Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Oldtidsslot styrtet sammen: - Det er den dybe verdenshistorie, der ligger i det område

Jordskælvet har ramt verdens kulturhistoriske korsvej, siger arkæolog med speciale i Mellemøsten.

Et mange tusinde år gammelt slot meldes ødelagt i det kraftige jordskælv, der ramte det sydlige Tyrkiet natten til mandag.

Det skriver flere tyrkiske og internationale medier.

Slottet stod oprindeligt færdig omkring år 565 i det daværende Byzantiske Rige, og er opført på befaling af kejseren Justinianus.

Billeder fra stedet viser, at slottets mure flere steder er ødelagte og byggestenene er faldet ned på jorden.

Gaziantep Slot ligger på en bakke i midten af byen af samme navn.

Stedet blev oprindeligt grundlagt som en udkigspost af anatolske oldtidsfolk og siden udbygget flere gange af romerne og byzantinerne.

Arkæolog: Den dybe verdenshistorie ramt

Ifølge arkæolog med speciale i Mellemøsten og lektor ved Københavns Universitet Ingolf Thuesen er Gaziantep Kalesi fatisk ikke et slot, men en ringmur udstyret med tårne.

Han forklarer, at muren er et klassisk eksempel på den type arkitektur, der er kendetegnende for området med et citadel eller anden fæstning bygget på toppen af en bakke, så det var nemmere at beskytte.

Strukturen i Gaziantep kan ifølge Ingolf Thuesen spores 4000 år tilbage, til 2000 år før vores tidsregning, hvor oldtidsfolket hittitterne holdt til i området.

Ifølge Ingolf Thuesen er hele området for jordskælvet et utroligt rigt område, når det kommer til verdens kulturarv, da det har været hjemsted for fortidens store civilisationer - Mesopotamien samt de assyriske, babylonske, byzantiske og osmanniske riger.

Det er den dybe verdenshistorie, der ligger i det område

Ingolf Thuesen, arkæolog

- Området, hvor jordskælvet har ramt, er på mange måder en kulturhistorisk korsvej, fordi alle verdenshistoriens store civilisationer er kommet igennem området. Du kan aflæse verdenshistorien direkte igennem denne del af Mellemøsten, siger han.

Han forklarer, at den historiske handelsrute kaldet silkevejen, gik igennem området og forbandt Asien med Europa og Afrika. Derfor har området været centrum for kulturudveksling, handel og krige.

- Det er den dybe verdenshistorie, der ligger i det område, hvor man gennem tusinder af år har sloges om kontrol over handelsruter og ressourcer, siger han.

Ikke bekymret over ødelæggelsen

Selvom jordskælvet har ødelagt ældgamle strukturer i et endnu ukendt omfang er det ikke noget, der giver anledning til stor ærgrelse hos Ingolf Thuesen.

Jordskælv er noget, der sker og er sket mange gange igennem verdenshistorien.

- Vi har som sådan ikke tabt noget ved at en mur er kollapset. Det kan rekonstrueres, hvis man er dygtig, siger han.

Danmark tilbyder hjælp

Jordskælvet, der ramte det sydlige Tyrkiet natten til mandag er ifølge landets præsident Recep Tayyip Erdogan det største siden jordskælvet i 1939.

Jordskælvet, der ramte i Erzincan i 1939 blev målt til 7,8, ligesom mandagens jordskælv. Cirka 32.700 mennesker omkom i forbindelse med jordskælvet i 1939.

Omkring kl. 12 dansk tid ramte endnu et kraftigt efterskælv cirka 70 kilometer nord for det område, der natten til mandag blev ramt.

I skrivende stund er det samlede dødstal for mandagens jordskælv 1472.

45 lande har indtil videre tilbudt hjælp med redningsarbejdet, oplyser præsident Erdogan. Deriblandt Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), der på Twitter skriver, at Danmark er klar til at hjælpe.

- Vores dybeste medfølelse og tanker går til de, der er berørt og lider, skriver statsministeren blandt andet.