Kina i "stærk protest" over USA's nedskydning af "spionballon"

Luftballonen blev lørdag aften dansk tid skudt ned af et amerikansk kampfly.

Kina er "stærkt utilfreds" og kommer med en "stærk protest" over USA's nedskydning af en kinesisk luftballon på afveje.

Det skriver det kinesiske udenrigsministerium søndag i en udtalelse.

- Kina udtrykker sin stærke utilfredshed og protest over USA's magtanvendelse til at angribe et ubemandet civilt luftfartøj, skriver det kinesiske udenrigsministerium og tilføjer, at skibets overflyvning over USA var et "fuldstændigt uheld".

Kina fremhæver desuden, at skibet var til civilt brug, og at USA allerede havde konkluderet, at ballonen ikke var en militær trussel.

- Under disse omstændigheder er det klart, at reaktionen med brug af væbnet magt er overdreven og et alvorligt brud på international praksis, skriver ministeriet ifølge The New York Times.

Spionballon

Luftballonen blev lørdag aften dansk tid skudt ned ud for den amerikanske østkyst ved delstaten South Carolina, efter at ballonen på størrelse med tre rutebusser i flere dage har svævet over USA i 18 kilometers højde.

Amerikanske medier har omtalt den som en ”overvågningsballon” og en ”spionballon”. Ifølge amerikanske myndigheder har den ulovligt overfløjet militært sensitive områder i hele Nordamerika.

Kina har afvist, at der er tale om en ”spionballon”, og sagen har øget spændingerne mellem USA og Kina.

Som konsekvens af luftballonens færd hen over USA, har den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, udskudt sit planlagte besøg i Kina, der skulle have fundet sted denne weekend.

Lyn-analyse

Det her kommer til at præge forholdet mellem USA og Kina i lang tid fremover. 

PĂĄ den ene side bliver det af nogle opfattet som pinligt og ydmygende for USA, at de lod en kinesisk spionballon svæve over landet i dagevis. PĂĄ den anden side har den amerikanske nedskydning af spionballonen ogsĂĄ udstillet kineserne.

Der er ingen tvivl om, at når Blinken får gennemført sit udskudte besøg i Kina - og det vil han gøre på et tidspunkt - så vil "ballongate", som det allerede er begyndt at blive kaldt, præge dagsordenen ved det møde.

 

Fordi amerikanerne anklager Kina for spionage, mener Kina, at USA driver smædekampagne og opildner til splid.

Taiwan utilfreds med Kina

Også Taiwan er stærkt utilfreds med Kinas ballonflyvning. Efter den kinesiske udtalelse søndag har Taiwans udenrigsminister udtalt sig i kritiske vendinger. Han mener ikke, at det internationale samfund skal tolerere kinesernes overflyvninger.

- Sådanne handlinger fra den kinesiske regering strider imod international lovgivning, krænker andre landes luftrum og deres suverænitet, siger udenrigsministeren ifølge CNN.

Taiwan har ifølge udenrigsministeren selv haft uønsket besøg af kinesiske luftballoner. I september 2021 og februar 2022 skulle kinesiske balloner brugt til "metrologiske observationer" have fløjet over den selvstyrede ø.

Det er uvist, om det er samme type balloner som den netop nedskudte over USA.

På baggrund af den seneste flyvning over USA kræver Taiwan, at den kinesiske regering indstiller den slags adfærd, der griber ind i andre lande og forårsager regional ustabilitet "med det samme".

Endnu en ballon?

Noget tyder dog på, at der kan være endnu en luftballon på afveje.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, oplyste fredag, at den luftballon, som befandt sig over amerikansk luftrum, ikke var den eneste formodede kinesiske luftballon, USA havde kendskab til.

- Vi får meldinger om en ballon, som er på vej over Latinamerika. Vi anser den lige nu for at være endnu en kinesisk overvågningsballon, sagde Pentagon-pressesekretær Patrick Ryder i en udtalelse til CNN.

Det sydamerikanske land Colombia har bekræftet, at der er observeret endnu et ballonlignende objekt over Colombia. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Objektet, der blev opdaget i den nordlige del af landet, havde "egenskaber, der minder om en ballons" og bevægede sig med en gennemsnitlig fart på 25 knob.

Colombia arbejder nu sammen med andre lande om at fastslĂĄ, hvor objektet kommer fra. Kinas regering har ikke udtalt sig om den formodede anden luftballon.

Også Costa Rica bekræfter, at de tidligere på ugen har set en stor, hvid observationsballon over hovedstaden San Jose, og at ballonen ifølge myndighederne "ikke stammer fra Costa Rica." Det skriver CNN.

Spionage eller vejrobservationer?

Det kinesiske udenrigsministerium pĂĄstĂĄr, at ballonen over USA udelukkende har tjent civile formĂĄl i form af vejrobservationer og anden forskning. Men den opfattelse deler USA ikke.

Efter kineserne har luftet deres utilfredshed, er en højtstående amerikansk embedsmand kommet med et modsvar. Embedsmanden siger til CNN, at USA er "sikre på", at ballonen havde til formål at "overvåge følsomme militærområder".

USA påpeger, at kineserne kan manøvre luftballonen til at overflyve specifikke lokationer ved hjælp af små motorer og propeller, som man har kunne se på videoer.

Han påstår ifølge CNN yderligere, at Kina har brugt den slags overvågningsballoner "i årevis".

Nedskydning godkendt onsdag

Luftballonen blev lørdag aften dansk tid skudt ned af et amerikansk kampfly af typen F-22.

Lyn-analyse

Nu er en intens jagt på vragresterne gået igang ud for den amerikanske østkyst. Amerikanerne ønsker naturligvis at få fingre i så meget af de kinesiske udstyr, der var installeret på ballonen som muligt.

Amerikanerne har forlængst fastslĂĄet, at ballonen har efterretnings- og overvĂĄgningsudstyr, der intet har med indsamling af vejr og meteorologi at gøre – sĂĄdan som kineserne fortsat pĂĄstĂĄr.

Præsident Joe Biden erklærede søndag nat dansk tid nedskydningen for en succes og roste de ansvarlige piloter. I den forbindelse påpeger Biden, at han allerede onsdag ønskede ballonen nedskudt "så hurtigt som muligt" og gav ordren til Pentagon.

- De besluttede, at det bedste tidspunkt at skyde ballonen ned uden at risikere personskade pĂĄ land, var at vente til ballonen kom over vand, siger Joe Biden.

Amerikanske myndigheder har gennem længere tid overvejet at skyde luftballonen ned. Men man vurderede, at det var for farligt at skyde den ned over land på grund af risikoen for nedfaldne vragrester.