Krigen i Ukraine

Rusland klargør tusindvis af atomsikre beskyttelsesrum

Vladimir Putins styre investerer lige nu store beløb i at renovere gamle beskyttelsesrum fra sovjettiden over hele landet.

Når man kører på en af de brede alléer i den russiske by Nizhnij Novgorod, er der ikke meget, der afslører, at der er en stor gammel bunker under jordoverfladen.

I kanten af Ulitsa Genkinoj-alléen i den russiske millionby 400 kilometer øst for Moskva står der en betonkasse, som ligner et lille hus med en hullet rusten jernplade i stedet for vinduer.

Kassen er en udluftningsskakt til en gammel bunker fra sovjettiden, og hvis man skal dømme efter betonkassens forfatning, er der ikke gjort ret meget ved den de seneste 30 år.

Men det bliver der nu.

Bystyret i Nizhnij Novgorod har nemlig afsat, hvad der svarer til 200.000 danske kroner til at renovere den gamle bunker, og fundet hvad der svarer til yderligere 2,5 millioner danske kroner til at renovere andre beskyttelsesrum i byen.

Det fremgår af en notits i det russiske medie Livenov, der 4. februar noterede, at bystyrets økonomiafdeling ville sende renoveringsprojektet i elektronisk udbud, så entreprenører kunne byde på opgaven.

Og Nizhnij Novgorod er ikke den eneste by i Rusland, hvor gamle beskyttelsesrum sættes i stand.

Det sker over hele Rusland.

Udbud på udbud

Notitser om udbud som den fra Nizhnij Novgorod er på det seneste dukket op i lokale medier i en lang række russiske byer, og ifølge det uafhængige russiske medie Moscow Times kommer idéen om at gøre beskyttelsesrummene klar fra styret i Kreml.

- I foråret tog regeringen en beslutning om at inspicere netværket af beskyttelsesrum, siger en russisk embedsmand med kendskab til renoveringsprojektet til Moscow Times.

Ifølge embedsmanden har der været holdt flere møder om sagen på regeringsniveau.

De russiske beskyttelsesrum stammer næsten alle fra sovjettiden, hvor de blev opført for at imødegå konsekvenserne af et atomangreb.

Siden 1990'erne har mange af dem stået ubrugte hen, og mange er formentlig i forfald.

- Ordren om at foretage en inspektion på stor skala for at rette op på tingene blev givet af Ministeriet for Nødsituationer, Forsvarsministeriet og andre civile ministerier, siger embedsmanden.

Hans udsagn om, at styret i Kreml har givet ordre til at sætte beskyttelsesrummene i stand, bekræftes af flere andre embedsmænd over for Moscow Times.

Hvor mange penge der investeres i at gøre beskyttelsesrummene klar igen, vides ikke med sikkerhed, men ifølge Moscow Times er det formentlig mange hundrede millioner rubler.

Et nationalt anliggende

Ordren om at istandsætte de gamle beskyttelsesrum kommer efter et år med gentagne russiske trusler om atomkrig i forbindelse med invasionen af Ukraine, og nogle måneder efter langtrækkende droner angreb russiske luftbaser flere hundrede kilometer fra frontlinjen.

Ifølge de russiske myndigheder var dronerne afsendt fra Ukraine, men ukrainerne har ikke officielt taget ansvar for angrebene.

De beskyttelsesrum, som nu renoveres, er dog bygget til at kunne modstå meget mere end de relativt små droner, som Ukraines militær råder over.

Og der udføres også renoveringsprojekter meget, meget langt fra den ukrainske grænse.

Moscow Times har talt med en embedsmand i en af Ruslands regioner i Fjernøsten, og han bekræfter over for avisen, at der renoveres beskyttelsesrum så langt væk som 7000 kilometer fra Ukraine.

- Der kom en ordre fra Moskva om at opgradere beskyttelsesrum overalt. Eftersyn og reparation, siger embedsmanden.

Brug for maling

Embedsmændenes udsagn understøttes af en lang række renoveringsprojekter, der allerede er kendt af offentligheden.

For eksempel noterede mediet 93.ru i oktober, at man renoverede 50 beskyttelsesrum i byen Krasnodar, mens mediet Govoritmoskva kunne fortælle, at et støre projekt var kommet i udbud i byen Ryazan.

- Det fremgår af dokumentet, at Ryazans civilforsvarsmyndigheder ønsker at foretage el-installatørarbejde og almindeligt byggearbejde, skriver Govoritmoskva og tilføjer, at der nok også både skal pudses vægge og males.

I byen Omsk skrev det lokale medie NGS55 i midten af januar, at man havde indført nye regler, så det bliver nemmere for udlejningsejendomme at indrette beskyttelsesrum.

Og i byen Ivanovo vil de lokale myndigheder tvinge beboere i etageejendomme til selv at betale for at indrette kældrene til beskyttelsesrum.

Der er flere eksempler end dem, der er nævnt her – faktisk kan der i skrivende stund søges flere hundrede opgaver med renovering af beskyttelsesrum frem på den russiske udbudsportal Zakupki.gov.ru.

Tilbage står spørgsmålet om, hvorfor styret i Kreml mener, at det er vigtigt at renovere beskyttelsesrum fra Den Kolde Krig.

Ifølge Abbas Gallyamov, der er tidligere taleskriver for Vladimir Putin, handler de mangle lokale renoveringsprojekter formentlig mere om at imponere styret i Kreml end om at forberede Rusland til atomkrig.

- Enhver bureaukrat forsøger at tilpasse sig det, de opfatter som den gældende agenda, siger han til Moscow Times.

Oleg Ignatov, der er analytiker ved NGO'en International Crisis Group, siger til avisen, at der formentlig også et et indenrigspolitisk signal i det.

- Efter mobiliseringen ligner opgraderingen af beskyttelsesrummene et nødvendigt træk for at vise, at man bekymrer sig om den almindelige befolkning, siger han til avisen.

Om beskyttelsesrummene nogensinde vil blive anvendt til den opgave, de er bygget til, har vi endnu til gode at se.