fandt sted i udkanten af hovedstaden, Kyiv.

Ihor Klymenko har tidligere været chef for Ukraines politi.

Britisk efterretning: Russiske tropper avancerer i det østlige Ukraine

I den seneste opdatering omkring krigen i Ukraine giver det britiske forsvarsministerium en status på situationen i det krigshærgede land.

Forsvarsministeriet bringer et kort, der viser, hvordan de russiske tropper menes at være placeret i den østlige og sydlige del af Ukraine.

Ifølge efterretningerne avancerer de russiske tropper især i den nordøstlige del af landet – blandt andet omkring byerne Bakhmut og Donetsk.

Flere eksplosioner hørt nær Mariupol

Tirsdag er der registreret i alt fem eksplosioner sydvest for i den russisk-besatte by Mariupol i Prmorsky-distriktet.

Det skriver det ukrainske medie Kyiv Independent.

Ifølge Petro Andriushchenko, der er rådgiver for borgmesteren i Mariupol, fandt eksplosionerne sted i et område, hvor Rusland for nylig har placeret militært udstyr.

Efter eksplosionerne rapporterer rådgiveren, at "et stort antal russiske fly" er blevet set over byen.

Rusland har de seneste uger øget antallet af soldater med omkring 10.000 i Mariupol.

Ukraine hævder at have dræbt flest russiske soldater på én dag

De ukrainske myndigheder oplyser tirsdag, at det seneste døgn har været det hidtil mest dødelige for de russiske tropper. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Omvendt hævder Rusland at have dræbt "et stort antal" ukrainske soldater.

Kampene på slagmarken er intensiveret i den østlige del af Ukraine, hvor Rusland de seneste uger har mobiliseret tusindvis af tropper.

De døbringende kampe passer derfor godt på beskrivelsen fra begge sider af en eskalerende skyttegravskrig i den østlige del af Ukraine.

Ukraines militær menes at have dræbt 1030 soldater det seneste døgn, mens Rusland på sin side hævder at have dræbt 6500 ukrainske soldater i løbet af januar.

Det har hverken været muligt for Reuters eller TV 2 at få verificeret tabstallene på ukrainsk og russisk side.

Europæiske ammunitionsproducenter har svært ved at følge med

Europæiske ammunitionsproducenter har svært med at følge med efterspørgslen. Det siger en række producenter til Financial Times.

Forsyningsproblemerne er affødt af krigen i Ukraine, der har ført til større efterspørgsel hos både ukrainerne og europæiske lande.

Ifølge Morten Brandzeg, der er direktør i norske Nammo, bruger Ukraine 5-6000 artillerigranater dagligt, hvilket svarer til et lille europæisk lands årlige forbrug.

Interne konflikter i EU efter Zelenskyj-læk

Der er lige nu interne konflikter i EU-systemet, efter at et muligt besøg fra præsident Zelenskyj er blevet lækket. Det skriver The Guardian.

Nyheden ramte italienske medier 48 timer inden den potentielle rejse, og senere blev det tweetet af det europæiske parti EPP. Tweetet er nu slettet, men Politico nåede at gemme et skærmbillede.

Frygten er, at det øger trusselsbilledet mod den ukrainske præsidents rejse, som ifølge lækken finder sted torsdag.

Rådsformand Charles Michel, der arrangerer ugens ekstraordinære EU-topmøde, skyder skylden på EU-Parlamentet og vil hverken be- eller afkræfte besøget.

Ifølge The Guardian bliver ansvaret for lækken tilskrevet stabsmedlemmer til EU’s maltesiske parlamentsformand, Roberta Metsola, der er medlem af EPP-gruppen.

Lyn-analyse

Det sætter ikke EU-institutionerne i et godt lys, at Zelenskyjs angivelige besøg i Bruxelles bliver lækket. Det svirrer altid med rygter i en by som Bruxelles, men denne type rygter burde ikke ende på Twitter.

Der bliver givetvis holdt nogle møder i dag, hvor der bliver talt med store ord til dem, der måtte have lækket denne information.

Paris-borgmester skifter holdning til russiske OL-atleter

Paris’ borgmester, Anne Hidalgo, har ændret holdning til russiske atleters deltagelse ved OL i Paris 2024.

Hun finder det nu ”uanstændigt”, at de deltager, så længe der er krig i Ukraine. Det siger hun i et interview med radiostationen France Info.

I slutningen af januar lød hendes holdning, at hun gik ind for, at russiske atleter deltog under neutralt flag.

Rusland: Konflikten kan eskalere til "uforudsigeligt" niveau

NATO-landenes våbensendinger til Ukraine trækker landene ind i konflikten og kan eskalere den til et ”uforudsigeligt” niveau, lyder en ny advarsel fra Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu.

- USA og dets allierede forsøger at forlænge konflikten så meget som muligt ved at sende tunge, offensive våben og åbenlyst opfordre Ukraine til at erobre territorium, siger Sjojgu til russiske Interfax ifølge Reuters.

Parlament udnævner sikkerhedschef

Det ukrainske parlament har udpeget Vasyl Maljuk som chef for sikkerhedstjenesten SBU. Det skriver Kyiv Independent.

Maljuk har været fungerende chef siden juli 2022, hvor præsident Zelenskyj fyrede den tidligere chef på grund af forræderi.

Degraderet forsvarsminister giver lyd fra sig

Den degraderede ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov, giver nu lyd fra sig.

- Holder skansen. Tak for al jeres støtte såvel som konstruktiv kritik. Vi drager konklusioner, skriver han blandt andet.

Rezknikov er den seneste tid blevet mødt med kritiske spørgsmål fra ukrainske journalister omkring korruption i forsvarsministeriet. Mandag kom det frem, at Reznikov blev forflyttet til en anden stilling, da han havde betalt overpris for feltrationer til soldater i frontlinjen.

Ukrainske bedstefædre jager Putins "flyvende knallerter"

TV 2 har besøgt Mykolajiv-området i det sydlige Ukraine. Her kæmper ukrainske bedstefædre for at uskadeliggøre iranskproducerede droner. De "flyvende knallerter" – som ukrainere har døbt dem – spreder skræk og rædsel i landet.

Læs Uffe Dreesens reportage her.

Ukraine fjerner millioner af russiske bøger

Ukraine har fjernet omkring 19 millioner bøger fra landets biblioteker, skriver vicedirektøren for det ansvarlige parlamentsudvalg, Jevhenija Kravtjuk, i en pressemeddelelse.

Bøgerne omfatter omkring 11 millioner bøger på russisk samt en lang række ukrainsksprogede bøger fra sovjettiden.

Lige nu udgør russiske bøger 44 procent af alle bøger på ukrainske biblioteker, og målet er, at balancen skal tippes endnu mere til fordel for ukrainsk litteratur, siger Jevhenija Kravtjuk.

Ukraine: Rusland omgrupperer og er gået i offensiven fem steder

I disse dage omgrupperer det russiske militær sine styrker langs frontlinjen og har iværksat offensiver i fem områder, melder den ukrainske generalstab i sin morgenopdatering.

Der er tale om følgende områder: Lyman, Bakhmut, Avdijivka, Novopavlivka (alle i Donetsk) og Kupjansk (Kharkiv).