Jordskælv i Tyrkiet og Syrien

Dansker blev vækket af rystelser: Min datter løb mod mig med et skrig

Både jordskælv og efterskælv kunne mærkes i Sivas 250 kilometer fra Gaziantep. Det fortæller et øjenvidne.

Tidligt mandag morgen blev Aysenur Alev-Yilmaz vækket af rystelser, da hendes seng rokkede frem og tilbage.

- Jeg hørte støj fra de andre værelser og sprang ud af sengen. Her så jeg min tiårige datter løbe mod mig med et skrig, fortæller Aysenur Alev-Yilmaz.

Hun er født og opvokset i Danmark, men flyttede til Tyrkiet i 2014. I dag bor hun i den tyrkiske by Sivas, omkring 250 kilometer fra Gaziantep, hvor et jordskælv ramte mandag klokken 04.17 lokal tid.

Elevator styrtet ned

Skælvet er beregnet til at have en størrelse på 7,8 og er et af de kraftigste, som har ramt området i mindst et århundrede. Dødstallet har mandag formiddag passeret 1300 mennesker.

Aysenur Alev-Yilmaz bor på 12. etage i en etageejendom med sin mand og datter. Ude i opgangen hørte de, at andre af ejendommens beboere skyndte sig ud, og de fulgte hurtigt efter.

- Vi tog trapperne ned, og dernede så vi, at den ene elevator var røget ned i garageetagen, og døren var sprunget op. Den må være faldet ned, siger hun.

Vi er meget bange for efterskælvene

Aysenur Alev-Yilmaz

De kørte hen til den lokale moské, fordi der er en stor parkeringsplads og ingen høje bygninger i nærheden.

Parkeringspladsen ved moskéen var næsten fyldt op, og Aysenur Alev-Yilmaz vurderer, at der var over 200 biler.

Her sad familien i omkring fire timer, indtil de følte sig sikre på, at efterskælvene var overstået. I den periode tjekkede de konstant deres telefoner for at få opdateringer om situationen.

- Vi var meget stressede og prøvede at forstå, hvad vi skulle gøre. Det sneede voldsomt, og mange mennesker uden biler gik ind i moskéen, der var blevet åbnet, fortæller Aysenur Alev-Yilmaz.

- Vi kunne føle efterskælvene i bilen. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det har været der, hvor det ramte.

Klokken 08 kørte familien tilbage til sin lejlighed.

- Vi er meget bange for efterskælvene. Vi har vores jakker og en taske pakket, så vi er klar til at løbe ud igen, siger Aysenur Alev-Yilmaz.