Dansk beredskab skal koordinere redningsarbejde i Tyrkiet
36 udsendte vil den kommende tid kunne indkvarteres i telte, som danske beredskabsfolk hjælper med at opsætte.
Dansk beredskab sender tirsdag et hold til Tyrkiet, der skal hjælpe med redningsarbejdet efter mandagens jordskælv, som har kostet mindst 5000 mennesker livet i Tyrkiet og Syrien og kvæstet langt flere.
I alt sendes omkring 12 tekniske specialister til Tyrkiet fra Danmark, Finland og Sverige.
Det skriver Beredskabsstyrelsen, der står i spidsen for det udsendte hold, i en pressemeddelelse.
Skal sørge for gode arbejdsforhold
De nordiske beredskabsfolk får i Tyrkiet en koordinerende rolle.
Generelt skal de være med til at sikre kommunikations- og forsyningslinjer, så nødhjælp kan komme hen til de berørte områder.
Holdet skal blandt andet være med til at oprette en slags base, så de mange nødhjælpsarbejdere, der i disse dage rejser til Tyrkiet og Syrien i stor stil, har et sted, hvor nødhjælpen kan koordineres fra.
Derfor kommer dagene til at gå med at opsætte telte, generatorer og varmekanoner, hvor minimum 36 udsendte kan indkvarteres. Det skal også gøres sikkert i forhold til efterskælv og fare for sammenstyrtning af bygninger.
Til DR siger Lars Mikkelsen, der er sektionschef i Beredskabsstyrelsen, at holdet kommer til at sørge for, at de får de arbejdsforhold, der skal til.
- Vi hjælper med at få booket biler, hjælper dem rundt og sørger for, at de får lidt at spise, så de kan koncentrere sig om arbejdet.
- Vi andre er også uddannet i at gøre det samme arbejde, men her vælger vi at køre støttefunktionen til dem, for det er vigtigt, at de kan arbejde maksimalt, siger han til DR.
Leder efter savnede i murbrokkerne
Fra mange steder i Europa er redningshold siden mandag blevet sendt afsted mod Tyrkiet og Syrien, efter at det første voldsomme jordskælv, der målte 7,8, ramte natten til mandag.
Syrien og Tyrkiet er ved at få overblik over, hvor omfattende ødelæggelserne er, og hvor mange der er påvirket og omkommet.
Tirsdag lyder de officielle tal, at over 5000 mennesker er døde i de to lande. Flere end 24.000 mennesker er kvæstet.
Imens leder redningshold fortsat efter overlevende og savnede i murbrokkerne fra de flere tusinde bygninger, som er kollapset.
I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet beskriver udviklingsminister Dan Jørgensen (S) ødelæggelserne som "altoverskyggende":
- Tast-enheden vil være med til at forstærke koordineringen af den humanitære indsats på jorden, så de mange humanitære aktører, der er til stede, kan redde ofrene ud af murbrokkerne så hurtigt som muligt.
- Det er vigtigt, at vi handler hurtigt, da de næste timer og dage er afgørende. Det er derfor godt, at Danmark kan være hurtigt ude, når behovet er stort, siger han.
Det fremgår ikke, præcis hvor holdet rejser hen. Men udsendelsen er koordineret gennem EU-systemet.
Holdet er en såkaldt Tast-enhed. Det står for "Technical Assistance and Support Team". Det nordiske hold har en baggrund inden for logistik, it og telekommunikation.
/ritzau/