Krigen i Ukraine

Drone eksploderer i russisk by 150 kilometer fra Moskva, siger guvernør

Meldingen om angrebet kommer, samtidig med at Ukraine har fået nye langtrækkende raketter fra USA.

En drone er tidligt mandag morgen eksploderet omkring 150 kilometer fra Ruslands hovedstad, Moskva.

Det oplyser guvernøren i den russiske region Kaluga, Vladislav Shapsha, ifølge Kyiv Post.

- I aften hørte beboere i udkanten af ​​Kaluga en poppende lyd. Det blev fastslået, at klokken 05.00 i en skov nær byen eksploderede en drone i luften i en højde af 50 meter, skriver guvernøren på beskedtjenesten Telegram.

Det er første gang, at et formodet ukrainsk angreb er registeret så tæt på regeringskvarteret Kreml i Moskva, skriver Kyiv Post.

Det er fortsat uklart, hvad dronens mål har været, og om angrebet var succesfuldt.

Ukraine har endnu ikke kommenteret de russiske påstande om droneangrebet.

Kreml udstyret med luftforsvar

Det er efter alt at dømme kommet bag på russerne, at Ukraine er i stand til at ramme mål så dybt inde i Rusland. Det har fået russerne til at installere luftforsvar på udvalgte steder i hovedstaden Moskva.

I januar blev det således rapporteret, at flere regeringsbygninger, inklusive præsident Vladimir Putins bolig, var blevet udstyret med luftforsvarssystemer.

Det er langt fra første gang, at Ukraine rammer mål på russisk territorium. Natten til 2. juledag sidste år blev den russiske Engels-luftbase 730 kilometer sydøst for Moskva angrebet af en ukrainsk drone. Luftbasen bliver brugt til at iværksætte angreb mod Ukraine.

Dronen blev skudt ned i lav højde, mens den nærmede sig militærbasen i Saratov-regionen. Tre russiske soldater mistede livet, efter de blev ramt af vragrester fra dronen.

Nye langtrækkende raketter til Ukraine

Meldingen om angrebet i Kaluga mandag kommer samtidig med, at Ukraine har fået nye langtrækkende raketter fra USA.

Men de nye raketsystemer vil ikke blive brugt til at ramme russisk territorium. Det siger landets forsvarsminister, Oleksii Reznikov, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I stedet lover Ukraine, at landet kun vil angribe russiske styrker i besatte områder i Ukraine.

- Vi melder altid officielt ud til vores partnere, at vi ikke vil bruge våben leveret af udenlandske allierede til at skyde på russisk territorium, siger forsvarsministeren på et pressemøde.

Men nu har Ukraine vist, at de kan ramme russiske områder på andre måder.

Fredag bekræftede USA, at landet vil sende en stor ny våbenpakke med en værdi på godt 15 milliarder danske kroner til Ukraine. Heri indgår blandt andet GLSDB-raketsystemer, der fordobler Ukraines nuværende raket-rækkevidde til 150 kilometer.