USA har skudt kinesisk "spionballon" ned

USA påstår, at ballonen er blevet brugt af Kina i et forsøg på at overvåge strategiske områder.

USA har lørdag aften dansk tid skudt en kinesisk luftballon ned ud for den amerikanske østkyst ved delstaten South Carolina.

Det sker, efter at ballonen – ifølge amerikanske myndigheder – ulovligt har overfløjet militært sensitive områder i hele Nordamerika.

Kina har afvist, at der er tale om en ”spionballon”, og sagen har øget spændingerne mellem USA og Kina.

Missionen skal kunne udføres uden unødig risiko for amerikanske liv

Joe Biden, USA's præsident

En operation er nu i gang i amerikansk farvand for at indsamle vragresterne, skriver nyhedsbureauerne AP og Reuters. Amerikanske militærfly er blevet set i området, mens skibe også er kommet i aktion for at hjælpe til.

Video viser nedskydning

USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, oplyser, at det var et amerikansk kampfly af typen F-22, der stod bag nedskydningen af ballonen.

- Ballonen, som blev brugt (af Kina, red.) i et forsøg på at overvåge strategiske steder i det kontinentale USA, blev bragt ned over amerikansk territorialfarvand, lyder det fra Austin.

Tv-optagelser viser ifølge AP en lille eksplosion på himlen, hvorefter ballonen falder mod vandet.

Et hollandsk nyhedsbureau har ogsĂĄ delt en video af nedskydningen pĂĄ Twitter:

Amerikanske myndigheder har gennem længere tid overvejet at skyde luftballonen ned. Men man vurderede, at det var for farligt at skyde den ned over land på grund af risikoen for nedfaldne vragrester.

Pentagon oplyser lørdag efter nedskydningen, at Biden allerede godkendte beslutningen onsdag – dog med et enkelt forbehold:

- Missionen skal kunne udføres uden unødig risiko for amerikanske liv, lød det fra Biden ifølge forsvarsministeriet i Pentagon, som vurderede, at det bedst kunne undgås over vand.

Biden: Vi tager os af det

Luftballonen, som amerikanske medier omtaler som en ”overvågningsballon” og en ”spionballon”, svævede i 18 kilometers højde over USA og vurderes at være på størrelse med tre rutebusser.

Lyn-analyse

Nu er en intens jagt på vragresterne gået igang ud for den amerikanske østkyst. Amerikanerne ønsker naturligvis at få fingre i så meget af de kinesiske udstyr, der var installeret på ballonen som muligt.

Amerikanerne har forlængst fastslĂĄet, at ballonen har efterretnings- og overvĂĄgningsudstyr, der intet har med indsamling af vejr og meteorologi at gøre – sĂĄdan som kineserne fortsat pĂĄstĂĄr.

Kort før nedskydningen udtalte USA's præsident, Joe Biden, at "vi tager os af den", da journalister spurgte til en muligt nedskydning af ballonen.

Samtidig lukkede USA's luftfartsmyndigheder, FAA, luftrummet for civil flytrafik i dele af delstaterne North Carolina og South Carolina af hensyn til et "nationalt sikkerhedsinitiativ".

FAA omdirigerede lufttrafikken fra området og advarede om forsinkelser som følge af flyrestriktioner.

Kystvagten rådede desuden søfolk til straks at forlade området på grund af amerikanske militæroperationer "der udgør en betydelig fare", skriver AP.

Luftrummet er nu ĂĄbnet igen.

En del militærfly var på vingerne i det pågældende område, da luftrummet blev lukket, viser hjemmesider, der følger flytrafikken, ifølge CNN.

Kina undskylder

Ifølge embedsmænd i det amerikanske forsvarsministerium har den kinesiske luftballon hængt over militært sensitive områder, rapporterer ABC News.

Blandt andet da den bevægede sig over Montana onsdag, hvor ballonen for første gang blev observeret. Ifølge mediet har USA atomsprænghoveder lagret i den vestlige delstat.

USA's udenrigsminister har aflyst et besøg i Kina, efter beskyldninger om overvågning. Nu er forholdet mellem stormagterne alvorligt belastet. Video: TV 2 NEWS

Desuden er der både siloer til interkontinentale atomraketter og baser for strategiske bombefly i områder, som den har overfløjet, siger analytikere til CNN.

Kinas regering har tidligere undskyldt, at deres ballon er dukket op i amerikansk luftrum.

Men Kina afviser, at der er tale om en ”spionballon” og anklager USA for at drive en smædekampagne og opildne til splid, efter at amerikanerne har anklaget Kina for spionage.

Lyn-analyse

Denne ballon-affære er belastende for forholdet mellem USA og Kina. Det er ikke bare et frækt, men et fjendtligt træk, at kineserne sender en overvågningsballon ind over det nordamerikanske kontinent og dermed krænker USA's territorium.

Det demonstrerer – set med amerikanske øjne – en åbenlys mangel på vilje til at forbedre forholdet mellem de to lande. Derfor gjorde udenrigsminister Antony Blinken klogt i at aflyse sit besøg i Beijing.

Det kinesiske udenrigsministerium pĂĄstĂĄr, at ballonen udelukkende tjener civile formĂĄl i form af vejrobservationer og anden forskning. Ministeriet skriver i en meddelelse, at landet strengt holder sig til international ret og respekterer territorial integritet.

Som konsekvens af luftballonens færd hen over USA, har den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, udskudt sit planlagte besøg i Kina, der skulle have fundet sted denne weekend.