Dødstallet vokser time for time efter jordskælv – hundredvis af bygninger styrtet sammen

I flere lande er der dødsofre for særdeles kraftigt jordskælv. Tyrkiet beder om international hjælp.

Omkring 1400 meldes nu døde i Tyrkiet og Syrien under et kraftigt jordskælv, som natten til mandag har ramt det sydlige Tyrkiet. Flere end 5000 er kommet til skade.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der monitorerer jordskælv på verdensplan, oplyser, at skælvet ramte klokken 04.17 lokal tid med en beregnet størrelse på 7,8.

Jordskælvet kunne også mærkes i Cypern, Libanon og Syrien, og flere efterskælv har ramt regionen

Tyrkiet har erklæret en alarmtilstand på niveau fire, som også udløser en opfordring til det internationale samfund om at komme med hjælp. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Italien har desuden udstedt et tsunami-varsel som følge af jordskælvet.

Verdenssundhedsorganisationen WHO udtrykker bekymring for de områder i Tyrkiet, som endnu ikke har givet lyd fra sig. Video: TV 2 NEWS

Flere sammenstyrtede bygninger

Mandag morgen er der langtfra fuldt overblik over situationen, men dødstallene stiger løbende i både Tyrkiet og Syrien.

I flere provinser i Tyrkiet er der mange kollapsede bygninger. Det gælder både Osmaniye-provinsen, Diyarbakir-provinsen og Malatya-provinsen. I sidstnævnte er mindst 140 bygninger styrtet sammen, oplyser guvernør Hulusi Sahin ifølge nyhedsbureauet AP.

Beredskab og Tyrkiets indenrigsministerium har sendt redningsarbejdere ud for at grave folk ud af murbrokkerne. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Video: TV 2 NEWS

Varede et minut

Det står klart, at jordskælvet har kunnet mærkes i et stort område.

Det syriske civilforsvar melder på Twitter om flere kollapsede beboelsesbygninger i landets nordvestlige del. Der er også erklæret krisetilstand. Det skriver avisen The New York Times.

Flere øjenvidner i regionen melder om rystelser.

- Borgere i Libanon, Syrien, Cypern og Israel melder om at have mærket et jordskælv klokken 03.20 Beirut-tid, skriver Timour Azhari, som er journalist for nyhedsbureauet Reuters og befinder sig i Beirut, på Twitter.

Billeder fra den tyrkiske tv-kanal TRT viser, at folk er gået ud på snedækkede gader. Det skriver Reuters.

Jordskælvet varede omkring et minut og ødelagde mange vinduer ifølge et Reuters-vidne.

Tyrkiet er en af verdens mest aktive jordskælvszoner.

Skælvet natten til mandag blev efterfulgt af et skælv med en beregnet størrelse på 6,7. Det fandt sted 11 minutter efter det første jordskælv ifølge USGS.

Jordskælv i Tyrkiet gennem tiden

Da et jordskælv indtraf nær den tyrkiske by Gaziantep natten til mandag, strøg det med en beregnet størrelse på 7,8 ind på den øverste ende af listen over de kraftigste jordskælv i tyrkisk historie.

Her kan du læse dig ind på tidligere jordskælv i moderne tyrkisk historie.

1939 ved Erzincan, beregnet størrelse på 7,8

I 1939 blev et jordskælv målt til en beregnet størrelse på 7,8 ved den tyrkiske by Erzincan. Cirka 32.700 mennesker omkom i forbindelse med jordskælvet.

1912 ved Murefte, beregnet størrelse på 7,8

Et jordskælv ved den tyrkiske by Murefte blev i 1912 målt til en beregnet størrelse på 7,8. Cirka 2800 mennesker omkom.

1999 ved Izmit, beregnet størrelse på 7,6

Jordskælvet fra 1999 ved Izmit i det nordvestlige Tyrkiet er blandt de mest kendte jordskælv i tyrkisk historie. Det blev målt til en beregnet størrelse på 7,6 og kostede 17.118 mennesker livet.

1942 ved Niksar og Erbaa, beregnet størrelse på 7,6

Et jordskælv ved de nordtyrkiske byer Niksar og Erbaa kostede i 1942 4000 mennesker livet. Skælvet blev målt til en beregnet størrelse på 7,6.

1943 ved Ladik, beregnet størrelse på 7,6

Året efter skælvet ved Niksar og Erbaa indtraf et lignende jordskælv i samme region. Det kostede igen 4000 mennesker livet og blev ligeledes målt til en beregnet størrelse på 7,6.

Kilde: Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS)/Ritzau