Desperat nødråb fra levende begravet kvinde på Twitter: - Red mig!
Under murbrokkerne i Tyrkiet sender indespærrede mennesker nu beskeder ud på sociale medier i håb om, at nogen vil hjælpe dem ud.
Beskeden var kort.
"Red mig", stod der.
Den korte tekst blev lagt på Twitter klokken 04.53 om morgenen mandag 6. februar 2023 sammen med et foto.
På billedet ser man et halvt kvindeansigt kigge frem fra et virvar af murbrokker, gulvtæpper og spånplader.
Ansigtet tilhører en tyrkisk kvinde, der hedder Aysel Yeral, og som i nat blev fanget under ruinerne, da den bygning, hun befandt sig i, styrtede sammen under det kraftige jordskælv i Tyrkiet.
Hendes seneste tweet er fra klokken 04.59, hvor hun skriver, at hun befinder sig på den modsatte side af vejen fra politistationen i Antakya.
- Jeg er under murbrokkerne, og jeg venter på hjælp, lød det fra hende, inden telefonen blev tavs.
Aysel Yerals besked er blot én blandt mange, der i løbet af de seneste timer er dukket op på sociale medier efter jordskælvet.
Nødråb fra murbrokkerne
Mens antallet af døde og savnede bare stiger og stiger, bruger flere af ofrene nemlig deres stemmer på sociale medier til at råbe om hjælp.
Nødråbene er så mange, at de har fået deres eget hashtag på Twitter – #enkazaltındayım – som betyder "Jeg er under ruinerne".
Nogle af dem er ansigtsløse optagelser, hvor ofrene ganske kort siger, hvor de er, mens de viser deres omgivelser.
For eksempel en video, hvor afsenderen har skrevet "Jeg er i Adalya" hen over billederne fra hans ufrivillige indespærring.
- Jeg kan ikke komme ud. Jeg er på Alitaşı Mahallesi-gaden nummer 1203. Hjælp mine venner, vi har brug for en ambulance. Gør noget, ellers dør jeg, siger afsenderen af videoen, der nu deles flittigt af tyrkere på Twitter.
Red børnene
Et andet af de billeder, der deles igen og igen, er angiveligt fra hospital Antakya.
- Alt er styrtet sammen i Defne-hospitalet i Antakya. Vi er fanget på syvende etage, der er spædbørn på intensivafdelingen. For guds skyld, red børnene, står der på billedet.
Andre af de indespærrede og levende begravede får hjælp fra pårørende, som deler beskeder for dem.
Far er væk
Som for eksempel Onur Salim Torunc, der deler et skærmbillede med tekstbeskeder fra en person, der savner sin far.
- Har du hørt fra din far? spørger Onur Salim Torunc.
- Der kommer ikke lyde ud længere, svarer personen.
- Måske er han faldet i søvn, svarer Onur Salim Torunc.
- Min far er væk. Jeg kunne ikke redde ham, lyder svaret, hvorefter personen deler en adresse i Antakya.
En livreddende app
Andre steder har de pårørende modtaget mere end tekstbeskeder.
For eksempel i byen Kahramanmaras, hvor en Twitter-bruger, som kalder sig Ahmet, er nervøs for sin kammerat Enes Ciftcioglu.
Ahmet deler en video, hvor man kan se kammeratens ene ben, mens han fortæller, at der ikke længere er livstegn hos en af de personer, han er indespærret sammen med.
Også her oplyser den indespærrede person sin adresse.
Myndighederne i Tyrkiet har bemærket muligheden for at redde menneskeliv ved at kigge på de sociale medier, og ifølge avisen Haber Turk opfordres alle til at hente redningsberedskabets app, der er i stand til at registrere, hvor folk befinder sig, selvom batteriet løber tør for strøm.
Om den indespærrede kvinde Aysel Yeral, der forsøgte at tilkalde hjælp ved at dele en selfie med sine ganske få følgere på Twitter, har hentet appen, vides ikke.
Hun er ikke en af Twitters mest aktive brugere, og hendes konto havde næsten ingen følgere, så i første omgang var der ikke særlig stor sandsynlighed for at hendes tweet blev bemærket.
Men Aysel Yeral gjorde noget ret smart for at blive bemærket.
I stedet for bare at skrive sit nødråb ud på sin egen konto svarede hun på tweets om katastrofen fra to kendte tyrkiske musikere, som har rigtig mange følgere.
Her blev billedet straks bemærket og er i skrivende stund set seks millioner gange.
En af musikerne, Haluk Lavent, har også bemærket det og skriver til Aysel Yeral, at hun skal holde modet oppe.
- Kære Aysel, spar på strømmen. Myndighederne er på vej, skriver han.