Forholdet mellem USA og Kina er iskoldt efter spionagebeskyldninger: - Faktum er, at det er en overvågningsballon
USA's udenrigsminister har aflyst et besøg i Kina, efter beskyldninger om overvågning. Nu er forholdet mellem stormagterne alvorligt belastet.
Kinas regering anklager USA for at drive en smædekampagne og opildne til splid, efter at amerikanerne anklager Kina for spionage.
Det sker som led i, at en mærkværdig luftballon er blevet set over den amerikanske delstat Montana.
Den enorme luftballon måler 60 meter i diameter, og USA mener at vide sig sikre på, at der er tale om en overvågningsballon.
- Vi ved, at det er en overvågningsballon
Det kinesiske udenrigsministerium påstår, at ballonen udelukkende tjener civile formål i form af vejrobservationer og skriver i en meddelelse, at landet strengt holder sig til international ret og respekterer territorial integritet.
Det påskud køber USA imidlertid ikke, gjorde brigadegeneral i Pentagon, Patrick Ryder, det klart torsdag ved et pressemøde:
- Vi er bekendte med Kinas udmeldinger, men faktum er, at vi ved, at det er en overvågningsballon, og jeg kan ikke blive mere konkret end det. Vi ved, at ballonen har krænket amerikansk luftrum og international lov, hvilket er uacceptabelt. Det har vi meddelt Kina, sagde han.
Natten til lørdag oplyste det amerikanske forsvarsministerium, at endnu en luftballon er observeret. Denne gang over Latinamerika. Denne ballon anses ligeledes for at være en kinesisk overvågningsballon, siger Patrick Ryder ifølge CNN.
Det står ikke klart præcis, hvor den nye ballon befinder sig.
Udenrigsminister aflyser besøg
På kort tid har ballonerne fået diplomatiske konsekvenser.
USA's udenrigsminister, Antony Blinken, skulle fredag aften amerikansk tid have rejst til Kina for at afholde et sjældent møde med sin kinesiske modpart, Qin Gang. Nu er mødet blevet udskudt på ubestemt tid.
- Og det, må man sige, er alvorligt, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz:
- For der er en grund til, at den amerikanske udenrigsminister havde tænkt sig at tage til Kina. Nemlig fordi forholdet mellem USA og Kina er elendigt.
Antony Blinken har udtalt, at han agter at tage til Kina, men det bliver ikke nu under de højspændte forhold.
Mødet mellem landenes udenrigsministre var netop at bløde forholdet op, fortæller Jesper Steinmetz. Det var for at afsøge samarbejdsmuligheder, men stemningen bliver ikke mindre trykket af, at delstaten Montana er hjemsted for et af USA's atomvåbenarsenaler.
Trump: "Nedskyd ballonen!"
At de to lande spionerer mod hinanden, er hverken overaskende eller nyt. Det er et “faktum”, siger Steinmetz, men ifølge den amerikanske regering er Kina nu taget på fersk gerning.
Nu pågår meningsudvekslinger om, hvad USA bør gøre ved sagen.
- NEDSKYD BALLONEN! skrev USA's forhenværende præsident, Donald Trump, fredag i et opslag på sit eget sociale netværk, ‘Truth Social’.
Det er imidlertid nemmere sagt end gjort, fortæller Jacob Kaarsbo, senioranalytiker ved Tænketanken Europa.
Ét er, at en nedskydning risikerer at bringe mennesker i fare for at blive ramt af vragdele, noget andet er, at USA kan have stærke interesser i at få fingrene i ballonen:
- Det er ikke så enkelt at nedskyde den, fordi den er oppe i 20 kilometers højde. Der er også spørgsmålet om, at hvis det kan lade sig gøre at få kontrol over den, kan man formentlig få en ren guldgrube af efterretningsinformationer, siger han.