Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Flere børn reddet ud fra kollapsede bygninger

I Tyrkiet og Syrien finder man flere mennesker fanget i murbrokkerne, herunder børn. Det er kapløb med tiden, siger TV 2s journalist på stedet.

Et nyfødt barn, der så dagens lys for første gang, da det blev båret ud af en kollapset bygning, kommer aldrig til at møde sin nærmeste familie.

Barnet blev født i murbrokkerne fra familiens hjem i Afrin og er eneste overlevende, som redningsarbejderne har kunnet finde.

Det er desværre ikke et enestående tilfælde efter jordskælvet i grænselandet mellem Tyrkiet og Syrien. Tusindvis af bygninger kollapsede i de tidlige morgentimer, mens folk stadig lå og sov.

En nyfødt pige lader til at overleve trods en meget hård start på livet. Video: John Hiep Anh Nguyen

Mindst 7000 mennesker har mistet livet, mens mange flere er meldt savnet.

Derfor finder redningsarbejderne børn flere steder, der ikke kan slippe fri fra deres nedstyrtede hjem. Det har TV 2s journalist i Tyrkiet, Martin Selsøe Sørensen, set med egne øjne.

- Vi stod for kort tid siden og kiggede på en lille pige og hendes bror, der lå i et hulrum i en sammenstyrtet bygning. De var i live, lillebror lå og vrikkede med tæerne, mens storesøster skreg, men de sad fast, siger han.

Situationen er ”fuldstændig forfærdelig”, lyder det fra Martin Selsøe Sørensen, som fortæller, at børnenes far forgæves forsøgte at få dem ud.

- Han stod med frivillige udenfor og sørgede for, at børnene fik mad og varme tæpper, så de kunne forsøge at holde varmen. Men der er utroligt lidt, de kan gøre, siger han.

Da han forlod stedet var børnene i live, men han ved ikke, om de fortsat er det.

En anden video fra Syrien viser, hvordan redningsarbejdere redder en lille pige ud fra betonblokkene i byen Jindires.

- Din far er her. Du skal ikke være bange. Noor, se på mig. Tal til din far. Se, her er din far. Tal til din far. Tak gud for din sikkerhed. Tak gud for din sikkerhed, kan man høre redningspersonalet sige.

En video viser nu, hvordan De Hvide Hjelme redder en lille pige ud af murbrokkerne efter jordskælvet i Jindires i Syrien. Video: TV 2 NEWS

De kritiske timer

De første 72 timer efter jordskælvet, hvor mange forsvinder og har brug for akut hjælp til at overleve, er blevet beskrevet som ”kritiske” af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

FN-organet advarer om, at mere end halvdelen af den kritiske tid er gået, og at tiden er ved at løbe fra redningsarbejderne i Tyrkiet og Syrien.

I Tyrkiet er man yderligere udfordret af, at der er usædvanligt dårligt vejr, og flere steder falder der sne.

Redningsarbejderne kæmper derfor for at redde så mange som muligt så hurtigt som muligt, siger Martin Selsøe Sørensen.

- Det er virkelig, virkelig et kapløb med tiden. Redningsarbejdet er slet ikke nået ud til alle egne og alle dem, der har behov.

Et stort problem i Tyrkiets redningsarbejde er, at der i flere områder er regulær vinterstorm, som gør det besværligt at nå ud til de berørte områder.

Flere organisationer i landet frygter, at kulden i sidste ende vil føre til flere dødsfald, fordi folk fryser ihjel enten fanget under de ødelagte bygninger, eller fordi de ikke har et sted at bo længere.

Syriske hospitaler er fulde

I Syrien strømmer det ind på hospitalerne med sårede mennesker fra de jordskælvsramte områder, og en repræsentant fra Unicef i byen Aleppo siger, at sygehusene er "fuldstændig overbelastede".

- Der er familier, som har forladt deres lejligheder og huse kun iført pyjamas. Hjælpen begynder at ankomme, men situationen er meget overvældende, og behovene er meget store, siger Angela Kearney fra Unicef til CNN.

Hun fortæller videre, at der er mange børn, som er i "vildrede", fordi de først har gennemlevet krig og nu oplever jordskælvet. Angela Kearney siger, at børnene "ikke kan forstå, hvad der foregår".

Ifølge Unicef er hospitalerne fulde af patienter med traumer, brækkede knogler og sår. Nogle af menneskerne er også taget på hospitalet for at søge hjælp til psykiske traumer.

Unicef-repræsentanten fortæller videre, at omkring 200 skoler er blevet omdannet til krisecentre.

Røde Kors er også til stede i Syrien, hvor tusindvis af frivillige arbejder med at befri mennesker, som er blevet fanget under sammenstyrtede bygninger.

- Vi har omkring 3500 frivillige, som har arbejdet siden klokken halv fem i går morges. Det er hårdt at bruge hele dage på at grave folk ud af murbrokker, fortæller Pia Jensen, som er nødhjælpsarbejder for Røde Kors i Syrien, til Ritzau.