Udland

Her forsvandt et helt boligkvarter, mens folk sov

Nye fotos viser omfattende ødelæggelser efter jordskælvet i Tyrkiet. I Hatay-provinsen er et område med boligblokke jævnet med jorden.

Det jordskælv, som ramte Tyrkiet tidligt mandag morgen, var så kraftigt, at hele kvarterer med boligblokke er blevet jævnet med jorden.

Billederne fra Hatay efter jordskælvet får blodet til at fryse til is

Sözcü, tyrkisk avis

Luftfotos fra det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency viser, at mindst ni boligblokke på fem etager hver er styrtet sammen under eller efter jordskælvet, der fandt sted klokken 04.19 lokal tid.

På billederne, der er fra Tyrkiets sydøstlige Hatay-provins, ses boligblokke ligge i ruiner, mens enkelte er blevet stående.

Antallet af mennesker, der er omkommet eller ligger levende begravet i ruinerne, har de tyrkiske myndigheder endnu intet overblik over.

Mandag eftermiddag sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, at mindst 912 er omkommet, men det tal ventes at stige i takt med, at folk bliver gravet frem fra under ruinerne.

Mandag eftermiddag gik billederne af de ødelagte boligblokke viralt blandt tyrkere på Twitter, fordi opmærksomme iagttagere bemærkede, at der overhovedet ikke ses noget redningsmandskab på billederne, der formentlig er taget flere timer efter, at katastrofen indtraf mandag morgen.

- På billederne fra regionen fremgår det, at der ikke er eftersøgnings- og redningsarbejde i gang mange steder. Hvert sekund tæller. Det fremgår af billederne fra AA, at der ikke er sat noget i værk i Hatay, skriver den tyrkiske journalist Timur Soykan på Twitter.

Området med de ødelagte boligblokke ligger i en forstad til byen Antakya i det sydøstlige Tyrkiet – og satellitfotos viser, hvordan kvarteret så ud, inden jordskælvet ramte.

I flere tyrkiske medier fremhæves de ødelagte boligblokke i Güzelburc-kvarteret lige nu som et af de steder, hvor tragedien ser ud til at have ramt hårdest.

- Billederne fra Hatay efter jordskælvet får blodet til at fryse til is, skriver den tyrkiske avis Sözcü for eksempel i sin omtale af dem.

Avisen Enson Haber bringer også billederne og skriver, at folk i boligblokkene desperat forsøger at grave sig selv og deres pårørende ud.

Op mod 600 boliger er ifølge avisen Cumhuriet blevet ødelagt i blokkene i Güzelburc-kvarteret, og ifølge avisens oplysninger er det lykkedes flere at slippe med livet i behold, fordi de nåede at søge tilflugt på kvarterets sportsplads, inden bygningerne styrtede sammen.