Udland

Pentagon afslører nye detaljer om "mystisk" spionballon fra Kina

Kina har på nuværende tidspunkt intet tænkeligt motiv for at bryde diplomatiske bånd med USA, siger ekspert og kalder det "meget mærkeligt".

En kinesisk luftballon i amerikansk luftrum er blevet startskuddet på en potentiel diplomatisk krise mellem USA og Kina.

Som konsekvens af luftballonens færd henover USA, har landets udenrigsminister, Anthony Blinken, udskudt sit planlagte besøg i Kina, der skulle have fundet sted fredag.

Årsagen til den bratte reaktion er ifølge Pentagons talsperson, brigadegeneral Patrick Ryder, at der er placeret "en stor overvågningskomponent" under ballonen, og at Kina dermed udfører spionage.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig sætter han flere ord på, hvad Pentagon indtil videre ved om luftballonen.

Ikke en trussel

Ifølge Patrick Ryder befinder den sig omkring 18 kilometer over jorden og vil højst sandsynligt befinde sig i amerikansk luftrum i "et par dage mere".

Den er ikke en trussel for mennesker, der skulle befinde sig under den, og der er intet spor af radioaktivt materiale på den.

Luftballonen befinder sig ifølge brigadegeneralen over midten af landet, men han ønsker ikke at udtale sig om dens præcise placering.

- Folk kan jo kigge op på himlen, hvis de har lyst, siger Patrick Ryder ifølge Reuters.

I samme ombæring fastslår Pentagon, at der er tale om en kinesisk luftballon. De understreger, at man er villig til at have en "åben kommunikationslinje" med Kina, og at de i øjeblikket overvejer forskellige reaktionsmuligheder.

Intet motiv

At en kinesisk spion-luftballon bevæger sig rundt i amerikansk luftrum er "en meget mystisk sag".

Det mener Camilla Tenna Nørup Sørensen, der er lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet.

- Jeg kan ikke se noget motiv. Slet ikke på nuværende tidspunkt, siger hun til TV 2.

Kina er nemlig på ingen måde interesserede i, at Anthony Blinken aflyser sit besøg hos dem, forklarer hun.

Tværtimod har landet på det sidste forsøgt at demonstrere en positiv attitude og en imødekommenhed overfor USA.

- Der er ingen grund til, at de skulle sende noget afsted, der kunne risikere at afspore den proces, der var i gang. Før det her var der tegn på en kommende stabilisering mellem landene, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Enkelte eksperter har spekuleret i, om Kina kunne have sendt luftballonen ind over USA for at signalere, at de altid er klar på en vedvarende konkurrence, selv hvis båndene mellem landene forbedres.

Det afviser Camilla Tenna Nørup Sørensen.

- Det her styrker kun dem, der siger, at vi skal være på vagt overfor Kina, understreger hun.

Kina undskylder

Kinas regering har undskyldt, at deres ballon er dukket op i amerikansk luftrum.

Luftballonen, der af kineserne omtales som et luftskib, har været anvendt til civile meteorologiske og videnskabelige formål. Det oplyser det kinesiske udenrigsministerium.

Det var "ikke hensigten", at den skulle bevæge sig ind over USA, lyder det.

- Kina beklager, at luftskibet forvildede sig ind i USA ved en fejltagelse som et resultat af force majeure, skriver ministeriet i en erklæring.