Udland

Amerikanske luftfartsmyndigheder lukker luftrummet ved mystisk ballon

Ifølge USA har den kinesiske "spionballon" fløjet over militært sensitive områder.

USA's luftfartsmyndigheder, FAA, har lukket luftrummet for civil flytrafik i dele af delstaterne North Carolina og South Carolina.

Det skriver den amerikanske nyhedsstation ABC News. Det sker for at "støtte forsvarsministeriet i et nationalt sikkerhedsinitiativ".

De tre lufthavne Charleston, Myrtle Beach og Wilmington Lufthavn er også blevet lukket midlertidigt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det et område på 100 kvadratkilometer, som er blevet lukket midlertidigt. Området strækker sig ud over Atlanterhavet.

De amerikanske luftfarsmyndigheder advarer om, at militæret kan bruge dødbringende magt, hvis fly overtræder restriktionerne og ikke følger ordrer om at forlade området.

Vi er sikre på, at det er en kinesisk overvågningsballon

Antony Blinken, USA's udenrigsminister

I samme område er en enorm luftballon blevet observeret i 18 kilometers højde - en ballon, som USA hævder indeholder kinesisk overvågningsudstyr.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, afviser at kommentere FAAs udmelding og fastholder blot, at myndighederne fortsat sporer den kinesiske "spionballon", skriver Reuters. Myndighederne mener, at ballonen styres af Kina.

Skal skydes ned

Amerikanske medier omtaler luftballonen som en ”overvågningsballon” og en ”spionballon”, der ulovligt er trængt ind i amerikansk luftrum.

Lyn-analyse

Meget tyder på, at Pentagon forbereder en storstilet aktion. Enten for at tvinge den kinesiske ballon mod jorden eller for at tilintetgøre den lige så snart den er over Atlanterhavet, hvilket sandsynligvis vil ske i løbet af de næste 12 timer.

Flere kilder oplyser, at Præsident Biden lige nu overvejer, om han skal give ordre til at skyde ballonen ned, og formentlig er det i det lys, at myndighederne netop har beordret flyveforbud og lukket luftrummet ud for North og South Carolinas kyst.

Onsdag blev den første gang observeret over byen Billings i den vestlige amerikanske delstat Montana.

Lørdag befinder den sig over over staten North Carolina og bevæger sig mod den amerikanske østkyst og dermed Atlanterhavet.

USA’s præsident Joe Biden siger lørdag, at man overvejer forskellige scenarier, herunder muligheden for at skyde ballonen ned – men formentlig først, når den når ud over Atlanterhavet.

- Vi skal nok tage os af den, lyder det fra præsidenten.

De amerikanske myndigheder har umiddelbart vurderet, at det er for farligt at skyde ballonen ned over USA, blandt andet på grund af risikoen for, at nedfaldne vragrester vil ramme folk på jorden.

Ifølge brigadegeneral i Pentagon, Patrick Ryder, vil ballonen være over USA i et par dage.

- Vi overvåger den fortsat. Men vi vil holde vores muligheder åbne og informere jer bedst muligt, siger han.

Kina undskylder

Kinas regering har undskyldt, at deres ballon er dukket op i amerikansk luftrum.

Men de afviser, at der er tale om en ”spionballon” og anklager USA for at drive en smædekampagne og opildne til splid, efter at amerikanerne har anklaget Kina for spionage.

Det kinesiske udenrigsministerium påstår, at ballonen udelukkende tjener civile formål i form af vejrobservationer og anden forskning. Ministeriet skriver i en meddelelse, at landet strengt holder sig til international ret og respekterer territorial integritet.

Natten til lørdag oplyste det amerikanske forsvarsministerium, at endnu en luftballon er observeret. Denne gang over Latinamerika. Denne ballon anses ligeledes for at være en kinesisk overvågningsballon, siger Patrick Ryder ifølge CNN.

Det står ikke klart præcis, hvor den nye ballon befinder sig, men en embedsmand oplyser til CNN, at den ikke lader til at have kurs mod USA.

Diplomatisk krise

USA køber ikke Kinas påskud. Det gjorde landets udenrigsminister, Antony Blinken, klart under et pressemøde fredag.

- Vi er sikre på, at det er en kinesisk overvågningsballon. Da den blev opdaget, modarbejdede USA’s regering straks indsamlingen af følsomme oplysninger, sagde han.

Ifølge embedsmænd i det amerikanske forsvarsministerium har den kinesiske luftballon hængt over militært sensitive områder, rapporterer ABC News. Blandt andet da den bevægede sig over Montana, hvor atomsprænghoveder er lagret, hedder det.

CNN henviser til analytikere, som siger, at der både er siloer til interkontinentale atomraketter og baser for strategiske bombefly i området, som den har overfløjet.

På kort tid har ballonerne fået diplomatiske konsekvenser.

Blinken skulle i denne weekend have rejst til Kina for at afholde et sjældent møde med sin kinesiske modpart, Qin Gang. Nu er mødet blevet udskudt på ubestemt tid.