Udland

Endnu et grusomt politidrab har rystet USA, men denne gang er noget anderledes

Overalt i USA debatteres det, om det brutale drab på Tyre Nichols var racistisk motiveret, når gerningsmændene selv var sorte.

Igen og igen råbte 29-årige Tyre Nichols på sin mor, mens slagene haglede ned over ham.

- Hvad har jeg gjort? spurgte han. Uden at få svar.

Både sorte og hvide amerikanere er præget af en håbløshed

Jesper Steinmetz, USA-korrespondent, TV 2

De fem betjente blev ved med at tæske ham, indtil han ikke kunne råbe længere.

Tre dage senere døde han på hospitalet.

Det, der ligner endnu et politidrab på en uskyldig sort mand har rystet USA, men denne gang er der flere ting, som er anderledes.

Racistisk motiveret?

I flere tidligere omtalte sager har de betjente, der slog ihjel, været hvide. De fem betjente, der tæskede Tyre Nichols til bevidstløshed, var sorte.

Det har skabt stor debat i USA, for er der tale om et racistisk motiveret overfald, når gerningsmændene selv er sorte?

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er landet havnet i en diskussion om, hvordan man definerer racisme.

- Man kan argumentere for, at det her beviser, at der ikke er en sammenhæng mellem politidrab og racisme, men man kan også argumentere for, at sorte amerikanere er præget af samme kulturelle opvækst som hvide, siger han i TV 2s nyhedspodcast ’Dato’ og fortsætter:

- For mange amerikanske betjente er det udgangspunktet, at hvis man ser en sort mand på gaden, er der nok noget lusket ved ham.

Han fortæller, at mange aktivistiske amerikanere er af den opfattelse, at de sorte betjente har demonstreret, at de "er ligeså racistiske og aggressive overfor sorte mennesker som hvide betjente".

Præget af håbløshed

Amerikanernes reaktion på drabet adskiller sig også fra eksempelvis drabene på George Floyd i 2020 og Michael Brown i 2014.

Demonstrationerne i Memphis, Washington og New York er fredelige, og demonstranterne er ikke så vrede, som de plejer at være, mener Jesper Steinmetz.

Anholdelsen af Tyre Nichols

Tyre Nichols var på vej hjem til sin mor om aftenen 7. februar i Memphis, Tennessee, da en gruppe civilklædte betjente bad ham stige ud af sin bil.

Betjentene har senere forklaret, at Tyre Nichols kørte i den forkerte side af vejen og virkede høj, og at det var derfor, de stoppede ham. Det findes der ikke beviser for.

Han nåede ikke at stige ud af bilen selv, før de fem betjente hev ham ud af den.

De behandler ham fra start af meget hårdhændet. I flere af videoerne kan man høre Tyre Nichols kalde på sin mor. Man kan også høre ham gentagende gange spørge, hvad han har gjort forkert, og hvad betjentene vil have, han skal gøre. Han fik ikke noget klart svar. 

På et tidspunkt løb han fra betjentene, der hurtigt indhentede ham og begyndte at tæske ham - blandt andet sparkede de ham i ansigtet. De blev ved med at tæske ham, efter det på videoerne ligner, at han var bevidstløs.

Efter mere end 20 minutter ankommer en ambulance. Tre dage senere, 10. januar 2023, døde Tyre Nichols på hospitalet.

I stedet sørger de. De er chokerede. Og de er udmattede.

- Både sorte og hvide amerikanere er præget af en håbløshed: ’Er der slet ingen fremskridt? Hvordan kan det være, I ikke er blevet klogere?’, siger Jesper Steinmetz.

Der er heller ikke lige så mange deltagere til demonstrationerne som der plejer at være.

- Det er et sørgeligt bevis på, hvor indgroet en del det er af den amerikanske dagligdag, fortæller Jesper Steinmetz.

Men der er også enkelte lyspunkter at finde i reaktionerne på drabet, mener han.

Hurtig reaktion

Eksempelvis den hastige og fordømmende reaktion på drabet fra politichefen i Memphis, Cerelyn Davis.

- Hun er i chok, forargelse og væmmelse over, at hendes egne ansatte opfører sig så umenneskeligt og ude af trit med korrekt politiopførsel. Det siger hun offentligt, hvilket er usædvanligt, fordi cheferne ofte er tilbageholdende med at udtale sig og tage offentlighedens parti, siger Jesper Steinmetz.

Det var også Cerelyn Davis, der offentliggjorde de i alt fire videoer af overfaldet på Tyre Nichols. Hun har fyret de fem betjente, der overfaldt ham og nedlagt den specialenhed, de tilhørte.

Ifølge Jesper Steinmetz er det et positivt fremskridt, at der overhovedet er videoer af episoden at fremvise.

Perspektiv

Hvem var Tyre Nichols?

Tyre Nichols med sin datter. Hun var fire år gammel, da han døde.

Da Tyre Nichols døde 10. januar 2023, var han 29 år gammel. Han efterlod sig en datter på fire.

Han arbejdede med fragt for FedExog var ifølge Jesper Steinmetz et kreativt menneske, der skatede og fotograferede i sin fritid.

- Han har ingen kriminel fortid, så han var en sort mand på det forkerte tidspunkt på det forkerte sted. Han var glad for at fotografere, og kort før politiet stopper ham 7. januar har han været ude og fotografere solnedgangen i Memphis, fortæller han.

På grund af tidligere episoder er det nemlig blevet et krav, at betjente skal have kropskameraer på sig. Kropskameraerne skal dokumentere politiets interaktioner med de amerikanske borgere, så man ikke havner i en situation, hvor en hvid betjent og en sort mand skal i retten sammen uden ordentligt bevismateriale. Det falder sjældent ud til den sorte mands fordel, siger Jesper Steinmetz.

- Det er også en ny og klar forbedring i forhold til for ti år siden, at politichefen hurtigt og resolut var ude at tage afstand, fyrede betjentene hurtigt, der blev rejst sigtelse og hun fordømte det offentligt, understreger Jesper Steinmetz.

Detaljer vil gavne betjentene

I den kommende retssag mod de fem betjente - Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III, Desmond Mills Jr. og Justin Smith - er der en ting, Jesper Steinmetz vil lægge særligt mærke til.

- Jeg tror, vi skal forberede os på, at sagen som tiden går bliver mere nuanceret. Der vil komme detaljer ud, som gavner betjentene, siger han.

Han understreger, at overfaldet ikke kan forsvares, men at nye oplysninger vil stille sagen i et andet lys.

- Der er en meget ensidig mediedækning mens sagen står på, men i retten vil vi få nuancer oplyst, der stiller Tyre Nichols i et mindre favorabelt lys, og så vil sagen igen bidrage til mistillid mellem hvide og sorte, afslutter Jesper Steinmetz.

Du kan høre mere om drabet på Tyre Nichols i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.