Endnu et grusomt politidrab har rystet USA, men denne gang er noget anderledes
Overalt i USA debatteres det, om det brutale drab på Tyre Nichols var racistisk motiveret, når gerningsmændene selv var sorte.
Igen og igen råbte 29-årige Tyre Nichols på sin mor, mens slagene haglede ned over ham.
- Hvad har jeg gjort? spurgte han. Uden at få svar.
De fem betjente blev ved med at tæske ham, indtil han ikke kunne råbe længere.
Tre dage senere døde han på hospitalet.
Det, der ligner endnu et politidrab på en uskyldig sort mand har rystet USA, men denne gang er der flere ting, som er anderledes.
Racistisk motiveret?
I flere tidligere omtalte sager har de betjente, der slog ihjel, været hvide. De fem betjente, der tæskede Tyre Nichols til bevidstløshed, var sorte.
Det har skabt stor debat i USA, for er der tale om et racistisk motiveret overfald, når gerningsmændene selv er sorte?
Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er landet havnet i en diskussion om, hvordan man definerer racisme.
- Man kan argumentere for, at det her beviser, at der ikke er en sammenhæng mellem politidrab og racisme, men man kan også argumentere for, at sorte amerikanere er præget af samme kulturelle opvækst som hvide, siger han i TV 2s nyhedspodcast ’Dato’ og fortsætter:
- For mange amerikanske betjente er det udgangspunktet, at hvis man ser en sort mand på gaden, er der nok noget lusket ved ham.
Han fortæller, at mange aktivistiske amerikanere er af den opfattelse, at de sorte betjente har demonstreret, at de "er ligeså racistiske og aggressive overfor sorte mennesker som hvide betjente".
Præget af håbløshed
Amerikanernes reaktion på drabet adskiller sig også fra eksempelvis drabene på George Floyd i 2020 og Michael Brown i 2014.
Demonstrationerne i Memphis, Washington og New York er fredelige, og demonstranterne er ikke så vrede, som de plejer at være, mener Jesper Steinmetz.
I stedet sørger de. De er chokerede. Og de er udmattede.
- Både sorte og hvide amerikanere er præget af en håbløshed: ’Er der slet ingen fremskridt? Hvordan kan det være, I ikke er blevet klogere?’, siger Jesper Steinmetz.
Der er heller ikke lige så mange deltagere til demonstrationerne som der plejer at være.
- Det er et sørgeligt bevis på, hvor indgroet en del det er af den amerikanske dagligdag, fortæller Jesper Steinmetz.
Men der er også enkelte lyspunkter at finde i reaktionerne på drabet, mener han.
Hurtig reaktion
Eksempelvis den hastige og fordømmende reaktion på drabet fra politichefen i Memphis, Cerelyn Davis.
- Hun er i chok, forargelse og væmmelse over, at hendes egne ansatte opfører sig så umenneskeligt og ude af trit med korrekt politiopførsel. Det siger hun offentligt, hvilket er usædvanligt, fordi cheferne ofte er tilbageholdende med at udtale sig og tage offentlighedens parti, siger Jesper Steinmetz.
Det var også Cerelyn Davis, der offentliggjorde de i alt fire videoer af overfaldet på Tyre Nichols. Hun har fyret de fem betjente, der overfaldt ham og nedlagt den specialenhed, de tilhørte.
Ifølge Jesper Steinmetz er det et positivt fremskridt, at der overhovedet er videoer af episoden at fremvise.
På grund af tidligere episoder er det nemlig blevet et krav, at betjente skal have kropskameraer på sig. Kropskameraerne skal dokumentere politiets interaktioner med de amerikanske borgere, så man ikke havner i en situation, hvor en hvid betjent og en sort mand skal i retten sammen uden ordentligt bevismateriale. Det falder sjældent ud til den sorte mands fordel, siger Jesper Steinmetz.
- Det er også en ny og klar forbedring i forhold til for ti år siden, at politichefen hurtigt og resolut var ude at tage afstand, fyrede betjentene hurtigt, der blev rejst sigtelse og hun fordømte det offentligt, understreger Jesper Steinmetz.
Detaljer vil gavne betjentene
I den kommende retssag mod de fem betjente - Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Emmitt Martin III, Desmond Mills Jr. og Justin Smith - er der en ting, Jesper Steinmetz vil lægge særligt mærke til.
- Jeg tror, vi skal forberede os på, at sagen som tiden går bliver mere nuanceret. Der vil komme detaljer ud, som gavner betjentene, siger han.
Han understreger, at overfaldet ikke kan forsvares, men at nye oplysninger vil stille sagen i et andet lys.
- Der er en meget ensidig mediedækning mens sagen står på, men i retten vil vi få nuancer oplyst, der stiller Tyre Nichols i et mindre favorabelt lys, og så vil sagen igen bidrage til mistillid mellem hvide og sorte, afslutter Jesper Steinmetz.
Du kan høre mere om drabet på Tyre Nichols i dagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.