Udland

Iran står bag hackerangreb på fransk satiremagasin, siger Microsoft

Hackerangrebet fulgte i hælene på en særudgave af satiremagasinet, der indeholdt 30 karikaturer af Irans øverste leder.

Det var et hackerteam støttet af den iranske regering, der stod for hacker-angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo i starten af januar.

Det oplyser Microsoft i en pressemeddelelse.

Hackergruppen, der ifølge Microsoft kalder sig "Holy Souls", proklamerede i januar, at de havde stjålet private kundedata fra mere end 200.000 brugere af satiremagasinet.

Som bevis lækkede hackergruppen dele af de data, de havde stjålet i et oversigtsark. Arket indeholdt fulde navne, telefonnumre og hjemmeadresser på mennesker, der abonnerede på Charlie Hebdo.

Oplysninger, som Le Monde efterfølgende kunne bekræfte var sande og dermed ikke fabrikerede til lejligheden.

Den "sjoveste og ondeste" karikatur

Hackerangrebet fandt sted umiddelbart efter satiremagasinets udgivelse af en række tegninger, der negativt portrætterede Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Tegningerne var led i en tegnekonkurrence faciliteret af Charlie Hebdo, hvori magasinet opfordrede til at fremstille den "sjoveste og ondeste" karikatur af Ali Khamenei.

Konkurrencen var tænkt som et modsvar på den måde, det iranske styre behandler de demonstranter, der i øjeblikket kæmper for deres frihedsrettigheder i kølvandet på Mahsa Aminis død i september 2022.

Det faldt ikke i god jord hos Irans forsvarsminister Hossein Amir-Abdollahian, der i et tweet gav udtryk for sin utilfredshed.

- Den fornærmende og usømmelige handling fra et fransk medie ved at offentliggøre tegninger mod den religiøse og politiske autoritet (Khamenei, red.) vil ikke finde sted uden et effektivt og beslutsomt svar, skrev han 5. januar.

30 tegninger blev kåret som vindere af konkurrencen og trykt i en særudgave af Charlie Hebdo.

Særudgaven udkom 7. januar 2023, på årsdagen for det terrorangreb, der ramte satiremagasinets redaktion i 2015.

Her blev Khamenei blandt andet portrætteret som både voldsparat og sexbesat.

Kobler 'Holy Souls' til iransk styre

Microsoft mener nu at kunne bevise, at den iranske regering står bag hackerangrebet.

Virksomhedens analysecenter for digitale trusler (DTAC), har nemlig analyseret en række "taktikker, teknikker og procedurer" brugt af "Holy Souls", som DTAC vurderer minder om tidligere hackerangreb fra den iranske regering.

Blandt andet, at en "hacktivist" hævder at stå bag angrebet, læk af privatdata online, og at personerne bag angrebet bevidst kontakter pressen.

Microsoft understreger dog, at deres anklager mod det iranske styre er bakket op af "et større sæt data tilgængeligt for Microsofts DTAC-team".

Truer med henrettelser

Voldsomme protester har i månedsvis sat Iran på den anden ende.

De er udløst af den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død, efter at hun havde været i det såkaldte moralpolitis varetægt.

Det iranske styre har slået hårdt ned på demonstranterne - blandt andet med vold og henrettelser.

Menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights (IHR) vurderer, at mindst 100 demonstranter risikerer at blive henrettet efter at være blevet dømt til døden eller anklaget for forbrydelser, der kan straffes med døden.

Iran beskyldes af IHR for at bruge dødsstraf som en intimiderende taktik i et forsøg på at dæmpe protesterne.